Συνεχίζονται οι πρώτες απαραίτητες εργασίες για την κατασκευή του Flyover, ενός σύγχρονων προδιαγραφών δρόμου που στα μάτια του οδηγού θα μοιάζει ότι ίπταται.
Μέχρι το τέλος του 2027 αναμένεται να έχει παραδοθεί στους κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης ο Flyover, ο εναέριος δηλαδή αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό και αναμένεται να μειώσει σε θεαματικό βαθμό την κυκλοφοριακή ασφυξία στην πόλη.
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, από τις αρχές Απριλίου έχουν ξεκινήσει οι γεωτεχνικές έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Σύμφωνα, μάλιστα, με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα (15/05/2023), την Τετάρτη (17/05/2023) και την Παρασκευή (19/05/2023) κατά τις ώρες 21:00 έως 06:00 έκαστης ημέρας, θα πραγματοποιούνται ερευνητικές γεωτρήσεις (εκτός οδοστρώματος) στην περιοχή της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκη (ρεύμα προς Ανατολικά), μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Κ5 και Κ6.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο δεξιό μέρος του οδοστρώματος της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα πορείας προς
Ανατολικά, στο ύψος μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Κ5 και Κ6.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εσωτερική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα πορείας προς Ανατολικά θα διεξάγεται από το ελεύθερο μέρος του οδοστρώματος του ίδιου ρεύματος πορείας, ελάχιστου πλάτους 6,5 μέτρων (3,25 μέτρα έκαστη λωρίδα κυκλοφορίας).
Σημειωτέον ότι πέρα από τις γεωτεχνικές έρευνες, εκπονούνται οι τεχνικές μελέτες, ενώ οι κύριες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του προσεχούς φθινοπώρου.
Υπενθυμίζεται το έργο θα έχει συνολικό μήκος 13 χλμ. και θα περιλαμβάνει την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου στη ζώνη διέλευσης της υφιστάμενης Περιφερειακής οδού στο τμήμα της από τον A/Κ K5 (στο ύψος περίπου των νοσοκομείων Παπαγεωργίου και 424) έως την περιοχή του Α/Κ Κ10 στο ύψος των Κωνσταντινουπολίτικων.
Η συγκεκριμένη Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρος θα έχει μήκος 9,5 χλμ., τέσσερα εκ των οποίων σε συνεχή γέφυρα -εξού και η ονομασία Flyover, καθώς στα μάτια του οδηγού που θα κινείται στον υφιστάμενο δρόμο θα φαίνεται σαν να «ίπταται». Η λεωφόρος, επίσης, θα έχει 9 ανισόπεδους κόμβους, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες.
Με τον Flyover οι οδηγοί θα παρακάμπτουν γρήγορα και με ασφάλεια τον αστικό ιστό, ενώ θα μετακινούνται γρηγορότερα και ασφαλέστερα τόσο προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» όσο και προς τη Χαλκιδική.