Αυτό που συνέβη το βράδυ της Δευτέρας στην απονομή της Χρυσής Μπάλας από το περιοδικό France Football, είναι η απόλυτη εξήγηση της διαφοράς ανάμεσα στην αίσθηση και την πραγματικότητα. Η πλειοψηφία του κόσμου είχε την αίσθηση ότι ο Robert Lewandowski είναι αποδεδειγμένα ο κορυφαίος όλων. Όχι μόνο το 2021, αλλά και το 2020, όταν και δεν απονεμήθηκε η Χρυσή Μπάλα λόγω πανδημίας. Η πραγματικότητα όμως απέχει από την αίσθηση και έδωσε το προβάδισμα και τελικά την κατάκτηση στον Lionel Messi.

Ας ξεκινήσουμε από μερικές παραδοχές. Ο Lionel Messi είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο σε επίπεδο επίδρασης στην ομάδα του. Στην πρώην ομάδα του για την ακρίβεια. Στην Παρί δεν θα έλεγε κανείς πως έχει ένα impact έστω κοντινό. Όχι ακόμα, αν και ανεβαίνει διαρκώς. Έχει τις περισσότερες μπάλες στα πόδια του, τις περισσότερες ντρίμπλες, τα περισσότερα γκολ, τις περισσότερες ασίστ. Δεν πήρε όμως τίποτα σε τίτλους το 2021 με τη Μπαρτσελόνα εκτός από το Copa del Rey έναντι της Μπιλμπάο. Πήρε όμως το Copa America με την Αργεντινή μετά από 28 χρόνια και μετά από αρκετές μαζεμένες αποτυχίες.

Είναι όμως ο Messi τα τελευταία 2-3 χρόνια ο αναμφισβήτητα κορυφαίος και βάσει επιδόσεων στο γήπεδο; Μάλλον όχι. Ή, για να είμαστε ειλικρινείς, φαίνεται να μην είναι γιατί ακριβώς έχουμε θέσει τον πήχη του κάπου στη στρατόσφαιρα βάσει του παρελθόντος του και οτιδήποτε λιγότερο μας φαίνεται σαν μέτριο. Κι ας τον διατηρεί ψηλότερα από κάθε άλλον.

Το 2021 όμως ο Robert Lewandowski έπιασε μια διετία που ακούμπησε τον Messi. Ναι, δεν είναι υποτίμηση προς τον Αργεντινό να το πούμε. Παίζοντας σε μια ομάδα, τη Μπάγερν, που ευνοεί και την περαιτέρω συμμετοχή του στο παιχνίδι, ο Πολωνός επιθετικός έχει την ευκαιρία για περισσότερες καλές ευκαιρίες. Ενδεχομένως, αν είχε την πολύ πιο απόλυτη ευστοχία του Cristiano, να είχε βάλει τη φετινή σεζόν 7-8 γκολ περισσότερα και να είχε περισσότερες πιθανότητες για τη Χρυσή Μπάλα.

Τα στατιστικά του Robert Lewandowski και του Lionel Messi για το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο που βγήκε ο νικητής της Χρυσής Μπάλας, φέρνουν σαφή υπεροχή στον Αργεντινό σε όλες τις στατιστικές εκτός των γκολ, όπου ο Lewandowki έχει 14 περισσότερα και σε 4 ματς λιγότερα, ενώ σκοράρει ακατάπαυστα στο Champions League από τον Απρίλιο και μετά.

Σε επίπεδο τίτλων, κάποιος θα υποστήριζε πως το Copa America είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Μήπως όμως είναι αμελητέο το Παγκόσμιο Συλλόγων ή η Μπουντεσλίγκα που, κατά την άποψη του υπογράφοντος, έχει πολύ μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας απ΄αυτό που έχει το Copa America;

Μέχρι και ο Messi θεωρεί πως ο Lewandowski άξιζε μια Χρυσή Μπάλα

Κάποιος θα πει ότι ο Lewandowski έχει γύρω του παικταράδες ενώ ο Messi στην Αργεντινή είχε μετριότητες. Ακόμα κι αν ισχύει αυτό, μήπως τις πρώτες 5 Χρυσές Μπάλες του ο Messi τις πήρε έχοντας δίπλα του κάτι Xavi, Iniesta, Dani Alves, Neymar, Suarez κλπ; Δεν μπορεί να ισχύει το επιχείρημα του supporting cast όποτε μας συμφέρει μόνο.

Δεδομένης και της απώλειας της Χρυσής Μπάλας του 2020 από τον Lewandowski, θα έπρεπε φέτος να διορθωθεί η αδικία. Όχι χατιρικά, αλλά γιατί και ο Πολωνός το άξιζει εξίσου. Ο Messi έχει 6 Χρυσές Μπάλες και ο Cristiano Ronaldo δύσκολα θα πάρει άλλη ως το τέλος της καριέρας του. Άρα θα είναι για πάντα αυτός με τις περισσότερες. Μια ακόμα δεν θα του έκανε διαφορά.

Το ποδόσφαιρο είναι σαν τους νόμους: έχει το γράμμα του, έχει όμως και την ουσία του. Και πρέπει να απονέμει και δικαιοσύνη πού και πού, κι ας είναι το πιο άδικο άθλημα. Ο ίδιος ο Messi είπε στην απονομή χθες ότι «Είμαι πολύ ευτυχισμένος που βρίσκομαι εδώ. Θέλω να συνεχίσω να παλεύω με τη νέα μου ομάδα. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες μου από την Μπαρτσελόνα και όλους από την Αργεντινή, είναι όνειρο μετά από μάχες τόσων χρόνων να νικήσω με την Αργεντινή το Copa America. Ήταν εκπληκτική εμπειρία.

Είναι ιδιαίτερο για μένα που βρίσκονται εδώ άνθρωποι της Μπαρτσελόνα και φυσικά η γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Αξίζεις τη Χρυσή Μπάλα σου. Πέρσι όλοι συμφωνούσαν ότι εσύ είναι ο μεγάλος νικητής. Πίστευα πως αυτές οι ημέρες ήταν πίσω μου, ο Λεβαντόβσκι άξιζε τη Χρυσή Μπάλα το 2020».

Η κατάταξη εν γένει της Χρυσής Μπάλας ήταν αμφιλεγόμενη. Ο Jorginho για παράδειγμα, μπορεί να κατέκτησε Τσάμπιονς Λιγκ και Euro, αλλά σε κανένα από τα δύο δεν ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι το γκολ και οι κορυφαίοι πρέπει να έχουν κι απ΄αυτό. Κι ο Jorginho δεν το είχε. Από τον Αύγουστο μάλιστα ως τώρα, έχει σκοράρει 2 φορές στην Premier League και 2 στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μέχρι τις 24 Οκτωβρίου δε, όταν έκλεισε η ψηφοφορία, είχε σκοράρει από 1 φορά. Και παρόλα αυτά, βγήκε τρίτος. Ο Benzema που κάνει σούπερ σεζόν ήρθε 4ος, ο Mbappe 9ος και ο Cristiano Ronaldo βγήκε 6ος. Και ο Salah έβδομος.

Δεν υπάρχει εν τέλει σταθερό κριτήριο όλα αυτά τα χρόνια για τη Χρυσή Μπάλα. Τα κριτήρια είναι αυτά που ευνοούν το δίπολο Messi-Cristiano. Υπήρξαν χρονιές που οι δύο τους έπαιρναν έναν τίτλο όλο κι όλο, το πρωτάθλημα και τους απένειμαν ξανά τη Χρυσή Μπάλα. Φέτος, μπήκαν πάλι στην εξίσωση τα ομαδικά τρόπαια. Τόσα χρόνια ήταν ατομικό βραβείο, φέτος έγινε ξανά βραβείο και ομαδικών κατακτήσεων.

Η καρδιά του φιλάθλου δε θα ενοχλούνταν αν ο Messi δεν έπαιρνε τη Χρυσή Μπάλα. Χορτασμένος ποδοσφαιριστής και άνθρωπος είναι. Τίποτα δεν του λείπει πια, εκτός από το Μουντιάλ. Αντιθέτως, η καρδιά του φιλάθλου θα χαιρόταν με την επιβράβευση του Robert Lewandowski ως του κορυφαίου της χρονιάς, στην οποία συνεχίζει να σκοράρει σε κάθε σχεδόν ματς της Μπάγερν.