Περιεχόμενα
«Την έχουμε για πλάκα την Αντβέρπ». «Τρία θα της ρίξουμε στη Φιλαδέλφεια». «Έλα μωρέ σιγά την ομάδα». Και εκεί ακριβώς, μόλις αυτές οι ατάκες μπήκαν για τα καλά στο μυαλό της, η ΑΕΚ έχασε πραγματικά την ελπίδα να βρεθεί στους ομίλους του Champions League. Πριν καν γίνει η σέντρα, ενδεχομένως…
Γιατί πρώτα έχασε το μέτρο, την ταπεινότητα. Εγκλωβίστηκε σε ένα «πρέπει» που κανένας λόγος δεν υπήρχε να τη συνοδέψει στην ούτως ή άλλως δύσκολη και εξόχως απαιτητική προσπάθεια της. Το να βρεθεί στις 32 τοπ ευρωπαϊκές ομάδες της σεζόν 2023-24 ήταν ευχή, επιθυμία, και βεβαίως στόχος. Προβλήθηκε όμως ως υποχρέωση. Από ανθρώπους εντός ΑΕΚ, από δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της, από μεγάλη μερίδα του κόσμου.
Ήταν ένα λάθος μήνυμα, μια κίβδηλη πραγματικότητα. Αύξησε την πίεση, φόρτωσε τις πλάτες όλων στην κιτρινόμαυρη ομάδα με εντελώς περιττό και αχρείαστο βάρος. Και ναι, επαγγελματίες είναι, πρέπει να διαχειρίζονται σωστά και τέτοιες καταστάσεις. Όμως, είναι και άνθρωποι, επηρεάζονται. Η ψυχολογία στον αθλητισμό δεν είναι κάτι επιπλέον, είναι το Α και το Ω.
Τα σημάδια υπήρχαν – Η Αντβέρπ πήγε το πράγμα εκεί που ήθελε
Η αίσθηση ανωτερότητας πέρασε στην ομάδα αλλά όχι με τη θετική πλευρά του πράγματος. Τα σημάδια υπήρχαν από το πρώτο ματς στην Αμβέρσα, για όποιον είχε τη διάθεση να κάτσει πραγματικά να δει, να προσπαθήσει να καταλάβει.
Η ΑΕΚ έπαιξε πολύ χειρότερα στο β’ ημίχρονο πριν από μια εβδομάδα, που το έβγαλε σχεδόν όλο με παίκτη παραπάνω. Παγιδεύτηκε στο «πρέπει» της, απώλεσε τη ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό.
Την ίδια στιγμή, η Αντβέρπ έτριβε τα χέρια της. Γιατί – και δεν είναι καθόλου έκπληξη για όσους είχαν δει το πώς έφτασε πέρυσι στο νταμπλ στο Βέλγιο – είναι «μανούλα» στη διαχείριση καταστάσεων.
Δεν τα παρατάει ποτέ, επιμένει ως την ύστατη στιγμή. Ο τρόπος που κατέκτησε το πρωτάθλημα, μετά από 6 ολόκληρα χρόνια το φανερώνει περίτρανα και θα μείνει θρυλικός στα μέρη της:
Είναι σαν να σε κοροϊδεύει η Great Old, όπως αποκαλείται η αρχαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα στο Βέλγιο, Νο1 στα μητρώα της Ομοσπονδίας. Νομίζεις πως την έχεις, νομίζεις πως δεν μπορεί να σου κάνει κακό και τότε ακριβώς χτυπάει.
Γιατί είναι δομημένη στην πειθαρχία, στην αλληλοκάλυψη, στο «ένας για όλους και όλοι για έναν». Και επειδή έχει 4-5 παίκτες που είναι υψηλότατου επιπέδου.
Ο Αρτούρ Βερμέιρεν, για παράδειγμα. Ένα από τα τοπ ταλέντα στην Ευρώπη. Εξωπραγματικά καλός (μέσος) για 18 ετών. Η πάσα που δίνει στον -επίσης φουλ υποσχόμενο- Μίκι Μπαλικουισά στις καθυστερήσεις για το τελικό 2-1 είναι βγαλμένη από το κεφάλαιο περί τελειότητας.
Η ΑΕΚ πρέπει να μάθει από (τα λάθη της με) την Αντβέρπ
Και τέτοιες περιπτώσεις συνοψίζουν τη διαφορά της ΑΕΚ με την Αντβέρπ. Είναι κυρίως φιλοσοφίας. Η ομάδα της Αμβέρσας βρέθηκε από τη Β’ Κατηγορία πριν από 7 χρόνια να παίζει τώρα στην group stage της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Έχοντας την πολυτέλεια να βασιστεί σε έναν πλούσιο και φιλόδοξο νέο ιδιοκτήτη (Πολ Γκέισενς), πρώτα αγόρασε ακριβούς και έμπειρους παίκτες για να επιταχύνει τις διαδικασίες. Σε αυτήν την πορεία έφαγε και τα μούτρα της, αλλά τα λάθη τα αντιμετώπισε όπως έπρεπε: Ως απαραίτητα δηλαδή στάδια εκμάθησης στην εξελικτική της πορεία.
Έκανε επίσης και πολλούς εχθρούς. Κυρίως για αυτό το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» πνεύμα που διαπότιζε κάθε κύτταρου του οργανισμού της ως κλαμπ. Όμως έκλεισε τα αυτιά και προχώρησε στο δρόμο που είχε προγραμματίσει.
Πλέον έχει βρει τη σωστή μίξη πείρας και νιάτων, δικών της παικτών και εξελίξιμων ξένων που εντοπίζει το τμήμα scouting της. Και απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων της.
Πολύ έξυπνα, οι άνθρωποι της όπως ο πολύπειρος αθλητικός διευθυντής της, Μαρκ Όφερμαρς έκαναν δηλώσεις πως «δεν είμαστε έτοιμοι για το Champions League». Είχαν εντοπίσει την αδυναμία της ΑΕΚ και φρόντισαν να την «ταΐσουν». Mind games, η σπεσιαλιτέ τους. Η Ένωση, σε τελική ανάλυση, έπεσε στην παγίδα που εν πολλοίς πάντως η ίδια έφτιαξε για τον εαυτό της.
Η αλαζονεία τιμωρείται – Ακόμα να το μάθουμε;
Και κάτι ακόμη ως γενικότερο συμπέρασμα: Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει εδώ και χρόνια απωλέσει την πολυτέλεια να θεωρεί πως «έχει» ομάδες όπως η Αντβέρπ ή η Μπράγκα για να το πάμε στο πρόσφατο δείγμα από τον Παναθηναϊκό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακριβώς λόγω αυτής της νοοτροπίας ξεπέσαμε κάτω από την 20άδα στην ειδική βαθμολογία της UEFA.
Την ίδια ώρα οι Βέλγοι είναι 8οι και πέρυσι έκαναν ρεκόρ συγκομιδής βαθμών στην ευρωπαϊκή ιστορία των ομάδων τους. Το οποίο πάντως «παίζει» και να σπάσουν ήδη από φέτος ειδικά αν επιβεβαιωθεί η τάση να βάλουν 5/5 ομάδες τους στις φάσεις των ομίλων.
Photo Credits: Eurokinissi