Το καλοκαίρι που πέρασε, η Manchester United προχώρησε σε μεταγραφές που θα έλεγε κανείς ότι ήταν τέτοιες ομάδας που θέλει να δηλώσει ότι πάει για πρωτάθλημα και για να φτάσει μακριά στο Champions League. Σάντσες, Βαράν, Κριστιάνο Ρονάλντο είναι παίκτες που θεωρητικά θα ανέβαζαν 2 επίπεδα την ομάδα του Ολέ Γκουνάρ Σόλσκιερ. Έχουν περάσει 3.5 μήνες στην ποδοσφαιρική σεζόν και τίποτα από τη θεωρία δεν έγινε πράξη, πέραν του impact που έχει ένας Κριστιάνο στην ομάδα.

Ο Σάντσες ζήτημα να έχει κάνει 2 υποφερτά ματς, ο Βαράν στο πλάι του Μαγκουάιρ περισσότερο χάνεται, παρά τον τραβάει προς τα πάνω, ενώ η συνεισφορά των Ράσφορντ, Γκρίνγουντ, Μπρούνο είναι αρκετά πεσμένη σε σχέση με πέρσι. Για τους δύο τελευταίους αυτό είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα της δουλειάς του Σόλσκιερ. Ο δε Πογκμπά, ξεκίνησε με 5 ασίστ τη χρονιά και από κει και μετά υπάρχει δεν υπάρχει, ελάχιστη διαφορά φαίνεται.

Μετά την τεσσάρα από τη Watford, η Manchester United δεν είχε άλλη επιλογή από το να πει στον Νορβηγό ότι κάπου εδώ τελειώνει το όνειρο και καιρός να πάνε παρακάτω και οι δύο. Ο Νορβηγός όλο και κάπου θα βρει σε κάποιο πρωτάθλημα πολύ χαμηλότερου επιπέδου. Η United όμως τι θα βρει που να της αρμόζει και να αρμόζει σε αυτό το ρόστερ που με εξαίρεση τον Μαγκουάιρ και την έλλειψη ενός αμυντικού χαφ, είναι ρόστερ πρωταθλητισμού και προορισμένο να κατακτήσει κάτι;

Ήδη ο Ζινεντίν Ζιντάν αρνήθηκε γιατί η γυναίκα του δεν ήθελε να μένει στο Μάντσεστερ. Πιθανότατα όμως να αρνήθηκε κυρίως γιατί αυτό που αντιλήφθηκε ότι υπάρχει στην κόκκινη πλευρά της πόλης, έχει πολλά ελαττώματα, στα όρια του τοξικού, και μάλλον θα του χαλούσε κι άλλο ένα τσαλακωμένο στάτους μετά την περσινή σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Τα ρεπορτάζ προωθούν έντονα το σενάριο να πάει ο Ζιζού στο Παρίσι για την Paris Saint Germain και να φύγει ο Ποκετίνο με βαλίτσες για Manchester United. Ο Αργεντινός φαίνεται έξω από τα νερά του στο Παρίσι, σε αυτό τον ένα χρόνο της παρουσίας του εκεί περισσότερο έχει μειωθεί η αναγνώριση των ικανοτήτων του, παρά ενισχύθηκε.

Αν δεν αλλάξει το μοντέλο διοίκησης, κανένας προπονητής της Manchester United δε θα πετύχει

Η Manchester United όμως δεν έχει απλά ένα πρόβλημα, τον προπονητή, που έφυγε. Έχει πρόβλημα δομικό. Είναι πρόβλημα για τη United που ενάμιση χρόνο τώρα έχει στο ρόστερ της τον Φαν ντε Μπέεκ και δεν τον έχει εκμεταλλευτεί. Ως το 2019 ήταν στους top-3 καλύτερους box-to-box μέσους. Τον τελευταίο χρόνο είναι σαν να μην υπάρχει. Όχι γιατί δεν παίζει καλά, αλλά γιατί χρησιμοποιείται ελάχιστα.

Είναι προβληματικός ο τρόπος διαχείρισης της ομάδας από τους Γκλέιζερ και η βαθιά δυσφορία των φιλάθλων, δημιουργεί ένα κλίμα που περνάει τις πόρτες του Κάρινγκτον. Και το πρόβλημα είναι πως τις περνάει, μα δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Οι παίκτες στην πλειοψηφία τους δεν είναι συνδεδεμένοι με τη φανέλα, μα με τα παχυλά συμβόλαια.

Ο Γούντγουορντ μπορεί να έχει ανακοινώσει πως θα φύγει από την επόμενη χρονιά, αλλά ακόμα κι αν αυτό συμβεί, αν δεν εξασφαλιστεί πως η διάδοχη κατάσταση θα αντιμετωπίσει τη Manchester United ως έναν ποδοσφαιρικό οργανισμό που έχει ένα παρελθόν κι όχι ως την ομάδα που έχει 683 εκατομμύρια έσοδα, άρα είναι μια επιχείρηση.

Γι΄αυτό ίσως θα πρέπει να παρθεί η σκληρή απόφαση να καεί ολοσχερώς η φετινή σεζόν, να αναζητηθεί με ηρεμία ένας προπονητής κι όχι απλά κάποιος που είναι μεγάλο όνομα, γιατί κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ελεύθερος το καλοκαίρι ή αν προπονητές τύπου Τεν Χαγκ θα έχουν αποφασίσει κατά Μάρτιο μεριά να κάνουν το βήμα παραπάνω. Γιατί η πραγματικότητα είναι πως το ρόστερ της Manchester United δεν πολυταιριάζει ούτε με τον Ζιντάν ούτε με τον Ποκετίνο. Κι ίσως όχι τόσο με τον Μπρένταν Ρότζερς που επίσης ακούστηκε ως επιλογή.

Οπότε ας δει η ομάδα πως θα πάει με τον Μάικλ Κάρικ κι ας κάνει την αναζήτηση της έχοντας έναν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, γιατί η σκληρή αλήθεια είναι πως δε θα συμμαζευτεί εύκολα αυτό που παρουσιάσει η Manchester United. Συν ότι απαιτείται η μεταγραφή αμυντικού τον Ιανουάριο.