Γράφει ο Νίκος Μποζιονέλος

Δυόμισι χρόνια μετά τον μεταξύ τους τελικό στο Πανθεσσαλικό, Σεπτέμβρη του 2020 ελέω πανδημίας, ΑΕΚ και Ολυμπιακός ανταμώνουν στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Αλλά και για πρώτη φορά μετά από 22 ολόκληρα χρόνια συναντιούνται στη Νέα Φιλαδέλφεια για το Κύπελλο.

Θα είναι μάλιστα πρώτο από τα συνολικά πέντε παιχνίδια που θα δώσουν ΑΕΚ και Ολυμπιακός ως το τέλος της σεζόν: η ρεβάνς το δεύτερο, το τρίτο στο φινάλε της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος και άλλα δύο μετέπειτα στα play offs.

Αήττητη στο νέο της γήπεδο

Η ΑΕΚ έρχεται από το σκάνδαλο… της μεζούρας την Κυριακή στο Περιστέρι καθώς λόγω διαστάσεων και αποστάσεων των δοκαριών, το παιχνίδι της εκεί με τον Ατρόμητο δεν ξεκίνησε ποτέ, με την τύχη του να κρίνεται στα αθλητικά δικαστήρια. Μια ιστορία που ίσως αργήσει να τελεσιδικήσει. Ξεκούραστη ούσα, η Ενωση υποδέχεται τον Ολυμπιακό με έξτρα κίνητρο καθώς κυνηγά το νταμπλ φέτος.

Οι «κιτρινόμαυροι» μετρούν το απόλυτο σε έντεκα παιχνίδια σε πρωτάθλημα (9) και Κύπελλο (2) στο νέο τους γήπεδο, με τον απολογισμό τερμάτων να είναι 29-2 στην «OPAP Arena».

Κατόπιν τεχνικής απόφασης αποκλείστηκαν οι Ρότα, Μουκουντί, Γιόνσον, παραμένουν εκτός δράσης ο Φερνάντες και ο μακροχρόνια τραυματίας Μοχαμαντί.

Με συνταγή Τούμπας

Ο Ολυμπιακός δεν πλήρωσε το ορμητικό ξεκίνημα του ΠΑΟΚ στο κυριακάτικο ντέρμπι της Τούμπας, κατάφερε να το ξεπεράσει αλώβητος, έχοντας μάλιστα και λίγο αργότερα τη μεγαλύτερη ευκαιρία του στο παιχνίδι (δοκάρι σε μακρινό σουτ του Χάμες). Στο τέλος κράτησε τα κεκτημένα (0-0) αποφεύγοντας τα ρίσκα. Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στις 13 σερί αγωνιστικές αήττητοι, ήτοι από τη Ναντ στις 9 Νοεμβρίου στο Europa League και έκτοτε μετρούν σε αυτό το διάστημα 4-5-0 στις εξόδους τους σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Χάμες και Χουάνγκ, οι οποίοι επέστρεψαν με προβλήματα από το παιχνίδι στην Τούμπα, είναι διαθέσιμοι, ερώτημα αποτελεί η ενδεκάδα, δεδομένα βασικός (ως πάντα φέτος, στο Κύπελλο) ο γκολκίπερ Τζολάκης, ελαφρώς αμφίβολος ο Μπιέλ. 

Οι πιθανές ενδεκάδες

ΑΕΚ (4-4-2): Στάνκοβιτς – Σιντιμπέ, Βίντα, Μήτογλου, Χατζισαφί – Αμραμπατ, Σιμάνσκι, Πινέδα (ή Γαλανόπουλος), Γκατσίνοβιτς – Αραούχο, Γκαρσία

Ολυμπιακός (4-2-3-1): Τζολάκης – Ροντινέι, Παπασταθόπουλος, Ντόη, Ρέαμπτσιουκ – Σαμασέκου (ή Χουάνγκ), Εμβιλά – Κανός, Μπιέλ (ή Χουάνγκ), Μασούρας (ή Μπουτούτσι) – Μπακαμπού

Η τελευταία τους φορά σε Κύπελλο…

…ήταν την άνοιξη του 2001 για τον 3ο γύρο, ένα παιχνίδι που δεν έμελλε να τελειώσει ποτέ λόγω των όσων συνέβησαν και τις διαμαρτυρίες για τη διαιτησία του Ποντίκη. Η ΑΕΚ έμεινε με εννέα παίκτες, ενώ ο Πέτρος Στάθης ζήτησε από τους παίκτες του να πέσουν κάτω και να προσποιηθούν τους τραυματίες. Το σκορ ήταν 1-1, αλλά εντέλει το ματς κατέληξε στον Ολυμπιακό με 2-0 «στα χαρτιά». Στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ, ο Γιάννης Παθιακάκης έριξε λευκή πετσέτα, η ομάδα του Τάκη Λεμονή ήταν καταιγιστική και νίκησε με 6-1, ξεπλένοντας και τον διασυρμό του 1978 (επίσης 6-1 σε μονό ημιτελικό).

H2H στο Κύπελλο

Συνολικά, στο Κύπελλο, ανεξαρτήτως έδρας και φάσης του θεσμού, η ΑΕΚ έχει 22 νίκες, ο Ολυμπιακός 16 και 7 αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Μια εκ των ισοπαλιών αποτελεί κι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου: 4-4 (!) στον τελικό του 2009 στο ΟΑΚΑ.

Επιμέρους με γηπεδούχο την ΑΕΚ (σε Νέα Φιλαδέλφεια, ΟΑΚΑ, Λεωφόρο), ο απολογισμός είναι οριακά υπέρ της ΑΕΚ με 10-1-8, εξαιρουμένων των τελικών που έλαβαν χώρα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Μόνη τους ισοπαλία στο 90λεπτο ήταν το 1996 με 1-1 (σε ρεβάνς νίκης της «Ενωσης» με 3-1) ενώ το 2001 διεκόπη στο ΟΑΚΑ το ματς με το σκορ στο 1-1 στο 69ο λεπτό (και κατακυρώθηκε με 0-2 υπέρ του Ολυμπιακού).