Τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Πορτογαλία εντοπίστηκαν στην ποδοσφαιρική ομάδα της Μπελενένσες. Τα 13 κρούσματα συνδέονται με παίκτες της ομάδας, αφού ένας από αυτούς είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με δήλωση του γιατρού του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας Ρικάρντο Ζόσε.

Πρόκειται για τον ποδοσφαιριστή Καφού Πέτε ο οποίος βρέθηκε θετικός στην παραλλαγή και μετά από τις αναλύσεις που έγιναν, φέρει την νέα μετάλλαξη Όμικρον. Τα κρούσματα έχουν αναστατώσει την χώρα, που παρότι έχει εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της, έχει σημάνει συναγερμός καθώς λίγα είναι γνωστά για την νέα μετάλλαξη.

Το κρούσμα εντοπίστηκε από πτήση που έφτασε στην Λισαβόνα από την πρωτεύουσα της Μποτσουνάνας, το Μαπούτο. Στην πτήση βρέθηκαν 2 κρούσματα, από τα οποία το ένα ήταν της παραλλαγής Δέλτα και το άλλο της Όμικρον.

O σύλλογος είχε κάνει αίτημα να αναβληθεί ο αγώνας με την Μπενφίκα, ωστόσο το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την ίδια την Μπενφίκα. Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσει ο αγώνας κανονικά. Ο αγώνας τελικά διεκόπη στο 48′ καθώς οι γηπεδούχοι έμειναν με 6 παίκτες.

Όλοι όσοι βρέθηκαν θετικοί έχουν τεθεί σε απομόνωση και υποβάλλονται σε συνεχείς εξετάσεις, όπως και τα άτομα με τα οποία έχουν έρθει σε επαφή, «ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού και το επίπεδο έκθεσής τους».