O Oscar Pistorius, πρώην αθλητής των Παραολυμπιακών, μεταφέρθηκε σε διαφορετική φυλακή πριν από μια συνάντηση με τους γονείς της Reeva Steenkamp, της κοπέλας του, την οποία δολοφόνησε το 2013. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενδεχόμενη αποφυλάκιση του 35χρονου.

Ο Pistorius πυροβόλησε και σκότωσε την κα Steenkamp το 2013 λέγοντας ότι την πέρασε για διαρρήκτη στο σπίτι του στην Πρετόρια. Πυροβόλησε τέσσερις φορές μέσα από μια κλειδωμένη πόρτα τουαλέτας.

Ο Νοτιοαφρικανός έχει μεταφερθεί πιο κοντά στο σημείο όπου ζουν οι Steenkamps και είναι έτοιμος για πιθανή αποφυλάκιση αφού έχει εκτίσει τη μισή ποινή (13 χρόνια και πέντε μήνες).

Πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό που οι αρχές της Νότιας Αφρικής αναφέρεται ως «τόνωση της δικαιοσύνης», κατά την οποία δράστες αναμένεται να μιλήσουν με τα θύματά τους ή τους συγγενείς τους. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν τη ζημιά που προκάλεσαν, είπε το τμήμα σωφρονιστικών υπηρεσιών.

Μεταφέρθηκε από μια φυλακή στην πρωτεύουσα, Πρετόρια, σε μια φυλακή στο λιμάνι Gqeberha, γνωστό και ως Port Elizabeth στο Ανατολικό Ακρωτήρι.

Η υπόθεση του Pistorius

Το 2014, του επιβλήθηκε ποινή πενταετούς φυλάκισης για βαριά αμέλεια, όμως το 2015  στο εφετείο κρίθηκε ένοχος για φόνο και η ποινή αυξήθηκε σε 13 χρόνια και πέντε μήνες.

Όταν ακούστηκε η πιθανότητα απελευθέρωσης του, η δικηγόρος του Steenkamp, Tania Koen, είπε στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SABC ότι «θα ήθελαν να συμμετάσχουν στον διάλογο θύματος-δράστη».

«Η June, η μητέρα της Reeva, έλεγε πάντα ότι είχε συγχωρήσει τον Όσκαρ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πληρώσει για ό,τι έκανε… Ο πατέρας της, Barty, παλεύει ακόμα με αυτό. αλλά είναι κάτι που θα πρέπει να το εκφράσει την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε η κ. Koen. «Η πληγή, παρόλο που έχει περάσει τόσος καιρός, δεν έχει κλείσει».

Η δικηγόρος είπε επίσης στη βρετανική εφημερίδα Daily Mirror ότι οι Steenkamps είχαν λάβει μια επιστολή από τον Pistorius, η οποία τάραξε τα συναισθήματά τους.

Το τμήμα σωφρονιστικών υπηρεσιών ζήτησε από τον κόσμο να μην ασκεί πίεση σε όσους συμμετέχουν προκειμένου να αποκαλυφθεί τι έχουν πει.

Η αποκαθήλωση ενός αθλητή

Πριν από τη δολοφονία, ήταν γνωστός ως χρυσός παραολυμπιονίκης, ενώ το 2012 έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος ακρωτηριασμένος σπρίντερ που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες τρέχοντας με προσθετικές «λεπίδες». Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012,  σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στα προκριματικά των 200μ της κατηγορίας Τ44. Στον τελικό, ωστόσο, ηττήθηκε από τον Βραζιλιάνο Άλαν Ολιβέιρα.

Έμεινε έτσι γνωστός με το ψευδώνυμο «Blade Runner». Τα πόδια του ακρωτηριάστηκαν κάτω από το γόνατο όταν ήταν 11 μηνών επειδή γεννήθηκε χωρίς οστά περόνης.