Το NBA είναι ένας άλλος μπασκετικός κόσμος. Ευτυχώς, κατά πάσα πιθανότητα. Ευτυχώς γιατί αν είχε κάνει παίκτης στο ελληνικό πρωτάθλημα αυτό που έκανε ο Νίκολα Γιόκιτς στον Μαρκίφ Μόρις, ακόμα θα μετρούσαμε τα κλωτσομπουνίδια με τους οπαδούς και μεταξύ των δύο ομάδων. Όχι ότι στο NBA είναι Παναγίες. Απλώς τα κρατάνε κυρίως εντός του αγωνιστικού χώρου και σπάνια εμπλέκονται οι οπαδοί. Εκτός αν παίζουν οι Πίστονς με τους Πέισερς.

Στο ματς μεταξύ των Ντένβερ Νάγκετς και των Μαϊάμι Χιτ, ο Νίκολα Γιόκιτς έβγαλε μια μεγάλη άμυνα απέναντι στον Μπαμ Αντεμπάγιο, πήρε τη μπάλα και την κατέβασε ως playmaker για να βγάλει την ομάδα στην αντεπίθεση. Ο Μαρκίφ Μόρις μπήκε μπροστά του για να τον σταματήσει, αλλά έκανε ένα σκληρό, αντιαθλητικό φάουλ, που οι διαιτητές δεν το έδωσαν, γιατί είναι χειρότεροι από τους δικούς μας στην Ευρώπη.

Όμως ο Σέρβος παιχταράς και MVP της περσινής χρονιάς του NBA, νευρίασε. Νευρίασε κυρίως γιατί είδε τον Μαρκίφ Μόρις να απομακρύνεται με έπαρση, σαν να ήθελε κάποια εύσημα που τον μάρκαρε τόσο άσχημα.

Ε, δεν είναι να τα βάλεις με το θηρίο από τη Σερβία. Όσο ντελικάτος κι αν είναι μπασκετικά ο Γιόκιτς, παραμένει ένα θηρίο σωματικά. Πάρε λοιπόν κύριε Μόρις ένα σπρώξιμο με τον ώμο στην πλάτη και πέσε κάτω να σφαδάζεις ως θεατρίνος.

Ο Μόρις είναι ένας από τους πιο βρώμικους παίκτες στο NBA. Στην κλίμακα «Πάτρικ Μπέβερλι» βρίσκεται στο 8 και γι΄αυτό η σπρωξιά που του μπουμπούνισε ο Γιόκιτς, είναι στιγμή ικανοποίησης για το ουδέτερο κοινό, ιδίως εμάς στην Ευρώπη που δεν μασάμε απ΄αυτές τις χαζομάρες του NBA και απαιτούμε σωστή συμπεριφορά μέσα στο γήπεδο χωρίς πρόκληση των αντιπάλων.

Ο Γιόκιτς βέβαια μετά στις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου ζήτησε συγγνώμη και είπε πως μετάνιωσε, αλλά η περδικούλα του το ξέρει πόσο το φχαριστήθηκε. Όπως κι εμείς.

«Ήταν ηλίθιο εκ μέρους μου. Νιώθω απαίσια, δεν έπρεπε να ενεργήσω κατ’ αυτόν τον τρόπο. Νόμιζα ότι θα ήταν ένα φάουλ γιατί είχε προηγηθεί ένα βρώμικο χτύπημα. Και ήθελα να προστατεύσω τον εαυτό μου. Όμως νιώθω απαίσια. Δεν έπρεπε να το κάνω για να μην αποβληθώ. Όμως έγινε, νιώθω άσχημα»

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και ο Τζίμι Μπάτλερ, που μετά τη σύρραξη και τις παρεμβάσεις των διαιτητών, αφού οι παίκτες είχαν μαζευτεί στους πάγκους για να κατευνάσει η ένταση, πουλούσε αντριλίκι στον Γιόκιτς εξ αποστάσεως. «Έλα εδώ να μου τα πεις αυτά. Φέρε τον κώλο σου πίσω στα αποδυτήρια. Πάμε, έλα» του έλεγε. Κανονικά θα έπρεπε να σηκωθεί ο Σέρβος και να του πει «Ελάτε κι εσείς κύριε Μπάτλετ μας να τις αρπάξετε τις ψιλές σας» αλλά συγκρατήθηκε και τον αγνόησε.

* Φωτογραφία: Getty Images