Ομάδα στους ομίλους του Champions League μπορεί να μην καταφέραμε να βάλουμε, αλλά βάλαμε τρεις ομάδες στους ομίλους του Europa και μια σε αυτούς του Conference – δεν το λες και μικρό πράγμα. Η Ευρώπη περιμένει τις ομάδες μας με ενδιαφέρον, αφού Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκρίθηκαν εύκολα, άνετα και χωρίς το παραμικρό άγχος, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός το πάλεψαν αλλά πλήρωσαν την αδυναμία τους να σκοράρουν και κάπως έτσι διαμορφώθηκε το σκηνικό.

Η Ευρώπη θέλει και τύχη, βέβαια. Η κληρωτίδα σε άλλους φέρθηκε «σκληρά» και σε άλλους με κάποια επιείκεια – υπάρχει πάντως εκείνο το αρχαίο ποδοσφαιρικό ρητό που λέει πως «κανένας δεν αποκλείστηκε από την κλήρωση». Οπότε, είναι πλέον θέμα των ομάδων μας να παρουσιαστούν έτοιμες για τα ευρωπαϊκά τους ραντεβού, να κάνουν τις τελευταίες τους μεταγραφικές κινήσεις για να δυναμώσουν όσο γίνεται παραπάνω και να γίνει η διαχείριση που πρέπει, ώστε να είναι ανταγωνιστικές τόσο στις εγχώριες διοργανώσεις, όσο και στις ευρωπαϊκές.

ΑΕΚ: Οι μεγάλες δυσκολίες του ευρωπαϊκού ταξιδιού της

Δεν της πήγαν καλά της ΑΕΚ οι τελευταίες μέρες. Πρώτα, βίωσε έναν οδυνηρό αποκλεισμό από την Αντβέρπ, μια ομάδα που έδειχνε του χεριού της και «κατάφερε» να χάσει δυο φορές, από μια ομάδα που της έβαλε τρία γκολ σε δυο παιχνίδια, κάνοντας πάνω – κάτω τρεις ευκαιρίες για γκολ. Στη συνέχεια, δεν κατάφερε να «σκαρφαλώσει» στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας, μια που δεν της έκατσαν τα αποτελέσματα που επιζητούσε στα άλλα ματς και εντέλει «ψώνισε» τρεις δυνατούς και δύσκολους αντιπάλους από τα πρώτα τρία γκρουπ δυναμικότητας: Άγιαξ, Μαρσέιγ και Μπράιτον.

Ο Άγιαξ έχει τις περγαμηνές και τη δόξα του παρελθόντος σε Ολλανδία και Ευρώπη, έχει 4 κατακτήσεις του Πρωταθλητριών/ Champions League στη βιτρίνα του, αλλά δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος. Τερμάτισε τρίτος πέρυσι, πούλησε (όπως παραδοσιακά κάνει) παίκτες όπως ο Κούντους, ο Έντσον Άλβαρες και ο Τίμπερ βάζοντας στα ταμεία και από τους τρεις πάνω από 120 εκατομμύρια, ενώ έφυγε ο παιχταράς Ντούσαν Τάντιτς. Πήρε τον παλιό μας γνώριμο Άκπομ, τον Γκαστόν Άβιλα και τον Σούταλο, έχει ένα σωρό καλούς παίκτες που ψάχνουν το step-up με τη φανέλα της ομάδας ή τη μεγάλη μεταγραφή και προπονητή τον ανερχόμενο και φιλόδοξο Μαουρίς Στάιν.

Τη Μαρσέιγ στην Ευρώπη την είδαμε για τα καλά στις δυο αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό. Ομάδα «υπό κατασκευή», με ένα σωρό ακριβούς και ποιοτικούς παίκτες (Ομπαμεγιάνγκ, Κοντογκμπιά, Μαλινόφσκι, Σαρ κλπ), σου δίνει την εντύπωση πως όσο περνάνε οι εβδομάδες, θα γίνεται όλο και καλύτερη στα χέρια του Μαρθελίνο.

Όσο για τη Μπράιτον, την πρωτάρα στην Ευρώπη, είναι η ευχάριστη έκπληξη της περσινής χρονιάς στην Πρέμιερ. Ο κόουτς Ντε Τσέρμπι κάνει σπουδαία δουλειά, φέρνοντας τη Μπράιτον έκτη και παρότι το καλοκαίρι αποχαιρέτισε Μακ Άλιστερ, Καϊσέδο, Ρόμπερτ και Σάντσες, αφενός έβαλε στα ταμεία της ατέλειωτα εκατομμύρια, αφετέρου πήρε σημαντικούς παίκτες και σαν κερασάκι στην τούρτα ολοκλήρωσε τον δανεισμό του Φάτι από τη Μπαρσελόνα.

Η ΑΕΚ, που διατήρησε σχεδόν ατόφιο τον περσινό της κορμό και δεν ενέδωσε στις Σειρήνες που προσπάθησαν να ξεμυαλίσουν τον Λιβάι Γκαρσία, έμοιαζε πριν τα ματς με την Αντβέρπ πολύ δυνατή μεσοεπιθετικά και κάπως αμφίβολη μεσοαμυντικά.

Το δεύτερο, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε, αφού η άμυνά της δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δυστυχέστερα δεν επιβεβαιώθηκε καν το πρώτο, αφού στην επίθεση η ΑΕΚ κλώτσησε ένα σωρό ευκαιρίες σε Βέλγιο και Αθήνα, έβαλε όλο κι όλο ένα γκολ και «συμβιβάστηκε» με το Europa.

Η λογική λέει ότι η επίθεσή της θα στρώσει, όταν θα είναι 100% έτοιμος και ο Λιβάι, αλλά η άμυνα, με τους υπάρχοντες παίκτες, μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντικά ζόρια στον ευρωπαϊκό όμιλο. Προλαβαίνει η ΑΕΚ να θωρακίσει τα μετόπισθέν της, αλλά το θέμα είναι αν θέλει και πόσα χρήματα είναι διατεθειμένη να δώσει για στόπερ ή/και δεξί μπακ.

Ολυμπιακός: Δεν του φέρθηκε και πολύ καλά η κληρωτίδα

Όταν είσαι στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, ελπίζεις πως η κλήρωση μπορεί μεν να σου φέρει ένα δυνατό όνομα από το πρώτο γκρουπ, αλλά και δυο αντιπάλους «του χεριού σου» από το τρίτο και το τέταρτο. Και όντως, από το πρώτο γκρουπ έφερε την ομάδα που κατέκτησε πέρυσι το Conference, τη Γουέστ Χαμ, αλλά έφερε επίσης την δυνατή Φράιμπουργκ από το τρίτο και την «αινιγματική» Μπάτσκα Τόπολα από το τέταρτο.

Στη Γουέστ Χαμ, ομάδα του Ντέιβιντ Μόγιες, μπορεί να πούλησαν τον Ντέκλαν Ράις το καλακαίρι, αλλά πήραν Κούντους και Τζέιμς Γουόρντ – Πρόουζ, έχουν Πακετά, Φορνάλς, Μπόουεν και Μπενράχμα. Πλέον, έχουν και Παναγιώτη Μαυροπάνο, σε μια μεταγραφή που μπορεί να φτάσει με τα μπόνους τα 25 εκατομμύρια.

Η Φράιμπουργκ, είναι η ομάδα που αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός και πέρυσι. Δεν έχει τα πολύ μεγάλα αστέρια, έχει όμως έναν πολύ σοβαρό προπονητή, τον Κρίστιαν Στράιχ, έχει καλούς παίκτες όπως ο Γκίντερ, ο Λίνχαρτ, ο Σάλαϊ και ο Γκρίφο και έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο προσπαθεί να εφαρμόζει με συνέπεια στα παιχνίδια της, ειδικά στην Ευρώπη.

Όσο για τη Μπάτσκο Τόπολα, το πιο δυνατό χαρτί του βιογραφικού της, είναι ότι τερμάτισε δεύτερη στο περσινό πρωτάθλημα Σερβίας. Παίκτες όπως ο Τσβέτκοβιτς, ο Γιοβάνοβιτς και ο Ράκιονατς είναι τα αστέρια της, χωρίς ωστόσο να έχουν «φτιάξει» το όνομά τους στην Ευρώπη.

Είναι σίγουρο ότι ο Ολυμπιακός θα παλέψει για τη δεύτερη θέση, έχοντας στο μυαλό του ότι μπορεί σχετικά εύκολα να βάλει από κάτω τη Μπάτσκο και να πάρει μίνιμουμ την τρίτη, συνεχίζοντας έστω στο Conference. Τα τελευταία παιχνίδια της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη έχουν αφήσει καλή εικόνα, ο Ολυμπιακός είναι πολύ ζωηρός μεσοεπιθετικά, σκοράρει πολλά γκολ και ο κόουτς Μαρτίνεθ δείχνει να έχει περάσει ήδη ένα μέρος από τη φιλοσοφία του στην ομάδα.

Επόμενος στόχος να εντάξει τους νέους παίκτες (που ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται), ώστε ο Ολυμπιακός να γίνει ακόμα καλύτερος, διότι ακόμα καλύτεροι θα είναι και οι αντίπαλοι που έχει να αντιμετωπίσει στον όμιλο. Σίγουρα δεν του λείπει του Ολυμπιακού η εμπειρία, η εμπειρία στην Ευρώπη και πλέον ούτε οι παίκτες, για να μπορέσει να προχωρήσει.

Παναθηναϊκός: Τώρα θα δείξει αν πραγματικά επέστρεψε

Δεν είναι απλό πράγμα να επιστρέφεις στην Ευρώπη μετά από 7 χρόνια – και αυτή ακριβώς η αποχή και η έλλειψη παικτών με εμπειρία στην Ευρώπη, ξεκάθαρα του στοίχισε στα δυο ματς με τη Μπράγκα. Η κλήρωσή του δεν ήταν εύκολη, αλλά δεν περίμενε και κανένα δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα, όντας στο τέταρτο γκρουπ: Βιγιαρεάλ, Ρεν και Μακάμπι Χάιφα.

Σε πολλών το μυαλό και το στόμα ήρθε η Βιγιαρεάλ κατά τη διάρκεια της ρεβάνς με τη Μπράγκα: στο ΟΑΚΑ πριν πολλά χρόνια, το 2008-2009, ο Παναθηναϊκός είχε παίξει με τους Ισπανούς, είχε φτιάξει και είχε χάσει ένα σωρό ευκαιρίες και είχε μείνει και τότε με το «αχ», χάνοντας με 1-2 μετά το 1-1 της Ισπανίας. Η σημερινή Βιγιαρεάλ είναι σαφώς το μεγάλο φαβορί του ομίλου, έχασε το καλοκαίρι αυτό τον Πάου Τόρες αλλά διαθέτει Πίνο, Μορένο, Φόιτ, Μπαένα και τον «καπιτάνο» Ντάνι Παρέχο.

Η Ρεν, είναι μια «τυπική» γαλλική ομάδα, αθλητική, με παίκτες που τρέχουν ασταμάτητα, αλλά δεν έχει κανένα «λαμπερό» ρόστερ ή κάποιον μεγάλο αστέρα. Η Ζερεμί Ντοκού πουλήθηκε στη Σίτι και οι παίκτες που ξεχωρίζουν είναι ο δεινός σκόρερ Γκουιρί, ο Τεριέ, ο Τεατέ και ο Μπλας με τον Λε Φε που ήρθαν αυτό το καλοκαίρι.

Η Μακάμπι Χάιφα είναι παλιά γνώριμη αρκετών ελληνικών ομάδων, αφού έχει παίξει στο παρελθόν και με Ολυμπιακό και με ΑΕΚ και με ΠΑΟΚ. Από το ρόστερ της γνωρίζουμε τον Σούντγκρεν, που παλιότερα έπαιξε στον Άρη και αστέρια της ομάδας θεωρούνται ο Ντία Σάμπα και ο Αϊτινός Περό.

Τι μπορεί να κάνει ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη, αγωνιζόμενος σε αυτόν τον όμιλο; Τίποτα και τα πάντα! Η δεύτερη θέση είναι ανοιχτή, όπως και η τρίτη αλλά και η τέταρτη. Με άλλα λόγια, ο σοβαρός και – κυρίως – αποτελεσματικός Παναθηναϊκός έχει τύχη να συνεχίσει στο Europa, αλλά ο Παναθηναϊκός που πετάει τις ευκαιρίες να σκοράρει στα σκουπίδια και παθαίνει black-out κάθε τρεις και λίγο στην άμυνά του (στη Μασσαλία, στην Πορτογαλία και στο ΟΑΚΑ) δεν έχει τύχη.

Αν ο Γιοβάνοβιτς καταφέρει να κάνει την ομάδα του πιο «κυνική», αν ο Αϊτόρ ξαναγίνει ο περσινός Αϊτόρ, οι φετινές ποιοτικές μεταγραφές επιβεβαιώσουν τις περγαμηνές τους και Σπόραρ με Ιωαννίδη λύσουν τον γρίφο του εύκολου γκολ, μπορούν να γίνουν ωραία πράγματα. Πολλά «αν» μαζεμένα, αλλά όχι απίθανο να συμβούν. Η Ευρώπη, άλλωστε, προκαλεί τον καθένα να βγάζει τον καλύτερο εαυτό του.

Η ΠΑΟΚτσίδικη «τρέλα»

Ο ΠΑΟΚ δεν γέμιζε το μάτι ούτε στους ίδιους τους οπαδούς του όταν άρχισε την περιπέτειά του στην Ευρώπη. Ρόστερ ελλειμματικό (σύμφωνα και με τον προπονητή του), ποιοτικοί παίκτες που αποχώρησαν, Ίνγκασον και Αουγκούστο που πουλήθηκαν, μεταγραφές που άργησαν. Κι όμως, ο Λουτσέσκου, μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα, κατάφερε να εμφανίσει μια ομάδα όχι μόνο αποτελεσματική αλλά ώρες – ώρες εντυπωσιακή, που πέρασε τον έναν προκριματικό γύρο μετά τον άλλον, διέλυσε τη Χαρτς και βρέθηκε στον όμιλο του Conference με Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Ελσίνκι και Αμπερντίν.

Η Άιντραχτ είναι μια πραγματικά καλή ομάδα, η οποία κατέκτησε το Europa League πρόπερσι αήττητη, αλλά έχασε τον σταρ με το μαγευτικό επώνυμο Κόλο – Μουανί. Η Ελσίνκι είναι η πρωτοπόρος του φιλανδικού πρωταθλήματος, που δεν το λες και το ποιοτικότερο στην Ευρώπη, ενώ η Αμπερντίν τερμάτισε πέρυσι τρίτη στο πρωτάθλημα της Σκωτίας, πίσω από Σέλτικ και Ρέιντζερς.

Ο καλός και σοβαρός ΠΑΟΚ, με τον ενθουσιασμό των πιτσιρικάδων, την καθοδήγηση του Λουτσέσκου, τη «σοφία» του Βιεϊρίνια και τη βοήθεια των σημαντικών αφίξεων της τελευταίας στιγμής (Μάρκος Αντόνιο και Ντεσπόντοφ), έχει κάθε λόγο να νιώθει ότι μπορεί να συνεχίσει αυτό που έχει κάνει ως τώρα στην Ευρώπη. Ναι, λείπει η εμπειρία από πολλούς παίκτες. Αλλά ξεχειλίζει από ταλέντο η ομάδα αυτή, από νιάτα, από κέφι, που πολλαπλασιάζεται από τον παλμό της εξέδρας, που γουστάρει πολύ αυτό που βλέπει φέτος.