Στις 19 Ιανουαρίου, στα προημιτελικά του Κυπέλλου Σάο Πάουλο για τις ομάδες κάτω των 21 των ποδοσφαιρικών συλλόγων της βραζιλιάνικης πόλης, η Παλμέιρας αντιμετώπιζε την Οέστε. Στο στάδιο βρίσκονταν σκάουτερ για λογαριασμό των Μπαρτσελόνα, Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Σαουθάμπτον, Άγιαξ και Μπενφίκα. Τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στον Endrick. Ο Endrick είναι ένας 15χρονος εξτρέμ-επιθετικός που σε αυτή την ηλικία είναι κιόλας καλύτερος από τους κατά 4 ή 5 χρόνια μεγαλύτερους του που έχουν αναπτύξει και το σώμα τους.

Σε αυτή την ηλικία ήταν που έκανε το ξεπέταγμα ο Neymar. Μόνο που ο Endrick πέτυχε σε αυτό το τουρνουά συνολικά 4 γκολ ως τα προημιτελικά και είχε καλύτερα στατιστικά από τον σουπερστάρ της Παρί Σεν Ζερμέν. Οι απεσταλμένοι των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων πιάστηκαν εξ απήνης μόλις είδαν την παράσταση που τους προσέφερε ο 15χρονος.

Μόλις στο 13ο λεπτό, η μπάλα στρώθηκε μπροστά του έπειτα από κόντρες έξω από την περιοχή της αντιπάλου και δεν δίστασε να σουτάρει. Σιγά το πράγμα, θα πείτε. Μόνο που δε σας δώσαμε την πλήρη εικόνα. Η μπάλα ήταν μπροστά στον Endrick, που είχε όμως πλάτη στην εστία και βρισκόταν 2-3 μέτρα έξω από την περιοχή. Όπερ σημαίνει ότι δίχως σκέψη, ο αριστεροπόδαρος απογειώθηκε, έκανε ένα bicycle kick, ένα ποδηλατικό ανάποδο ψαλιδάκι δηλαδή και κρέμασε τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Στη θέα αυτού του γκολ, ο Gary Lineker έχασε τη μιλιά του. Ο Endrick είχε βάλει ένα γκολ απ΄αυτά που πετυχαίνει κανείς στο FIFA και τα στέλνει μετά σε βίντεο στους φίλους του.

Η απόφαση του Ferreira να μην τον πάρει στα ΗΑΕ

Οι συγκρίσεις για τον πιτσιρικά δεν άργησαν να έρθουν. Από τον Neymar πήγαμε στον Ronaldo και πολλοί μιλούν για ένα νέο Φαινόμενο. Ο Endrick δε σταμάτησε εκεί. Σκόρασε και στον τελικό που κέρδισε η Παλμέιρας με 4-0 και πήρε το βραβείο του MVP του τουρνουά. «Δε μπορώ να θυμηθώ άλλον παίκτη στην ηλικία του στην πρόσφατη ιστορία, να κάνει όσα κάνει αυτός», είπε ο Frederico Pena, μάνατζερ του και επικεφαλής του αθλητικού πρακτορείου TFM. Είναι το πρακτορείο που έστειλε στη Ρεάλ τον Vinicius και τον Martinelli στην Άρσεναλ.

«Ο τρόπος που διαχειρίστηκε την πίεση ήταν εντυπωσιακός. Κάποιες φορές βλέπεις ένα παιδί να περνάει καλά στο παιχνίδι και στην πορεία να δυσκολεύεται να κρατήσει το ίδιο επίπεδο εμφάνισης. Αυτό δε συνέβη σε εκείνον. Παρά το ότι στην πορεία κόλλησε κορωνοϊό, έγινε καλύτερος».

Προπονητής του στην Παλμέιρας δεν είναι άλλος από τον γνωστό μας Abel Ferreira, προπονητή του ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. Ο Ferreira δεν τον συμπεριέλαβε στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που έγινε τον Δεκέμβριο στα ΗΑΕ. Ο λόγος; Δεν ήθελε να τον φέρει στα πόδια της Τσέλσι και να βρεθούν Σειρήνες μπροστά του.

Ο Endrick έχει ένα backstory, όχι ιδιαίτερα διαφορετικό απ΄αυτό τόσων και τόσων Βραζιλιάνων. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, εκεί όπου η φτώχεια θερίζει. Οι γονείς του δεν είχαν να του δώσουν φαγητό για αρκετά χρόνια της ζωής του. Ο πιτσιρικάς δεν τους θύμωσε ποτέ. Τους έβλεπε να κλαίνε και τους υποσχέθηκε ότι θα γίνει ποδοσφαιριστής και θα τους αλλάξει τη ζωή. Έτσι συμβαίνει πάντοτε με τους Βραζιλιάνους. Το ποδόσφαιρο είναι ο δρόμος τους για να γλιτώσουν από τη φτώχεια.

Η Σάο Πάουλο ήταν η πρώτη που τον εντόπισε. Έκανε πρόταση στην οικογένεια να μετακομίσει στο νότο και να τους δίνει 25 δολάρια το μήνα για βοήθεια. Τότε ο Endrick ήταν 11 χρονών. Και σε αυτή την ηλικία είχε γίνει μήλον της έριδος, με την Παλμέιρας να κάνει την κίνηση ματ. Ο Joao Paulo Sampaio είδε ένα βίντεο του και έδωσε το οκ για να γίνει στην οικογένεια μια προσφορά που θα τους επέτρεπε να μετακομίσουν στο Σάο Πάουλο.

Τα ανάποδα ψαλιδάκια έβαλαν τέλος στη φτώχεια των γονιών του

Ο Endrick δεν άργησε να δείξει τα διαπιστευτήρια του. Στο πρώτο του ματς σκόραρε ανάποδο ψαλίδι απέναντι στη Σάντος στο πολιτειακό πρωτάθλημα κάτω των 11. Στο δεύτερο ματς, με 22.000 φιλάθλους στο γήπεδο, έβαλε το νικητήριο γκολ και έδωσε τον τίτλο στην Παλμέιρας.

«Κάθε φορά έτσι κάνει. Τον προκαλούμε σε κάτι δυσκολότερο και πάντοτε ανταποκρίνεται», λέει ο Sampaio. Παρόλα αυτά, το μέλλον του Endrick Sousa παρέμενε έωλο. Ο πατέρας του ήταν άνεργος για έξι μήνες και πουλούσε πρωινό στον σταθμό λεωφορείων Barra Funda. Μια εβδομάδα μετά η Παλμέιρας τον προσέλαβε για να καθαρίζει τα αποδυτήρια. Κάποιες φορές έτρωγε με την ομάδα. Αλλά μόνο σούπες. Τότε, ο γκολκίπερ Jailson κατάλαβε ότι δεν είχε δόντια και του πλήρωσε την τοποθέτηση οδοντοστοιχίας.

Ήταν η τελευταία φορά που χρειάστηκε ελεημοσύνη ο Sousa. Η επιτυχία του Endrick έχει φέρει τόσα έσοδα στην οικογένεια, που δε χρειάζεται να δουλεύει για το κλαμπ.

Ο Endrick δεν έχει χάσει προς το παρόν τον προσανατολισμό του και παραμένει αφοσιωμένος στη δουλειά, στην προσπάθεια. «Έχουμε δύο παραδείγματα, τον Vinicius και τον Martinelli και μιλάμε πολύ γι΄αυτούς, του δείχνουμε ποια είναι η καθημερινή τους ρουτίνα, πώς ανταποκρίνεται στις δυσκολίες, πώς φροντίζουν το σώμα τους. Ήταν πολύ δύσκολο και για τους δύο να φτάσουν εδώ που έφτασα. Ο Vinicius πέρασε δύσκολες στιγμές στη Ρεάλ.

Παρόλο που δούλευε πολύ και έδειχνε να τα καταφέρνει, έβλεπε πολλά παιχνίδια από την εξέδρα ή τον πάγκο. Ο Martinelli μπορεί να είναι πάλι βασικός, αλλά πέρασε ένα χρόνο δίχως να παίζει κανονικό ποδόσφαιρο. Εξηγούμε λοιπόν στον Endrick ότι δεν έχει σημασία αν είναι top-class, θα πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά, επί δύο.

Η Ρεάλ είναι πιο κοντά στην απόκτηση του

Έχει όμως από μόνος του αυτή τη νοοτροπία. Κάνει επίσης δουλειά και εκτός του κλαμπ. Προσέχει πολύ τη δίαιτά του. Συνήθιζε να πίνει Toddynho, ένα δημοφιλές σοκολατούχο γάλα, για πρωινό και τώρα το έχει σταματήσει. Έχει ήδη ένα ποσοστό λίπους επαγγελματία αθλητή», περιγράφει ο Pena.

Ο Endrick έχει ήδη αναφερθεί σε ρεπορτάζ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ και έχει μπει στο πρωτοσέλιδο της Marca τρεις φορές. Οι σκάουτερ έχουν μόνο μια ανησυχία για εκείνον: το μπόι του. Ο 15χρονος είναι μόλις 1.73 και δε φαίνεται πως θα πάει παραπάνω. Ενδεχομένως να φτάσει το 1.80, κάτι που θα ήταν ιδανικό, θα είχε τον ιδανικό σωματότυπο επιθετικού. Άλλοι φέρνουν στην κουβέντα τον Romario, που επίσης ήταν αρκετά κοντός για τα δεδομένα του σήμερα.

Πλέον, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον Ιούλιο, όταν και ο Endrick θα υπογράψει στα 16 του τότε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο. Θα το κάνει στην Παλμέιρας; Ή θα τον υπογράψει κάποια άλλη ομάδα θα περιμένει να γίνει 18 ώστε να μετακομίσε; Οι κανόνες της FIFA δεν επιτρέπουν να υπάρξει αγορά παίκτη κάτων των 18 ετών. Το έκανε η Ρεάλ το 2017 με τον Vinicius, ο οποίος ενσωματώθηκε στην ομάδα την επόμενη χρονιά.

Η Ρεάλ δείχνει αποφασισμένη να πληρώσει τα περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια που έδωσε για τον Vini Jr. ώστε να κάνει δικό της τον Endrick. «Πώς θα πουλήσουμε κάποιο που θα μπορεί να φύγει το 2024; Δεν έχουμε ξαναδεί συζητήσεις για αγορά δύο χρόνια πριν την μετακόμιση, αλλά για όλα μάλλον υπάρχει πάντα η πρώτη φορά. Και ο Endrick μπορεί να είναι η πρώτη φορά», λέει με νόημα ο Pena.

https://www.youtube.com/watch?v=AQHloHwWkGs

Πηγή: BBC