Ο Max Verstappen είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής και του 2021, καθώς κατέκτησε τη νίκη στο Grand Prix του Άμπου Ντάμπι με το οποίο έριξε η αυλαία του 2021.

Έτσι, έβαλε τέλος στην κυριαρχία του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή, ο οποίος μετρούσε τέσσερις διαδοχικές κατακτήσεις -από το 2017 έως το 2020-.«Είμαι απλά άφωνος, απολύτως άφωνος», είπε ο Hamilton στην ομάδα του μέσω του ραδιοφώνου και της εκπομπής του ESPN.

Ο 24χρονος Ολλανδός κατάφερε να περάσει τον Lewis Hamilton στον τελευταίο γύρο του πρωταθλήματος. Στην εκκίνηση έμεινε σχεδόν κολλημένος, με τον Hamilton να τον προσπερνά και να στρίβει πρώτος αποκτώντας προβάδισμα.

Ο οδηγός της Mercedes διατήρησε το πλεονέκτημά του και άρχισε να απομακρύνεται από τον Verstappen, ο οποίος δεν ήταν αρκετά γρήγορος για να πιάσει τον αντίπαλό του για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Προσπάθησε να ανακτήσει τη θέση του στη στροφή 6, βούτηξε στην εσωτερική για να κάνει το προσπέρασμα.

Ο Hamilton βγήκε εκτός πίστας για ασφάλεια και επέστρεψε σε αυτή μετά την επόμενη στροφή. Η Red Bull ζήτησε να δώσει πίσω την πρωτοπορία, οι αγωνοδίκες δεν συμφώνησαν και συνέχισαν με τον Hamilton μπροστά και τον Verstappen πίσω.

Πίσω τους βρισκόταν ο Sergio Perez με τη δεύτερη Red Bull και ο Carlos Sainz με τη Ferrari, καθώς ο Lando Norris με τη McLaren είχε μείνει πίσω από την εκκίνηση.

Στον γύρο 14 ο Verstappen μπήκε στα pit και επέστρεψε στην πίστα πίσω από τις Ferrari και τη McLaren του Lando Norris. Το λάθος του Charles Leclerc βοήθησε, αλλά ο Carlos Sainz στέρησε χρόνο από τον Ολλανδό.

Ο Sergio Perez ενώ είχε προβάδισμα 10 δευτερολέπτων, «περίμενε» τον Hamilton και προσπάθησε να τον καθυστερήσει. Τα κατάφερε ενώ ο Verstappen καραδοκούσε και ήταν 8 δευτερόλεπτα μακριά τους. Τελικά ο Hamilton κατάφερε να περάσει τον Perez. Ο Μεξικανός έκανε στην άκρη και αμέσως μετά μπήκε στα pit για αλλαγή. Τώρα ο Hamilton έπρεπε να αναμετρηθεί με τον Verstappen.

Η μεγάλη νίκη του Verstappen

Η διαφορά άνοιγε, με αυτή να είναι στα 3.5 δευτερόλεπτα στον γύρο 28, όταν η προσοχή στράφηκε στην εγκατάλειψη του Kimi Raikkonen.  Ένα πρόβλημα στο σύστημα brake-by-wire της Alfa Romeo, έφερε πρόωρο φινάλε στη καριέρα του Φινλανδού.

Ο Antonio Giovinazzi είχε παρόμοια κατάληξη με την Alfa Romeo να βρίσκεται παρκαρισμένη στην άκρη του δρόμου. Το καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας ήταν αναπόφευκτο. Ίσχυσε στο γύρο 37 και κράτησε για 2 γύρους.

Σε αυτό το διάστημα, η Red Bull κάλεσε τον Verstappen και του έβαλε νέο σετ ελαστικών σκληρής γόμας για να πάει μέχρι τέλους. Από την άλλη, η Mercedes κράτησε τον Hamilton στην πίστα με ελαστικά 24 γύρων. Μείωσε τη διαφορά των 17 δευτερολέπτων, ώσπου στον γύρο 54 ήρθε η απόλυτη ανατροπή. Ο Nicholas Latifi έστειλε τη Williams στον τοίχο της στροφής 14 και αυτό έφερε αυτοκίνητο ασφαλείας.

Η Red Bull κάλεσε τον Verstappen στα pit και του έβαλε τη μαλακή γόμα, που του έδωσε την ευκαιρία να επιτεθεί μέχρι τέλους. Τελικά υπήρξε καθεστώς πράσινης σημαίας και ο Verstappen πέρασε πρώτος αφήνοντας στην 2η θέση τον Hamilton. Στο βάθρο ανέβηκε και ο Sainz αφού υπό το καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας, ο Perez εγκατέλειψε.