Είναι τρία αδέλφια. Fratelli d’ Italia, καταπώς λέει και ο (πιασάρικος) ύμνος της γειτονικής χώρας. Άπαντες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Συμβαίνει. Δεν είναι δα το πιο συχνό, κάθε άλλο, αλλά συμβαίνει. Ο ένας ωθεί τον άλλο προς τον κόσμο της «ασπρόμαυρης θεάς». Η χαρά του γονιού; Ναι. Και… όχι, αν καλείσαι να βιώσεις αυτό που περιμένει το βράδυ της Κυριακής (11/6) την οικογένεια Εσπόζιτο.

Εξηγούμαστε: Δεν είναι κάτι το κακό. Ευτυχώς και καθόλου. Αλλά είναι σύνθετο, γεμάτο πολλαπλά μέτωπα αγωνίας και μέχρι αποδείξεως του εναντίου, κανείς δεν μπορεί να σπάσει σε… κομμάτια! Και τα τρία παιδιά της φαμίλιας έχουν μπροστά τους ματς-τελικούς να παίξουν, μεταφορικά ή κυριολεκτικά. Πάνω κάτω την ίδια ώρα.

Στις 21:30, ο Σεμπαστιάνο Εσπόζιτο, που αγωνίζεται στην Μπάρι, θα διεκδικήσει την άνοδο στη Serie A, στον δεύτερο τελικό των μπαράζ με την Κάλιαρι. Είναι ο πιο γνωστός της οικογένειας, έχοντας παίξει στο παρελθόν με την Ίντερ, έκανε ντεμπούτο μαζί της στο Champions League όταν ήταν μόλις 16 ετών. Αλλά ποτέ, ως τώρα, δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες. Και δοκίμασε αρκετά, σε Ιταλία και ξένα. ΣΠΑΛ, Βενέτσια, Βασιλεία, Άντερλεχτ, πουθενά δεν στέριωσε. Στην Μπάρι πάντως, φαίνεται πως βρήκε περιβάλλον που του ταιριάζει, τα έχει πάει αρκετά καλά στο εξάμηνο που παίζει εκεί.

Στις 21:45, τη σκυτάλη θα πάρει ο Σαλβατόρε Εσπόζιτο, της Σπέτσια, κυνηγώντας την παραμονή στη Serie A, σε μπαράζ με την Βερόνα. Είναι ο μεγαλύτερος των αδελφών, γεννημένος το 2000. Κι αυτός πέρασε από την Ίντερ, αλλά εκεί δεν πήρε ευκαιρίες. Με τη Ραβένα πήρε στην ουσία τα πάνω του, ακόμα περισσότερο μετά στη ΣΠΑΛ. Στη Σπέτσια πήγε τον Ιανουάριο, κάνει καλές εμφανίσεις και είναι συμπαίκτης με τον δικό μας, Δημήτρη Νικολάου.

Και στις 00:00 έπεται ο «Βενιαμίν» της οικογένειας και πλέον υποσχόμενος ως παίκτης, Φραντσέσκο Πίο Εσπόζιτο, που ψάχνει κούπα με την εθνική Ιταλίας, την 1η των «ατζούρι» σε πλαίσιο Μουντιάλ Κ20, στον τελικό με την Ουρουγουάη. Στη β’ ομάδα της Ίντερ, ο 18χρονος έκανε φέτος «παπάδες» (16 γκολ και 3 ασίστ) και δείχνει πως το μέλλον του ανήκει. Έχοντας το αβαντάζ πως έχει να μάθει και από τα όποια λάθη των μεγαλύτερων της οικογένειας.

Βέβαιο είναι πως κανείς στους Εσπόζιτο δεν θα κοιμηθεί νωρίς αυτής της αγωνιώδους Κυριακής. Ο μπαμπάς Αγκοστίνο, η μητέρα Φλάβια και η Ανναμαρία, το κορίτσι της οικογένειας, θα ζουν την αγωνία τους για τους δικούς τους ανθρώπους. Τρεις αγώνες, τρεις ευκαιρίες, τρία όνειρα. Και μια νύχτα γεμάτη ένταση. Γεμάτη… οικογενειακές ιστορίες!