Το Ολυμπιακό κίνημα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο του δίλημμα από τον Ψυχρό πόλεμο: να υποκύψει στα αιτήματα για απαγόρευση συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών ή να διακινδυνεύσει το πρώτο μαζικό μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών τα τελευταία σαράντα χρόνια. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και άλλες από τις πιο ισχυρές εθνικές ολυμπιακές επιτροπές ανησυχούν στην ιδέα ενός μποϊκοτάζ της μεγαλύτερης διοργάνωσης του παγκόσμιου αθλητισμού.
Φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο με αποθέματα γύρω στα $200.000 μετά το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών της Μόσχας το 1980, σήμερα τα ταμεία της ΔΟΕ περιλαμβάνουν περιουσιακά στοιχεία $5,6 δισ.
Παρά τους φόβους για ακόμα ένα μποϊκοτάζ, φαίνεται ότι η ΔΟΕ είναι προετοιμασμένη να πάρει το ρίσκο, προκειμένου να διατηρήσει τη «μη-διαπραγματεύσιμη» θέση της, ότι οι Αγώνες παραμένουν πέρα και πάνω από την πολιτική και ότι οι αθλητές δεν πρέπει να τιμωρούνται εξαιτίας της δράσης των Κυβερνήσεων τους.
Να αγωνιστούν χωρίς εθνικές στολές ή σημαίες
Η Ουκρανία και οι γείτονες της στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική ηγούνται του αιτήματος να απαγορευτεί η συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από το Παρίσι, όσο τα στρατεύματα της Μόσχας εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία, με τη βοήθεια της Λευκορωσίας.
Η ΔΟΕ θέλει Ρώσοι και Λευκορώσοι να αγωνιστούν ως «ουδέτεροι», χωρίς εθνικές στολές ή σημαίες.
Πρόσφατα, πάνω από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, υποστήριξαν το αίτημα για απαγόρευση των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τη διεθνή διοργάνωση. Αλλά, μιλώντας το Reuters με διάφορους αξιωματούχους των Ολυμπιακών, αποκαλύπτεται η διαδεδομένη υποστήριξη για την ισχυρή θέση της ΔΟΕ, παρά το ότι πέρσι αρχικά είχε αφήσει την απόφαση για τη συμμετοχή της Ρωσίας στο κάθε άθλημα ξεχωριστά. Ο σύνδεσμος των εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών επίσης στηρίζει τη θέση της ΔΟΕ.
«Αν η ΔΟΕ απαγόρευε αθλητές από τις χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο κατά καιρούς, θα παραβιάζει τον Ολυμπιακό Χάρτη και δεν θα έδινε στους Αγώνες τον καθολικό χαρακτήρα του ότι τα αθλήματα είναι πάνω από την πολιτική», είπε ο Πρόεδρος μιας ευρωπαϊκής εθνικής ολυμπιακής επιτροπής που υποστηρίζει την ουδέτερη συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
«Δεν υπάρχει μόνο στην Ουκρανία πόλεμος ή ένοπλη σύγκρουση αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Άλλοι αξιωματούχοι των Ολυμπιακών επιτροπών σημείωσαν επίσης ότι το θεωρούν υποκρισία να επιλέγεται ποια κράτη που βρίσκονται σε πόλεμο θα αποκλείονται.
Η δύσκολη θέση της ΔΟΕ
Ουκρανοί αθλητές κατηγόρησαν τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ ότι βρίσκεται «στη λάθος πλευρά της ιστορίας», αφού τους ζήτησε να μην απειλούν με μποϊκοτάζ. «Πρέπει να πετύχουμε την αποστολή μας για ειρήνη και αυτή είναι μία ενοποιητική αποστολή που φέρνει τους ανθρώπους μαζί», απάντησε ο Μπαχ.
«Για τη ΔΟΕ ήταν πάντα κόκκινη γραμμή, από την εποχή του μποϊκοτάζ, ότι από τη στιγμή που θα αποφασίζουν οι Κυβερνήσεις για το ποιος θα συμμετέχει, πολιτικοποιείς τον αθλητισμό», χωρίς επιστροφή, είπε στο Reuters ο πρώην υπεύθυνος μάρκετινγκ της ΔΟΕ Μάικλ Πέιν.
Επιπρόσθετη στη δύσκολη θέση της ΔΟΕ είναι η πίεση να αποφύγει το μποϊκοτάζ από χορηγούς και ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Αυτοί έχουν αλλάξει άρδην το σκηνικό από τους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες το 1984, τους οποίους είχε μποϊκοτάρει η Σοβιετική Ένωση και οι υποστηρικτές της.
Τα έσοδα της ΔΟΕ από την τηλεόραση και τις χορηγίες στους Ολυμπιακούς του 1980 ήταν λιγότερα από $100 εκ., αλλά μεταξύ 2017-2021 έλαβε $7,6 δισ., πάνω από 90% από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες. Μόνο το δίκτυο NBC πλήρωσε πάνω από $12 δισ. σε δικαιώματα για την περίοδο 2014-2032.
Παρά το ότι είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ουκρανίας στον πόλεμο, οι ΗΠΑ, που θα φιλοξενήσουν τους Αγώνες το 2028 είναι ενάντια σε ένα μποϊκοτάζ, είπε στο Reuters πηγή με άμεση γνώση της τελευταίας Ολυμπιακής Συνόδου. «Η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ ήταν ξεκάθαρη – δεν συζητά καθόλου μποϊκοτάζ από την πλευρά της», είπε ο αξιωματούχος.
Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρο είναι ότι η ΔΟΕ δεν θα βιαστεί να ανακοινώσει την τελική της απόφαση, καθώς η διοργάνωση που θα λάβει χώρα από τις 26 Ιουλίου μέχρι τις 11 Αυγούστου 2024 αργεί ακόμα, ενώ αρκετές από τις διαδικασίες πρόκρισης δεν ξεκινούν μέχρι αργότερα φέτος ή του χρόνου.