Περιεχόμενα
Ο αθλητισμός ως όχημα για να ξεπλένει αμαρτίες και να εξαγοράζει συνειδήσεις. Η ιστορία βρίθει τέτοιων παραδειγμάτων, το «άρτος και θεάματα» ποτέ δεν πέθανε. Αλλά ίσως ποτέ ξανά δεν έγινε κάτι ανάλογο σε τόσο μεγάλη κλίμακα, ποτέ με τόσο ακραίο τρόπο. Πρώτα το Κατάρ, τώρα η Σαουδική Αραβία με στόχο το ακόμα πιο γκράντε, την παγκόσμια κυριαρχία.
Σύμφωνα με τον Guardian, που κάθισε και το έψαξε το πράγμα, οι Σαουδάραβες έχουν ξοδέψει 6,3 δισ. δολάρια (!) από τις αρχές του 2021 ως τώρα σε deal που έχουν σχέση με τον αθλητισμό. Μιλάμε για ποσό που σχεδόν ισοδυναμεί με το ΑΕΠ χωρών όπως το Μαυροβούνιο και τα Νησιά Μπαρμπέιντος.
Είναι 4 φορές πάνω σε σχέση με όσα είχαν δώσει τα προηγούμενα 6 χρόνια (1,5 δισ. δολάρια). Κι αυτό ακριβώς συνοψίζει πόσο αποφασισμένοι είναι. Ναι, αλλά για ποιο λόγο; Τι τους έπιασε και επενδύουν τόσο στα σπορ;
Η Σαουδική Αραβία και το Sportswashing
Ακριβώς αυτό που λέγαμε στην αρχή του κειμένου, Φτιάχνουν το προφίλ τους σε παγκόσμια κλίμακα. Του ισχυρού «παίκτη» που κάνει αυτό που θέλει, του καινοτόμου, του προοδευτικού.
Ελπίζουν έτσι πως θα κρυφτούν (έστω και κάτω από το χαλάκι που λέμε) εκείνες οι φωνές που λένε και ξαναλένε για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και των πλέον στοιχειωδών, στην αραβική χώρα.
Τα λεφτά βγαίνουν από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (γνωστό ως Public Investment Fund – PIF) το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 700 δισ. δολάρια. Το σχέδιο είναι κρατικό, έχει εκπονηθεί από τα υψηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας.
Ο όρος για όλο αυτό ως κατάσταση έχει βρεθεί: Sportswashing. Ξέπλυμα δηλαδή μέσω του αθλητισμού. Αλλαγή ατζέντας και θεματολογίας, παραπλάνηση κοινής γνώμης.
Παλαιότερα, οι περισσότεροι αθλητές, ειδικά οι πιο high profile, ούτε που θα συζητούσαν τη σύνδεσή τους με χώρες όπως αυτή. Πλέον όμως οι ηθικές αναστολές πάνε στην άκρη. Το χρήμα όλα τα μπορεί.
Κάποτε ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί να κάνει «παρία» της διεθνούς πολιτικής σκηνής τη Σαουδική Αραβία ως αντίδραση στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Πέρυσι όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος πήγε επίσκεψη εκεί και ήταν όλο «μέλια» με τους ντόπιους άρχοντες…
Η Σαουδική Αραβία επεκτείνει την επιρροή της σε διάφορα σπορ
Τα πετροδολάρια ρέουν ασταμάτητα στα σπορ. Τελευταίο μεγάλο deal είναι η πολύ δυναμική είσοδος του Ριάντ στα κορυφαία παγκόσμια πρωταθλήματα του γκολφ, βασικά αυτή τη στιγμή και έτσι όπως πήγε το πράγμα ελέγχει πλήρως το τοπίο σε ό,τι έχει να κάνει με το εν λόγω «ευγενές» άθλημα.
Παράλληλα η Σαουδική Αραβία επεκτείνει την εμβέλειά της στη Formula 1, το τένις, την πάλη, το μποξ, την ιππασία, το μπιλιάρδο και το σκάκι.Τα e-sports συνιστούν ειδική κατηγορία, η οποία διόλου αμελείται, είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα επενδύθηκαν 1 δισ. δολάρια στην εταιρεία video game Embracer Group.
Το ποδόσφαιρο, η κορωνίδα των σχεδίων
Και βέβαια, πρώτα και πάνω από όλα, είναι το ποδόσφαιρο. Το πιο λαοφιλές σπορ στον κόσμο. Η εξαγορά της Νιούκαστλ αντί 391 εκατ. δολαρίων ήταν το πρώτο εντυπωσιακό «χτύπημα». Ακολούθησαν κι άλλα, έρχονται πολλά περισσότερα.
Έγινε σαφές σε όλους μετά την απόφαση να κρατικοποιηθούν οι 4 μεγαλύτερες ομάδες της χώρας προκειμένου να ενταθεί αυτό που ξεκίνησε πέρυσι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο (και τα 200 εκατ. ευρώ που αμείβεται ετησίως): Να έρθει δηλαδή μια πλειάδα αστέρων της στρογγυλής Θεάς στο εγχώριο πρωτάθλημα ώστε να γίνει ένα από τα καλύτερα στον κόσμο: Το Petrodollars League.
Καρίμ Μπενζεμά, Ενγκολό Καντέ, Ρομπέρτο Φιρμίνο ή ο Στίβεν Τζέραρντ για να πάμε και στους προπονητές, είναι ήδη μερικοί από όσους είπαν «ναι». Έχουμε φτάσει στο σημείο να είναι εφικτό να γίνονται σουρεαλιστικές προτάσεις σαν αυτή για τον Κιλιάν Εμπαπέ (300 εκατ. ευρώ στην Παρί Σεν Ζερμέν και 700 εκατ. στον παίκτη για ένα και μόνο χρόνο).
Ο Λιονέλ Μέσι παίρνει 25 εκατ. δολάρια το χρόνο για να προωθεί τον ΕΟΤ της Σαουδικής Αραβίας, αλλά τους έριξε άκυρο ποδοσφαιρικά, προτιμώντας το MLS. Ήταν πάντως περισσότερο οικογενειακοί οι λόγοι που ο Αργεντινός σούπερ σταρ αντιστάθηκε στην πρόταση των 350 εκατ. ευρώ το χρόνο της Αλ Χιλάλ.