Έχοντας πια κάνει τις μεγάλες κατακτήσεις, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορεί πλέον να κάνει αυτό που αγαπά χωρίς κάποιο βάρος πάνω του, χωρίς κάποιο πρέπει. Σίγουρα, θα πρέπει να θέτει στόχους για να έχει το κίνητρο να διατηρεί το ταλέντο και να το μεγαλώνει, αλλά στο τέλος της ημέρας, έχοντας κατακτήσει 2 MVP και έχοντας οδηγήσει μια διψασμένη πολιτεία στο πρωτάθλημα, κανείς δε θα έχει να του προσάψει κάτι.

Ο ίδιος δήλωσε προσφάτως ότι η επόμενη μεγάλη πρόκληση μπορεί να μην είναι στο Μιλγουόκι. Κάποιοι το μετέφρασαν ως δήλωση πως στο τέλος του συμβολαίου του θα αναζητήσει άλλη ομάδα. Ίσως όμως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να μην αναφερόταν μόνο στο μπάσκετ. Ίσως να μιλούσε συνολικά για τη ζωή του.

Έχουν γραφτεί βιβλία, ενήλικα και παιδικά, για τη ζωή του. Έχει γυριστεί ταινία για την Disney. Αγόρασε μετοχές σε ομάδα baseball. Έχει μια γυναίκα και δύο γιους. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει γεμίσει σχεδόν όλα τα κουτάκια στα 27 του χρόνια και ο επανακαθορισμός στόχων δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται στο πιτς φιτίλι.

Ως τότε πάντως, μπορεί να απολαμβάνει την αναγνώριση, η οποία πιστοποιείται με φωτογραφίσεις όπως αυτή στο αμερικανικό GQ. Εκεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έδειξε και τις άλλες πλευρές του στυλ του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη GQ (@gq)

Το βράδυ που πέθανε ο πατέρας του

«Δεν θεωρώ ότι κλαίω εύκολα. Έχω περάσει τόση απαξίωση, τόσες δυσκολίες, ώστε να μου προκαλέσει κάτι δάκρυα. Αλλά όταν γεννήθηκαν οι δύο γιοι μου, έκλαψα. Στον Λίαμ νόμιζα ότι συνέβη επειδή είναι το πρώτο μου παιδί. Με τον Μάβερικ συνέβη ξανά» λέει ο Γιάννης για τα δύο παιδιά του με την Μαράια στον δημοσιογράφο Ζακ Μπάρον που του πήρε τη συνέντευξη στο σπίτι του στο Μιλγουόκι.

Μέρος των δακρύων του προήλθε κι από τη σκέψη πως η μητέρα του πέρασε 5 φορές αυτό που πέρασε η Μαράια για τους δύο γιους τους. Κι η μαμά Αντετοκούνμπο δεν είχε την ευκολία της πρόσβασης σε όλα τα απαραίτητα για λιγότερο επώδυνη γέννα. «Μαμά, το πέρασες αυτό 5 φορές για να μας γεννήσεις;» τη ρώτησε ο Γιάννης όταν ήταν στο δωμάτιο τοκετού για τον Μάβερικ.

Ο Γιάννης εξηγεί ότι θέλησε να τιμήσει τον πατέρα του Τσαρλς με το να ονομάσει έτσι τον γιο του. Όμως η μητέρα του του είπε «Άσε την ανάμνηση του πατέρα σου να είναι αυτή. Μην προσπαθείς να γεμίσεις το κενό». Έτσι, έβαλε μπροστά το όνομα Λίαμ. «Θα είναι κάτι ξεχωριστό, όχι ένα υποκατάστατο για τον πατέρα μου» περιγράφει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Το βράδυ που πέθανε ο Τσαρλς Αντετοκούνμπο, ο Γιάννης πήγε στο γυμναστήριο. «Ήταν εκεί μαζί μου. Προσπαθώ να μη νιώθω πόνο, γιατί οι γονείς μου όταν πονούσαν, φρόντιζαν να μη μας το δείχνουν».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη GQ (@gq)

«Κοιμόταν κάθε βράδυ στο γυμναστήριο των Μπακς»

Φυσικά από την κουβέντα δε μπορούσαν να λείπουν τα κατορθώματα του στους τελικούς του Ιουλίου. Εκεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προσέφερε, μεταξύ πολλών άλλων, μια από τις πιο μνημειώδεις φάσεις σε τελικούς. Δύο ήταν για την ακρίβεια. Η μία το alley hoop κάρφωμα πάνω από τον Κρις Πολ. Η άλλη, πιο χαρακτηριστική, η τάπα στον ΝτιΆντρε Έιτον την ώρα που ετοιμαζόταν να κατεδαφίσει τη μπασκέτα στην οποία αμύνονταν οι Μπακς.

«Πώς στο διάβολο μπόρεσα και έκανα αυτό το μπλοκ; Ακόμα αναρωτιέμαι» απαντά ο Γιάννης στον δημοσιογράφο που του ζητάει να ερμηνεύσει πώς γίνεται ένας άνθρωπος που 2 εβδομάδες πριν έχει τραυματιστεί στο γόνατο και λέγεται πως θα μείνει εκτός ως και ένα μήνα, να κάνει κάτι τέτοιο. «Το πόδι μου είχε πάει στην αντίθετη πλευρά. Έχω ακόμα την επίδραση του τραυματισμού και νομίζω πως θα το νιώθω μέχρι να πεθάνω».

«Τι είναι σήμερα; Κάτι αξιοθαύμαστο. Μοναδικό. Ένας από τους σπάνιους. Η σπουδαιότητα επετεύχθη» γράφει ο δημοσιογράφος του GQ. Πείσμα, επιμονή, σκληρή δουλειά. Αυτά έφεραν τον Γιάννη ως εδώ. Μέχρι να φτιάξει στο σπίτι του ένα γυμναστήριο και οσονούπω ένα γήπεδο μπάσκετ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πήγαινε συνέχεια, πριν και μετά από αγώνες, στο προπονητικό των Μπακς. Κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι της ομάδας του το απαγόρευσαν γιατί δεν ήθελαν να κουράσει το σώμα του. Lockout, το έλεγαν. Εκείνος όμως δεν ένιωθε πια. «Fuck lockout. Συγγνώμη, έβρισα μπροστά στο παιδί. F- lockout. Έχτισα εδώ το γυμναστήριο μου».

Επιμονή, πείσμα, σκληρή δουλειά. Όμως, κάποιες φορές, αυτά μπορούν να σε διαλύσουν.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι ένας άνθρωπος χωρίς ψυχικές ανάγκες επειδή βγάζει πια 40 εκατομμύρια το χρόνο. Γι΄αυτό και επισκέπτεται σχεδόν κάθε μέρα τον ψυχολόγο της ομάδας. «Έπρεπε να σπάσω τις μπάρες στην ψυχή μου και να είμαι με τον εαυτό μου, να κλάψω και να καταλάβω ότι πρέπει να με βοηθήσω. Αυτός ο άνθρωπος μου λέει ότι η επιμονή και το πείσμα θα σε διαλύσουν κάποιες φορές».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη GQ (@gq)

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η ανάγκη του να πάει σε ψυχολόγο

Ο Γιάννης έφτασε στο Μιλγουόκι σε ηλικία 18 ετών. Γρήγορα ένιωσε ότι είχε στους ώμους του το δικό του βάρος, το βάρος των γονιών του, των αδελφών του και μετά από κάποια χρόνια το βάρος όλων όσοι τον στήριζαν. «Είσαι 18 ετών, έχεις ελάχιστη εμπειρία ζωής, του ποιος είσαι κι εγώ ήρθα εδώ και ήμουν φοβισμένος. Δεν έχω ξανανιώσει τόσο μόνος στη ζωή μου. Φοβόμουν. Πήγαινα πίσω στο ξενοδοχείο στις 8 και 30 το βράδυ, επειδή φοβόμουν. Ήμουν μόνος.

Φοβόμουν τη ζωή. Ήμουν 18 ετών, ένα παιδί. Κι έπαιζα ένα άθλημα που ήταν καινούργιο για μένα ακόμα, απέναντι σε άντρες. Φοβόμουν την ίδια τη ζωή και ξαφνικά βρίσκομαι σε ένα γήπεδο μπάσκετ. Φοβάμαι αυτούς τους τύπους, σίγουρα. Ξέρεις όμως τι κατάλαβα; Δεν έχω καμία άλλη επιλογή. Καμία. Δε μπορώ να σταματήσω. Αν σταματήσω τα πάντα, δε θα μπορέσω να βοηθήσω την οικογένεια μου. Δε θα είμαι σε θέση να τους βοηθήσω. Οπότε αποφάσισα να συνεχίσω.

Είχα μια αποστολή. Γι΄αυτό, 7 χρόνια μετά, έπρεπε οπωσδήποτε να μιλήσω σε κάποιον. Γιατί είχα πολλά ζητήματα μέσα μου. Αλλά τίποτα δε με σταματούσε».

Πολλές φορές εμείς οι απλοί παρατηρητές ορθώνουμε απαιτήσεις προς τους άλλους γιατί με κάποιον τρόπο νιώθουμε πως μεγαλώνουμε από τα δικά τους επιτεύγματα. Περιμένουμε και απαιτούμε από τον κάθε Γιάννη να συνεχίσει. Όμως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, όσο κι αν δείχνει εξωγήινος, είναι άνθρωπος. Κι είναι ως και απαραίτητο να κουραστεί, να κορεστεί, να πάρει χρόνο να γεμίσει ξανά τις μπαταρίες του.

Εκτός από τη φωτογράφιση, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συμμετείχε και σε ένα κλασικό παιχνίδι του GQ, όπου οι συνεντευξιαζόμενοι φτιάχνουν online profile και μπαίνουν να απαντήσουν σε σχόλια που τους αφορούν στα social media.