Τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της Super League 1, με το ματς που κλέβει ξεκάθαρα την παράσταση να είναι αυτό μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού. «Κιτρινόμαυροι» και «ερυθρόλευκοι» ανταμώνουν ξανά σε ένα ζευγάρι που ξεκίνησε με μικρότερη αντιπαλότητα και έχει φθάσει στο σημείο να ανταγωνίζεται το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός.
Κάθε χώρα που θέλει να σέβεται τον εαυτό της ποδοσφαιρικά, οφείλει να έχει τουλάχιστον ένα σπουδαίο ντέρμπι. Μια κόντρα δηλαδή δύο ομάδων που τους χωρίζουν περισσότερα από όσα τους ενώνουν με τις προεκτάσεις της αντιπαλότητάς τους να φθάνει εκτός ορίων του αγωνιστικού χώρου.
Στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως αθλήματος, θεωρούμε ως ύψιστη κόντρα αυτή μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. «Ερυθρόλευκοι» και «πράσινοι» αποτελούν άπονδους εχθρούς εδώ και 100 χρόνια με τη σχέση τους να περνάει από «σαράντα κύματα», δίχως να βελτιωθεί καθόλου.
Από το 1996 και έπειτα όμως, και οι σχέσεις μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ θεωρούνται τεταμένες παρότι τα προηγούμενα χρόνια δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν υπήρχε η αντιπαλότητα των δύο «αιωνίων» με το τραγικό συμβάν της Θύρας 7 να ενώνει τις δύο ομάδες.
Στις 8 Απριλίου του 1981, 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (μεταξύ αυτών ένας οπαδός της «Ένωσης»), καθώς ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να βγουν από το παλιό «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Είχε προηγηθεί η εμφατική νίκη των Πειραιωτών με 6-0 και αφορμή της τραγωδίας ήταν η ζέση των οπαδών του Ολυμπιακού να δουν από κοντά και να αποθεώσουν τα ινδάλματά τους.
Υπάρχουν μάλιστα πριν το 1996 στιγμές που η μία ομάδα βοήθησε την άλλη προκειμένου να φθάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Για παράδειγμα, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1994, ο Στέλιος Μανωλάς, αρχηγός της «Ένωσης», τολμούσε να δηλώνει ότι «αν δεν πάρουμε το πρωτάθλημα εμείς του χρόνου, θέλω να το πάρει ο Ολυμπιακός».
Έναν χρόνο νωρίτερα, η ΑΕΚ υποδέχθηκε τους Πειραιώτες στα πλαίσια της προτελευταίας αγωνιστικής ψάχνοντας της νίκη για να εξασφαλίσει τον τίτλο. Οι φιλοξενούμενοι δεν έδειξαν να «καίγονται» ιδιαίτερα, ο Βασίλης Καραπιάλης γελούσε στον πάγκο και το τελικό 3-1 ήρθε χωρίς οι «κιτρινόμαυροι» να πιεστούν και οι «ερυθρόλευκοι» να στενοχωρηθούν.
Τα πάντα άλλαξαν όμως το καλοκαίρι του 1996. Ο Σωκράτης Κόκαλης είχε αποφασίσει να φτιάξει τη δική του εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο και χρειαζόταν ένα προπονητή που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Ποιος καλύτερος λοιπόν από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς;
Η επιστροφή του «προδότη»
Ο Σερβοέλληνας τεχνικός λατρευόταν από τους οπαδούς της ΑΕΚ, καθώς από το 1977 έως το 1981 φορούσε τη φανέλα της και από το 1988 έως το 1996 καθόταν στην άκρη του πάγκου της με συνολικό απολογισμό έξι πρωταθλήματα, δύο κύπελλα, ένα λιγκ καπ και ένα σούπερ καπ.
Στις 12 Ιανουαρίου 1997, ο Μπάγεβιτς μπαίνει για πρώτη φορά στο «Νίκος Γκούμας» σαν αντίπαλος και το μίσος ξεχειλίζει από παντού. Ένα εμετικό πανό, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Λευτέρης Παπαδόπουλος να κραδαίνει πεντοχίλιαρα και χιλιάδες οπαδοί της ΑΕΚ να είναι αποφασισμένοι να κάνουν τη ζωή του κόλαση.
Ο καιρός είναι κακός, βρέχει καταρρακτωδώς και ο διαιτητής αποφασίζει την αναβολή του ματς τιμωρώντας τον Μπάγεβιτς με τον χειρότερο τρόπο για την «ύβριν» που διέπραξε. Είναια αναγκασμένος να υποστεί ξανά το ίδιο μαρτύριο.
Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται, το πούλμαν καταφθάνει και σταθμεύει επί της οδού Καππαδοκίας, ακριβώς έξω από την είσοδο. Ο κλοιός των ΜΑΤ είναι και πάλι ισχυρότατος, οι πέτρες όμως ίπτανται πάνω από τα κεφάλια και μια εξ αυτών θρυμματίζει ένα τζάμι. Ο Μπάγεβιτς κατεβαίνει – και πάλι – ανέκφραστος συνοδευόμενος από πλειάδα αστυνομικών και μια φωτοβολίδα σκάει δύο μέτρα δίπλα του.
Όσοι έζησαν τη σκηνή και τα δευτερόλεπτα του βαδίσματος του Μπάγεβιτς μπροστά από τη «σκεπαστή», ήξεραν ότι αυτό που ζούσε ο Ντούσκο δεν πρόκειται να το ξαναζήσει ποτέ. Η εξέλιξη του ματς πέρασε σε δεύτερη μοίρα (η «Ένωση» επικράτησε με 2-0), με τον Σερβοέλληνα τεχνικό να δηλώνει μετά από χρόνια πως ζητάει συγνώμη από τους απανταχού οπαδούς της ΑΕΚ, εκτός από αυτούς που έβλαψαν εκείνον και την οικογένειά του στο παιχνίδι αυτό.
Το παιχνίδι αυτό έμεινε στη συνείδηση των φιλάθλων και για έναν άλλο λόγο. Σε μία φάση στο δεύτερο μέρος, ο Νινιάδης ζητάει τον λόγο από τον Μανωλά για ένα φάουλ. Και ο αρχηγός τότε της ΑΕΚ (εκμεταλλευόμενος και την εμφανή υπεροχή του σε ύψος) τον βουτάει από τον λαιμό και τον πετάει στη λάσπη, σε μια εικόνα που συνδέθηκε στο μυαλό των οπαδών και έγινε αφίσα σε πολλά δωμάτια «κιτρινόμαυρης» απόχρωσης.
Το ντέρμπι του Κασάπη και του Members Club
Σχεδόν τρία χρόνια μετά, στις 15 Νοεμβρίου του 1999, έγινε ένα επίσης επεισοδιακό ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός νίκησε 2-0, αλλά η ΑΕΚ διαμαρτυρόταν σύσσωμη για τη διαιτησία.
Ήταν το παιχνίδι που ο Μιχάλης Κασάπης κλώτσησε το διαιτητή Βαγγέλη Δημητρόπουλο, με αποτέλεσμα να «φάει» την πιο εξοντωτική τιμωρία ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, 23 αγωνιστικές, ενώ είχε προηγηθεί η κόκκινη του Γιάννη Καλλιτζάκη. Η ΠΑΕ ΑΕΚ και η εταιρεία Netmed εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση, το επιμύθιο της οποίας ήταν ότι δεν θα άφηναν τους διεθνείς παίκτες να παίξουν ξανά στην Εθνική.
Το θέμα είναι πως τα χειρότερα έγιναν αργότερα και όχι εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά στο Members Club του γηπέδου, όπου σε διένεξη που είχαν ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, με τον τότε πρόεδρο της ΕΠΑΕ, Βίκτορα Μητρόπουλο, ο σωματοφύλακας του δεύτερου έβγαλε όπλο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, ενώ βγήκαν και μαχαίρια.
Συγκεκριμένα, πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα, σκορπίζοντας τον πανικό στους παρευρισκόμενους, με τον διάλογο μεταξύ Μελισσανίδη και Μητρόπουλου να έχει μείνει στην ιστορία. Ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ ζήτησε τον λόγο από τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ, λέγοντας «αν είσαι άνδρας βγες έξω να μιλήσουμε».
Ο Μητρόπουλος αντέδρασε απαντώντας: «Ποιος είσαι εσύ. Τι έχουμε να πούμε». Στη λογομαχία παρενέβη ο οδηγός και σωματοφύλακας του Βίκτωρα Μητρόπουλου. Ο Μελισσανίδης αντέδρασε σε έντονο ύφος λέγοντας: «Ποιος είσαι εσύ, ρε. Βγες έξω».
«Η πιστολιά είχε στόχο εμένα. Για τις άλλες, είμαστε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα. Πυροβόλησαν το ποδόσφαιρο» τόνισε ο Δημήτρης Μελισσανίδης συμπληρώνοντας ότι, όπως τον ενημέρωσε ο Βίκτωρας Μητρόπουλος, ο σωματοφύλακας προερχόταν από μία εταιρεία σεκιούριτι και δεν ήταν προσωπικός του προέδρου της ΕΠΑΕ.
«Πέστε κάτω»
Επίσης, στις 10 Ιανουαρίου του 2001 έγινε το τελευταίο ματς των δύο ομάδων στη Νέα Φιλαδέλφεια για το Κύπελλο, πριν από αυτό της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου, στο οποίο η ΑΕΚ επικράτησε εύκολα με 3-0.
Η ΑΕΚ είχε φριχτά παράπονα από το διαιτησία του Δημήτρη Ποντίκη, που απέβαλε για διαμαρτυρία τον Άκη Ζήκο με δεύτερη κίτρινη και τον Ντέμη Νικολαΐδη. Ο επιθετικός των «κιτρίνων» τόνισε ότι είπε απλά στον διαιτητή «δεν μας έδωσες πέναλτι και αποβάλεις με κόκκινη τον Ζήκο».
Ο Ποντίκης του απάντησε «φύγε από εδώ, θα σου βγάλω κόκκινη κάρτα» και ο Ντέμης τού απάντησε «βγάλε μου». Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι με τους αγανακτισμένους φίλους της ΑΕΚ να επιχειρούν να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο.
Τότε, η διοίκηση της Ένωσης δίνει μία εντολή στον τεχνικό, Γιάννη Παθιακάκη, που έκτοτε θα αποτελεί αιτία καζούρας από τους Πειραιώτες. Η εντολή ήταν οι παίκτες της ΑΕΚ να πέσουν κάτω προκειμένου να διακοπεί η αναμέτρηση από τον διαιτητή.
Οι Μίλεν Πέτκοφ, Βασίλης Λάκης και Τραϊανός Δέλλας το έκαναν, η ΑΕΚ είχε συμπληρώσει ήδη τις αλλαγές της, στο 71’ έμεινε με έξι παίκτες και ο Ποντίκης διέκοψε το πρώτο ματς για τη φάση των «16» με σκορ 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού στα χαρτιά.
Συνολικά 20 χρόνια και τέσσερις μήνες μετά την τελευταία τους συνάντηση στη Νέα Φιλαδέλφεια, ΑΕΚ και Ολυμπιακός ανταμώνουν ξανά για το πρωτάθλημα και είναι σίγουρο πως «οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε». Και τι αναμνήσεις, έντονες, καλτ και γεμάτες πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής. Εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.
Photo credits: Eurokinissi