Η Bundesliga ποτέ δεν ήταν πιο «σέξι» και δείχνει πως υπάρχει κι ένας εναλλακτικός δρόμος προς την επιτυχία.

Γράφει ο Γιώργος Καραχάλιος

Υπήρχε, επιβιώνει σταθερά, μια τάση υποτίμησης της Bundesliga, από μεγάλο μέρος του κοινού «Farmers League» («Πρωτάθλημα των Αγροτών») αποκαλείται από ορισμένους στην ποδοσφαιρική αργκό. Χαρακτηρισμός που έχει να κάνει με την έλλειψη ανταγωνισμού ως προς την ταυτότητα του τελικού νικητή, αλλά και το γενικότερο αγωνιστικό επίπεδο.

Δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο άδικος και μη περιγραφικός της πραγματικότητας. Το γερμανικό πρωτάθλημα μπορεί να μην είναι το καλύτερο (η Premier League είναι το Νο1, αναντίρρητα), αλλά είναι ένας εξαιρετικός (μικρο)κόσμος του σπορ, σε ποικιλία τομέων.

Τα γήπεδα είναι πάντα γεμάτα. Οι οπαδοί εκπροσωπούν μια γνήσια και ανόθευτη κουλτούρα και συνδέονται με την ομάδα και τον τόπο τους σε κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο. Το θέαμα ξεπερνά κατά πολύ τη σκοπιμότητα. Οι τακτικές καινοτομίες και τα ταλέντα, βγαίνουν στον αφρό. Η εμπειρία, στο σύνολο, ευφραίνει ψυχή και καρδιά.

Ακόμα και ανταγωνισμό για τον τίτλο αποκτήσαμε!

Ως και το σασπένς στα ψηλά «διορθώθηκε» τούτη τη σεζόν. Με την Μπάγερν Μονάχου να κινδυνεύει να χάσει τα πρωτεία μετά από 10 συνεχόμενες στέψεις – αλήθεια, ναι! Μετά την πρόσφατη ήττα της από την Γκλάντμπαχ, βρίσκεται ισόβαθμη στην κορυφή (43 β.) μαζί με Μπορούσια Ντόρτμουντ και τη μεγάλη έκπληξη, Ουνιόν Βερολίνου. Φράιμπουργκ (40 β.), Λειψία (39 β.) και Άιντραχτ Φρανκφούρτης (38 β.) μόνο μακριά δεν είναι, συμπληρώνοντας μια εξάδα που τα πάντα μπορεί να συμβούν, οι διαφορές είναι πολύ μικρές και ευμετάβλητες.

Ο κόσμος στη Γερμανία διψούσε επί μακρόν για μια πραγματική μάχη τίτλου, ακόμα και οι οπαδοί της Μπάγερν αν θέλουν να είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους – το δύσκολο είναι πιο γλυκό. Καταπώς φαίνεται, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Κάτι τέτοιο μόνο ευεργετικό (θα) είναι για το κύρος και τη φήμη του πρωταθλήματος. Να δούμε βέβαια αν θα κρατήσει, οι Βαυαροί είναι ένα «τέρας» που έχει μάθει να σηκώνεται ακόμα και από τα πιο βαριά χτυπήματα.

Το 50+1 απειλείται, αλλά ο κόσμος το προστατεύει  

Το γερμανικό ποδόσφαιρο λειτουργεί υπό ένα καθεστώς που δεν αφήνει περιθώρια σε ξένους επενδυτές να έρθουν στη χώρα και να εξαγοράσουν ομάδες. Αναφερόμαστε στον περίφημο κανονισμό «50+1», ο οποίος επιτρέπει στους φιλάθλους–μέλη να ορίζουν ουσιαστικά το μέλλον της αγαπημένης τους ομάδας διατηρώντας υπό τον έλεγχό τους την πλειοψηφία των μετοχών.

Πολλοί λένε πως είναι αναχρονιστικός, ρομαντικός και ότι δεν αφήνει τα κλαμπ να ανεβούν επίπεδο. Οι φωνές που ζητούν κατάργηση πληθαίνουν και προέρχονται από πολύ ισχυρά πρόσωπα. Προς το παρόν, ωστόσο, η αντίσταση (των φιλάθλων) δεν έχει λυγίσει. Και έρχονται σεζόν όπως αυτή να δείξουν πως ο κανονισμός δεν αποτελεί απαραίτητα τροχοπέδη στην ανάπτυξη και στην ελκυστικότητα.

Έρχεται πρόταση-μαμούθ για μέρος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Bundesliga

Στην Αγγλία οι ξένοι επενδυτές έχουν κάνει απόβαση, τελευταίο είναι το Κατάρ που έχει μετατρέψει σε τοπ προτεραιότητα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η Γερμανία επιμένει στο δικό της μοντέλο. Δείχνει επίσης πως ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός.

Κι για δες, αυτό αρέσει, ελκύει. Λέει πολλά τούτο: Η γερμανική Λίγκα θα ξεκινήσει προσεχώς την επίσημη διαδικασία πώλησης του 15% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος, που θα μπορούσε να φτάσει ως και τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πως στο σύνολό τους τα δικαιώματα κυμαίνονται μεταξύ 15-18 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Επίσης, από πλευράς εσόδων, η Bundesliga είναι στη 2η θέση παγκοσμίως, μετά την Premier League. Καθόλου μα καθόλου άσχημα για ένα πρωτάθλημα με ομάδες που στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις, που ζουν με όσα βγάζουν, χωρίς να περιμένουν ένα μεγάλο πορτοφόλι να τους σώσει. Και παράλληλα σέβονται τον φίλαθλο, διατηρώντας τη σύνδεση, την αμεσότητα και τη φλόγα.