Περιεχόμενα
Ήταν μια σούπερ ΑΕΚ, μια ΑΕΚ που βούλωσε στόματα. Πήγε στην Αγγλία και έπαιξε την μπαλίτσα της. Με τόλμη και ιδέες, δίχως ίχνος κόμπλεξ. Το 3-2 της Ένωσης στο Μπράιτον, για την πρεμιέρα της φετινής φάσης των ομίλων του Europa League, συνιστά αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες εκτός έδρας νίκες ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη.
Μπορεί οι «Γλάροι» να μην είναι το τοπ όνομα και αυτό να ήταν μόλις το 1ο ευρωπαϊκό ματς της ιστορίας τους, αλλά πρέπει να κρίνουμε πάντα με βάση το πλαίσιο. Ναι, ο παράγοντας «εμπειρία» είναι εξ ορισμού σημαντικός, αλλά εδώ μιλάμε για μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες στην Premier League. Του κορυφαίου δηλαδή πρωταθλήματος στον πλανήτη.
Η ΑΕΚ έβαλε κάτω ένα σύνολο που αποθεώνεται για τον τρόπο παιχνιδιού του υπό την τεχνική καθοδήγηση του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι. Ένα κλαμπ-πρότυπο στη λειτουργία του σε όλα τα επίπεδα. Το ότι το έκανε δίχως να ταμπουρωθεί, παίζοντας στα ίσα και χωρίς ποτέ να χάσει την πίστη στον εαυτό της και στο πλάνο της, το κάνει ακόμα πιο γλυκό.
Μπαίνει στο πάνθεον των διπλών της Ένωσης στην Ευρώπη, εφάμιλλο ή και πιο ισχυρό σε μέγεθος επιτυχίας από τις ιστορικές νίκες με Ντέρμπι Κάουντι στα 70s και Ρέιντζερς στα 90s. Μας δίνεται επίσης μια ιδανική αφορμή για να θυμηθούμε μερικές ακόμα από τις μεγαλύτερες «δικές» μας εκτός συνόρων μεγάλες στιγμές στις διοργανώσεις της UEFA.
Κατανοητό αν υπάρξουν ενστάσεις για τις τελικές επιλογές μας. Προσπαθήσαμε πάντως το top-5 των ευρωπαϊκών διπλών που φτιάξαμε να είναι στηριγμένο κατά το δυνατόν σε αξιοκρατικά στοιχεία. Όνομα και φόρμα αντιπάλου, πλαίσιο αναμέτρησης, impact αποτελέσματος. Το ποδόσφαιρο ωστόσο εμπεριέχει τη διαφορετική γνώμη, την υποκειμενικότητα,, ακριβώς λόγω της συναισθηματικής φόρτισης που κουβαλάει.
Πριν την ΑΕΚ στο Μπράιτον: Οι 5 μεγαλύτερες εκτός έδρας νίκες ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη
Αγιαξ-Παναθηναϊκός 0-1 (3/4/1996)
Κωδικός «Και ο Παναθηναϊκός παγώνει το Άμστερνταμ….!». Από όπου και να το πιάσεις, τέλειο. Η κούρσα του Δώνη από τη μία άκρη στην άλλη, το τελείωμα του Βαζέχα, το χρονικό σημείο (87’) και βεβαίως, το ότι πιστέψαμε ολόψυχα πως μια ελληνική ομάδα θα έπαιζε στον τελικό του Champions League.
Μόνο που ο Άγιαξ (και) εκείνης της εποχής ήταν τεράστιος. Τα «τρομερά μωρά» του Λουίς Φαν Χάαλ ανέτρεψαν τα δεδομένα στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ (3-0). Ας είναι. Η νίκη αυτή των Πρασίνων παραμένει το απόλυτο σημείο αναφοράς όταν μιλάμε για μεγάλα ελληνικά διπλά στην Ευρώπη.
Άρσεναλ– Ολυμπιακός 1-2 παρ. (27/2/2020)
Πέντε χρόνια νωρίτερα, ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει ξανά στο Λονδίνο την Άρσεναλ. Με 3-2 και σκόρερ τους Πάρντο, Φορτούνη και Φινμπόγκασον. Ήταν μόλις η 1η ελληνική ομάδα που κέρδιζε αγγλική στο γήπεδό της στο Champions League, ήταν εκπληκτικό. Η ιστορία επαναλαμβάνεται; Ναι! Στο ακόμα πιο θριαμβευτικό.
Αυτό που έκαναν οι Ερυθρόλευκοι το 2020, ξανά στο Emirates, ήταν ακόμα πιο γκράντε. Αυτή τη φορά δεν ήταν αγώνας για ομίλους. Κοτζάμ πρόκριση κρίθηκε. Σε πλαίσιο Europa League, για τη φάση των «32».
Και είναι ο τρόπος, τα συναισθήματα. Ο Ολυμπιακός είχε χάσει 1-0 στο πρώτο ματς στον Πειραιά. Με μια αψεγάδιαστη εμφάνιση και γκολ του Σισέ στο 53’ ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα και όλα θα κρινόντουσαν πια στην παράταση.
Παρότι ο Ομπαμεγιάνγκ ισοφάρισε στο 114’, στο 119′ του έξτρα χρόνου ο Ελ Αραμπί πέτυχε ένα μυθικό γκολ (3-2). Πώς τους πετσόκοψε έτσι!
Ίντερ – Παναθηναϊκός 0-1 (26/11/2008)
Με σκόρερ τον Γιόσου Σαριέγκι στο 69’ και προπονητή τον Χενκ Τεν Κάτε, το «Τριφύλλι» είχε πάρει μια τεράστια νίκη απέναντι στους «Νερατζούρι» του Ζοσέ Μουρίνιο, μια εξαιρετική ομάδα που όχι πολύ αργότερα (το 2010 συγκεκριμένα) θα κατακτούσε την κορυφή της Ευρώπης.
Σημειωτέον πως ο Παναθηναϊκός πέρασε τότε ως 1ος στον όμιλο, παρότι είχε ξεκινήσει με 2 ήττες. Και ότι την επόμενη χρόνια θα έπαιρνε ξανά τεράστιο αποτέλεσμα επί ιταλικού εδάφους, νικώντας 3-2 τη Ρόμα. Άλλο σπουδαίο «διπλό» αυτό, ιστορικότατο.
Τότεναμ – ΠΑΟΚ 1-2 (30/11/2011)
Για τους ομίλους του Europa League, ο ΠΑΟΚ έκανε σούπερ παιχνίδι στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν». Προηγήθηκε με 0-2 της Τότεναμ του Λούκα Μόντριτς μόλις στο 13′ με γκολ των Σαλπιγγίδη, Αθανασιάδη κάνοντας μια εκκίνηση αγώνα που άγγιξε την τελειότητα.
Κράτησε τη νίκη-πρόκριση για τη φάση των «32», παίζοντας με αυταπάρνηση και μη χάνοντας στιγμή τη ψυχραιμία του. Σούπερ εμφάνιση κάτω από τα δοκάρια έκανε ο Κώστας Χαλκιάς.
Ατλέτικο Μαδρίτης – Άρης 2-3 (1/12/2010)
Ελληνική ομάδα να νικάει στην Ισπανία; Να κάτι που δεν είχαμε δει ποτέ πριν πάει ο Άρης στη Μαδρίτη. Είχαν προηγηθεί 47 επισκέψεις δικών μας κλαμπ στη χώρα της Ιβηρικής με απολογισμό… 41 ήττες και 6 ισοπαλίες!
Οι Κίτρινοι όμως του Εκτορ Ραούλ Κούπερ έκαναν το θαύμα, έγραψαν ιστορία. Παρότι έχαναν 2-1 στο ημίχρονο, επικράτησαν 3-2 με τα γκολ των Κόκε (2′, 51′ πέν.) και του Λαζαρίδη (81′) αποκλείοντας τους πανίσχυρους «κολτσονέρος» του Κίκε Φλόρες που είχαν στο ρόστερ παικταράδες όπως οι Ντε Χέα, Γοδίν, Αγουέρο και Φορλάν.