Είναι η ηλικία απλώς ένας αριθμός; Παρότι μας αρέσει να ξεγελιόμαστε περί του αντιθέτου, η απάντηση δυστυχώς και προφανώς είναι πως το χρόνο κανείς δεν τον νικά – ούτε οι πιο πλούσιοι, που το κυνηγάνε με κάθε τρόπο. Όμως μπορείς να καθυστερήσεις το αναπόφευκτο όσο το λέει η ψυχούλα σου, όσο βαστάνε τα πόδια σου. Ο κύριος Ρόμπερτ Καρμόνα είναι το ιδανικό παράδειγμα περί αυτού.

Βαδίζει πια στα 61 του. Αλλά αρνείται να το βάλει κάτω αυτός ο ασυνήθιστος Ουρουγουανός. Παίζει ακόμα μπάλα. Και όχι 5χ5, για πλάκα. Αγωνίζεται στην C.D Iraklis, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, κοντά 50 ομάδες έχει υπηρετήσει στη διάρκεια της μακράς του καριέρας.

Το μυστικό του, όπως λέει, είναι η υγιεινή ζωή. Όχι καταχρήσεις, ούτε ξενύχτια. Μαζί και μία θέληση πολύ πάνω του μέσου όρου, μια θετική διάθεση. Έτσι ξεπέρασε και τους αρκετούς τραυματισμούς που ήρθαν αναπόφευκτα, 8 φορές πέρασε μόνο την πόρτα του χειρουργείου.

Η ερώτηση που δεν αρέσει καθόλου στον Ρόμπερτ Καρμόνα

«Η απόσυρση δεν είναι ακόμα επιλογή», φωνάζει δυνατά και εκνευρίζεται όταν του κάνουν την ερώτηση αυτη. Κατέχει δύο ρεκόρ Guinness που εξασφάλισε το 2014 και 2015 ως ο γηραιότερος εν ενεργεία παίκτης και ο ποδοσφαιριστής με την πιο μακρά καριέρα. Παίζει ασταμάτητα από το 1976 (!), αρχικά ως μέσος, αλλά τώρα πια, που οι αντοχές είναι λιγότερες, ως σέντερ μπακ.

Ο Ρόμπερτ Καρμόνα μίλησε επίσης για τον Καζιουμόσι Μιούρα που ακολουθεί τον διάβα του και σε ηλικία 56 ετών εξακολουθεί να παίζει ποδόσφαιρο. Πάντως εξέφρασε και το παράπονο του αφού αρκετοί προβάλλουν τον Ιάπωνα ως τον πιο γηραιότερο παίκτη: «Έπαιξε καλά, παίζει καλά, έχει την καριέρα του. Μόνο τον χειροκροτώ και τον θαυμάζω και ελπίζω να μπορέσω να τον δω μια μέρα να τον αγκαλιάσω και να τον συγχαρώ. Αλλά δεν είναι ο μεγαλύτερος!»