Στο ντέρμπι μεταξύ Αρέμα και Περσεμπάγια Σουραμπάγια (2-3) το βράδυ του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου στο στάδιο Καντζουρουχάν της πόλης Μαλάνγκ 135 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σηματοδοτώντας μια από τις χειρότερες τραγωδίες των τελευταίων δεκαετιών στα γήπεδα του κόσμου.

Η επιτροπή εμπειρογνώμων της Ινδονησίας απεφάνθη τον Νοέμβριο πως βασική ευθύνη για την τραγωδία είχε η αστυνομία, η οποία προέβη σε αλόγιστη χρήση δακρυγόνων. Παράλληλα, πολλοί φίλαθλοι έκαναν λόγο για αδιάκριτη βία από την πλευρά των ενστόλων, η οποία μάλιστα ξεκίνησε χωρίς να έχουν προκληθεί από τους υποστηρικτές των δύο ομάδων.

Υπολογίζοντας τα δεδομένα αυτά αλλά και τον ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ των δύο συλλόγων εδώ και δεκαετίες, η αστυνομία επέλεξε να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή του επαναληπτικού του ντέρμπι. Αν και υπήρξαν προτάσεις για την πραγματοποίηση του ματς σε άλλο, γειτονικό γήπεδο, οι υπεύθυνοι διαφώνησαν.

Είναι σαφές πάντως πως στην Ινδονησία έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά βίας σε αγωνιστικούς χώρους. Μάλιστα, πριν από έναν μήνα περίπου στην Ανατολική Ιάβα η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να εμποδίσει τους οπαδούς να εισέλθουν σε ένα γήπεδο κατά τη διάρκεια ενός ντέρμπι που έγινε κεκλεισμένων των θυρών.