Πολλές φορές, τείνουμε να κρίνουμε ομάδες και ποδοσφαιριστές αυτόνομα, χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις συνθήκες. Ο Τάσος Μπακασέτας είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση Έλληνα ποδοσφαιριστή για να αναλύσουμε τι ακριβώς εννοούμε.

Από τους παίκτες που διαθέτει η Εθνική Ελλάδος, ο Μπακασέτας είναι ο μοναδικός που δεν μπορεί να ταιριάξει σε πολλά διαφορετικά στυλ παιχνιδιού. Είναι πολύ συγκεκριμένος ο τρόπος μέσα από τον οποίο αναδεικνύονται οι ικανότητες του. Και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ευφυής προπονητής και μπαρουτοκαπνισμένος ων, προτιμά να ξεβολέψει λιγάκι τους υπόλοιπους παίκτες υψηλού επιπέδου, που έχουν την ικανότητα της προσαρμογής σε διάφορα στυλ, παρά να βγάλει τον Μπακασέτα από τη ζώνη βολής του.

Στα πρώτα του 4 παιχνιδια στον πάγκο της Εθνικής, ο Γιοβάνοβιτς δικαιώνεται από αυτή του την επιλογή. Τι θα συμβεί στο μέλλον, δεν το γνωρίζει κανείς, το τώρα κρίνεται πάντοτε και στο τώρα, ο Μπακασέτας είναι πολύ καλός για την Εθνική, ο παίκτης που κάνει πολλές καταστάσεις να γεννηθούν για να παράξει φάσεις και γκολ η Ελλάδα. Στο χθεσινό ματς, απέναντι στην Ιρλανδία, ο Μπακασέτας ήταν εις εκ των κορυφαίων, σκοράροντας και το 1-0 και γενικά δεν υπήρξε στιγμή που να είχε τη μπάλα στα πόδια του και να έκανε κάτι που να αναγκάσει κάποιον να τον ψέξει. Μέχρι και καλά στημένα εκτέλεσε, μέχρι και γκολ με το δεξί έβαλε.

Άλλος Μπακασέτας στον Παναθηναϊκό

Θέλετε να κάνουμε μια αντιπαράθεση με την εικόνα που έχει ο Μπακασέτας στον Παναθηναϊκό; Το δεξί δεν το χρησιμοποιεί ούτε για πάσα, δεν το εμπιστεύεται καθόλου, τα στημένα του είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων μέτρια, κατά βάση όμως πολύ κακά, είναι ένας ποδοσφαιριστής όχι απλά αδιάφορος, μα και αρκετά συχνά επιζήμιος για την ομάδα του. Κι αυτό φαίνεται ειδικά στη φάση άμυνας και στη φάση του πρέσινγκ.

Η εύκολη ανάγνωση εδώ, θα μπορούσε να είναι πως ο Μπακασέτας δεν είναι καλός ποδοσφαιριστής και δεν είναι για να βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο. Εν τέλει, μέσα από την Εθνική, φαίνεται πως η αξία του κάθε παίκτη ορίζεται από το σύνολο, αν αυτός δεν είναι ο Μέσι. Το βλέπουμε με τον Ρότα για παράδειγμα, που έχει πολλές φορές δεχτεί κριτική και από τους ΑΕΚτζήδες πως δεν είναι για βασικός, αλλά τη μαχητικότητα του και το πώς διεκδικεί την εξέλιξή του, δεν την έχουν άλλοι πιο ταλαντούχοι από αυτόν, όπως για παράδειγμα ο Βαγιαννίδης, που δεν τον προτιμά ο Γιοβάνοβιτς για βασικό και αν τυχόν στο μέλλον βρεθεί στην ίδια ομάδα με τον Ρότα, πάλι το ίδιο θα συμβαίνει.

Τι ισχύει τελικά; Αυτό που ισχύει είναι ότι ο Γιοβάνοβιτς είναι ένας προπονητής που βρίσκεται 40 χρόνια στην Ελλάδα σχεδόν, οπότε παρακολουθεί και γνωρίζει τους ποδοσφαιριστές. Και ξέρει ποια είναι η ιδανική εντεκάδα για να προχωρήσει η Εθνική. Ίσως υπάρχει ιδανικότερη εντεκάδα για να βγαίνουν περισσότερες φάσεις, αλλά πίσω να είναι ξέφραγο αμπέλι, ίσως ιδανικότερη για να μην δέχεται φάσεις, αλλά μπροστά να είναι δυσκοίλια.

Μπακασέτας: Η μεγάλη απορία που λύθηκε στα 2 ματς με την Εθνική - Παναθηναϊκός ακούει:
(Photo credits: Milos Bicanski/Getty Images)

Το δίλημμα του Παναθηναϊκού

Όλοι μας λέμε ότι πρέπει να παίζει βασικός ο Κωνσταντέλιας για παράδειγμα, ή ο Ζαφείρης. Και ο Γιοβάνοβιτς βάζει τον Μασούρα, τον Μπακασέτα και τον Κουρμπέλη που παίζει στην Αραβία. Παλιότερα, ο Σάντος έβαζε τον Τζιώλη και έτρωγε ανάθεμα.

Στον Παναθηναϊκό ο Μπακασέτας φαίνεται ένας παίκτης χαμηλής ποιότητας, διότι ο Παναθηναϊκός τον πήρε πέρσι χωρίς να έχει ιδιαίτερη ιδέα τι ρόστερ, τι εντεκάδα χρειάζεται γύρω του ο Μπακασέτας για να βοηθήσει. Κατά τύχη βοήθησε πέρσι, επειδή υπήρχε μέσα ο Μπερνάρ και μαζί με τον Ιωαννίδη ήταν μια τριπλέτα κινδύνου για τον αντίπαλο. Επιπλέον, υπήρχε ο Παλάσιος, που, όσο κι αν είναι μέτριος παίκτης, έτρεχε και μάρκαρε και κάλυπτε την αδυναμία του Μπακασέτα να μαρκάρει.

Με την Εθνική, ο Μπακασέτας παίζει καλά, γιατί υπάρχουν πίσω του ο Σιώπης κι ο Κουρμπέλης. Κι επειδή η ομάδα έχει τον Τζόλη και τον Γιαννούλη αριστερά, συν τον Μασούρα δεξιά, δε χρειάζεται ένα 8άρι πιο δημιουργικό. Της αρκούν δυο παίκτες που τρέχουν και κατά βάση κόβουν.

Ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει τέτοιους. Και γι’ αυτό ο Μπακασέτας δεν αποδίδει καθόλου. Φαίνεται λοιπόν πως ο ποδοσφαιριστής δεν κολλάει με το ρόστερ αυτής της ομάδας ή ο προπονητής Αλόνσο δεν γνωρίζει ακόμα πώς θα καταφέρει να τον κάνει παράγοντα του παιχνιδιού.

Επομένως, στον Παναθηναϊκό έχουν να απαντήσουν ένα ερώτημα και μόνο: είναι διατεθειμένοι να ξεβολέψουν τους άλλους, για να βρει ο Μπακασέτας τον εαυτό του και να παίξει καλή μπάλα, πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα τους ωφελήσει περισσότερο ή θα πρέπει από το καλοκαίρι να αναζητήσουν άλλη επιλογή και ο Τάσος να αποχωρήσει ή να τρώει ως επί το πλείστον πάγκο;

Όταν το αποφασίσουν αυτό, θα έχουν ένα κέρδος. Ο Γιοβάνοβιτς, ακόμα και ως προπονητής της Εθνικής πάντως, κάνει ξανά ένα δώρο στον Παναθηναϊκό, δείχνοντάς του τον τρόπο. Αν υπάρχουν άνθρωποι να διαβάσουν σωστά τα πράγματα και να αφήσουν στην άκρη εγωισμούς, θα φανεί από την Κυριακή.

Γιατί, είναι πάντα εύκολο να λες ως προπονητής «διώξε 10, φέρε 10», αλλά δε μπορεί η ομάδα να κάνει 15 προσθαφαιρέσεις κάθε φορά που αλλάζει προπονητή. Πρέπει η ομάδα να επιλέγει τον προπονητή που η φιλοσοφία του ταιριάζει στο διαθέσιμο ρόστερ και μπορεί με 4-5 αλλαγές να την εφαρμόσει απόλυτα.

Κι ο Παναθηναϊκός, ως τώρα, εκεί φαίνεται πως έχει κάνει λανθασμένες εκτιμήσεις.

* Κεντρική φωτογραφία: Milos Bicanski/Getty Images