Ο Ανδρέας Ζαγκλής, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μπάσκετ (FIBA), είπε ότι ένα νέο γυάλινο γήπεδο LED θα επιτρέψει στον οργανισμό να κάνει πράγματα που δεν μπορούσε να φανταστεί, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (27/03).

Έχοντας αλλάξει, πέρσι τους κανόνες της για να εγκρίνει τη χρήση γυάλινων επιφανειών LED σε τουρνουά μπάσκετ ελίτ, η FIBA ανακοίνωσε ότι το εν λόγω παρκέ θα εμφανισθεί για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ Γυναικών κάτω των 19 ετών, που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι, σύμφωνα με το «Sports Pro Media».

Νέα εμπειρία θέασης των αγώνων μπάσκετ

Το δάπεδο έχει υποβληθεί σε αυστηρές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένου του να περάσει από το επίσημο πρόγραμμα έγκρισης εξοπλισμού της FIBA. Έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο 3×3 Pro League της Ολλανδίας, καθώς και στην προετοιμασία για την μπασκετική Μπουντεσλίγκα (BBL) της Γερμανίας και σε άλλες αθλητικές διοργανώσεις.

Πάντως, το γήπεδο Lumiflex, που δημιουργήθηκε από τον κατασκευαστή ASB με έδρα τη Γερμανία, είναι ένα πλήρες δάπεδο βίντεο που επιτρέπει διαδραστικές εφαρμογές και μια βελτιωμένη σκηνοθεσία επίδειξης με περισσότερες διαφημιστικές ευκαιρίες. Θα βελτιώσει, επίσης, την παρακολούθηση των παικτών, γεγονός που θα διασφαλίσει ότι οι φίλαθλοι θα μπορούν να βλέπουν πιο λεπτομερή ζωντανά στατιστικά στοιχεία και επιτεύγματα στο παρκέ, αυξάνοντας έτσι τη συμμετοχή τους σε έναν αγώνα μπάσκετ.

«Ίσως σε κάθε περίοδο του παιχνιδιού, μπορείτε να έχετε διαφορετικούς συνεργάτες που προβάλλονται στο παρκέ», σημείωσε ο Ανδρέας Ζαγκλής και πρόσθεσε: «Με παρόμοιο τρόπο, μεταξύ των διαστημάτων του παιχνιδιού θα μπορούσε κανείς να έχει επίσης αλλαγή στην προβολή των χορηγιών στο παρκέ».

«Το δάπεδο είναι στην πραγματικότητα μια γιγαντοοθόνη, οπότε για τους φιλάθλους που βρίσκονται στο γήπεδο και για όσους παρακολουθούν από την τηλεόραση, μπορείτε να προβάλλετε πράγματα όπως βίντεο, στατιστικά στοιχεία, αποτελέσματα και στιγμιότυπα. Νομίζω ότι μόνο η φαντασία εδώ μπορεί να είναι τα όρια για το τι μπορούμε να κάνουμε. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τα οποία δεν έχουμε καν φανταστεί» τόνισε ο Ανδρέας Ζαγκλής.

Το γυάλινο δάπεδο θα έχει ως αποτέλεσμα την αφαίρεση των διαφημιστικών αυτοκόλλητων στο γήπεδο, κάτι που, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ζαγκλή, θα ωφελήσει τους παίκτες κατά τη διάρκεια των αγώνων, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού λόγω γλιστρήματος. Έπειτα από δοκιμές, η απορρόφηση των κραδασμών στην επιφάνεια αποδείχθηκε, επίσης, οριακά καλύτερη από το ξύλινο δάπεδο, γεγονός που θα βελτιώσει επίσης την εμπειρία παιχνιδιού για όσους βρίσκονται στην αρένα, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Εκτός από τα οφέλη των παικτών από τη νέα επιφάνεια, ο Ανδρέας Ζαγκλής περιέγραψε, επίσης, πώς η δυνατότητα προβολής ζωντανών στατιστικών θα ενισχύσει την εμπειρία των φιλάθλων για όσους παρακολουθούν τους αγώνες. «Βλέπουμε εδώ ένα στοιχείο που βελτιώνει πραγματικά την αλληλεπίδραση και την ψυχαγωγία, ειδικά κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου και των τάιμ άουτ» είπε ο ίδιος.

«Εκεί είναι που συχνά χρησιμοποιούμε το Jumbotron. Φανταστείτε να μην χρειάζεται να παίρνετε τα μάτια σας από αυτό που παρακολουθούσατε καθ’ όλη τη διάρκεια και να βλέπετε διαρκώς το γήπεδο. […] Τα στατιστικά στοιχεία αποτελούν μέρος της εμπειρίας του φιλάθλου στο μπάσκετ και είναι ένα από αυτά τα πράγματα στα οποία, αν βρίσκεστε στον αγωνιστικό χώρο, δεν έχετε τόσο μεγάλη πρόσβαση όσο ο τηλεθεατής. Οπότε σίγουρα βλέπω πολλά νέα πράγματα να έρχονται για το πώς μοιραζόμαστε πληροφορίες και έχουμε μια πιο διαδραστική εμπειρία στο γήπεδο» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της FIBA.

Το γεγονός ότι η νέα τεχνολογία κάνει το ντεμπούτο της κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά γυναικείου μπάσκετ δεν είναι τυχαίο, με τον Ανδρέα Ζαγκλή να θέλει να τονίσει τη στρατηγική προτεραιότητα της FIBA να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο γυναικείο μπάσκετ.

Photo credits: FIBA