Την πέμπτη θέση που κατέλαβε το πρωί της Πέμπτης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στα 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας, ο 22χρονος Άλκης Κυνηγάκης, σημειώνοντας μια εξαιρετική προσπάθεια. Τερμάτισε μόλις 55 δευτερόλεπτα πίσω από τον χρυσό Ολυμπιονίκη τον Γερμανό παγκόσμιο πρωταθλητή, Φλόριαν Βέλμπροκ, που τερμάτισε πρώτος με χρόνο 1:48:33.7.

Ο Έλληνας κολυμβητής ξεπέρασε τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Ρίο ντε Τζανέιρο, τον Ολλανδό, Φέρι Βέερτμαν, ο οποίος είχε κερδίσει το χρυσό το 2016, αφήνοντας τότε τον Σπύρο Γιαννιώτη πίσω. Το ασημένιο μετάλλιο κέρδισε ο Ούγγρος, Κριστόφ, με χρόνο 1:48:33.7, ενώ ο Ιταλός, Γκρεγκόριο Παρλτρινιέρι, κατέκτησε το χάλκινο με χρόνο 1:49:01.1. Την τέταρτη θέσει κατέκτησε ο Ισραηλινός, Ματάν Ροντίτι, με χρόνο 1:49:24.9 και πέμπτος ο  Κυνηγάκης με 1:49:29.2.

«Πάλεψα γερά για αυτή τη θέση και πίστεψα ότι μπορούσα να κατακτήσω κάτι παραπάνω. Δεν βγήκε. Δεν πειράζει. Πέμπτος ολυμπιονίκης είναι μεγάλο πράγμα. Το λέω και ανατριχιάζω… Ένα άνοιγμα που έκανα πιστεύω ότι μου στοίχισε το μετάλλιο. Ο επόμενος στόχος μου είναι το Παρίσι. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την προσπάθειά μου», τόνισε μετά τον αγώνα.