Το βράδυ της Δευτέρας ο Mo Salah είδε τον Lionel Messi να κερδίζει την 7η Χρυσή Μπάλα. Ο ίδιος βγήκε έβδομος στην ψηφοφορία. Οι τίτλοι μέτρησαν πάνω απ΄όλα και γι΄αυτό εκτός του Messi, ο Αιγύπτιος είδε και τον Jorginho να βρίσκεται 4 θέσεις πάνω του, αλλά και τον Kante στην 5η θέση. Η φετινή μάχη τελείωσε. Η μάχη για το 2022 αρχίζει σε λίγες εβδομάδες. Και ο Mo δείχνει έτοιμος να βρεθεί τόσο κοντά όσο φέτος ο Lewandowski.

Στο φετινό πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ ο Αιγύπτιος δεν έχει σκοράρει ή δώσει ασίστ, μόνο σε 2 ματς: με τη Μπέρνλι και τη Γουέστ Χαμ. Σε όλα τα υπόλοιπα ή θα έχει πετύχει γκολ ή θα έχει δώσει ασίστ. Συνολικά, στο πρωτάθλημα έχει άμεση συμμετοχή σε γκολ της Λίβερπουλ σε 21 γκολ, 13 δικά του και 8 πάρε-βάλε.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Mo Salah είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός, καθώς έχει 6 γκολ σε 5 ματς, με τον αγώνα με την Ατλέτικο στο Άνφιλντ να είναι ο μόνος που δεν σκόραρε. Συνολικά σε αυτά τα 5 χρόνια που είναι στη Λίβερπουλ έχει συμμετοχή με ασίστ ή σκορ σε 198 γκολ σε 222 συμμετοχές. Ναι, δεν είναι Messi ή Cristiano, αλλά έχει κάνει μια χρονιά που τους πλησίασε. Το 2017-2018. Χωρίς να πάρει τίτλο όμως. Φέτος, δείχνει έτοιμος να επαναλάβει εκείνη τη χρονιά και με μεγαλύτερη ανταπόκριση σε κατακτήσεις.

Τα 32 γκολ δεν είναι άπιαστα με τον ρυθμό που έχει βρει στη φετινή χρονιά και με τον τρόπο που σκοράρει. Η Λίβερπουλ έχει εξελίξει το παιχνίδι της που καταλήγει στα σπριντ του Mo Salah, με τον Jordan Henderson να είναι αυτός που τον τροφοδοτεί περισσότερο. Η κίνηση του Salah από τη γραμμή του εξτρέμ για μερικά μέτρα στην ευθεία και μετά με κλίση προς τα μέσα, είναι το επόμενο στάδιο του Robben. Ο Ολλανδός ήταν μαρκαρισμένος και έτρεχε με τον αντίπαλο να κάνει πίσω βήματα, έκλινε προς τα αριστερά και σούταρε.

Ο Mo Salah είναι ο Roadrunner της Λίβερπουλ

Ο Mo Salah το κάνει κάποιες φορές κι αυτό, με λιγότερο εντυπωσιακό τρόπο, αλλά κυρίως αφήνει τους αντιπάλους του πίσω στην ταχύτητα. Στο ματς με την Έβερτον έβαλε δύο τέτοια γκολ. Στο 2-0 ο Henderson του πετάει τη μπάλα στον κενό χώρο και ο Salah βγαίνει από δεξιά πλάγια απέναντι από τον Pickford για να σκοράρει με αριστερό εσωτερικό φάλτσο στην απέναντι γωνία. Στο 3-1 ο Salah εκμεταλλεύεται το λάθος του τελευταίου αμυνόμενου της Έβερτον στο κέντρο, κλέβει και φεύγει σφαίρα μπροστά για να πλασάρει υπό πίεση.

https://www.youtube.com/watch?v=Omtxiw3uycA

Τα περισσότερα φετινά τελειώματα του Mo Salah δεν είναι σούπερ εντυπωσιακά. Είναι όμως σε σημείο που ο αντίπαλος τερματοφύλακας δεν προλαβαίνει να κάνει πολλά και λόγω ταχύτητας εκτέλεσης και λόγω του ότι δεν φτάνει. Παρόλο που η Λίβερπουλ δεν ενισχύθηκε με νέο αίμα επιθετικά, η τριάδα Mane-Zota-Salah έχει βρει και πάλι τη συνεννόησή της, ο Salah είναι αναζωογονημένος σε σχέση με πέρσι και είναι μαζί με τον Benzema οι πιο καυτοί επιθετικοί. Ακόμα κι ο Lewandowski είναι πίσω τους, γιατί η δική του επίδραση στο παιχνίδι της Μπάγερν δεν είναι ίδια με αυτή που έχουν ο Γάλλος και ο Αίγυπτιος.

Φέτος, ο Mo Salah είναι ανώτερος του Messi και του Cristiano. Η Λίβερπουλ έχει όμως ισχυρότερο ανταγωνισμό από την ομάδα του Αργεντινού. Αρκεί να την οδηγήσει στο πρωτάθλημα ή το Τσάμπιονς Λιγκ και θα έχει βάλει ισχυρή υποψηφιότητα για την επόμενη Χρυσή Μπάλα. Κι έτσι να μη συμβεί όμως, είμαστε μάρτυρες μιας ραψωδίας που εξυμνεί το αθλητικό ταλέντο περισσότερο από το ποδοσφαιρικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υστερεί ο Salah σε ευφυΐα ή τεχνική. Απλώς η εκτόξευσή του ήρθε από τα πόδια και τη φυσική του κατάσταση.

Κι όπως ο Roadrunner είναι ο εφιάλτης του Willy του κογιότ, έτσι κι ο Mo Salah είναι το Roadrunner για κάθε αμυντικό στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.