Ο παγκόσμιος οργανισμός για την κολύμβηση, Fina, ψήφισε την απαγόρευσης της συμμετοχής των τρανς αθλητριών σε κορυφαίους γυναικείους κολυμβητικούς αγώνες εάν έχουν βιώσει οποιοδήποτε στάδιο ανδρικής εφηβείας. Θα πρέπει, δηλαδή, να έχουν ολοκληρώσει την φυλομετάβαση μέχρι την ηλικία των 12 ετών, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών.

Η απόφαση, που αποφασίστηκε με το 71% των ψήφων 152 εθνικών ομοσπονδιών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, ακολούθησε έκθεση επιστημονικής επιτροπής της Fina που διαπίστωσε ότι οι τρανς γυναίκες έχουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των cisgender ακόμη και αφού μείωσαν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Ο οργανισμός ανέφερε ότι είναι διατεθειμένος να δημιουργήσει μια «ανοικτή» κατηγορία αγώνων κολύμβησης για όσους έχουν προβεί σε φυλομετάβαση. Την έκθεση, πάνω στην οποία βασίστηκε η απόφαση, υπογράφει μια ειδική ομάδα με άτομα από τον κόσμο της ιατρικής, του αθλητισμού και της δικαιοσύνης.

Η ψηφοφορία καθιστά την κολύμβηση μόνο το δεύτερο αθλητικό οργανισμό των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά το Παγκόσμιο Ράγκμπι το 2020, που εισάγει απαγόρευση για επιστημονικούς λόγους. Τα περισσότερα αθλήματα έχουν χρησιμοποιήσει τα όρια τεστοστερόνης ως βάση για να επιτρέψουν στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται στην κατηγορία των γυναικών.

Υπήρξε αναταραχή στον χώρο της κολύμβησης, αφού η Lia Thomas, η οποία ήταν μέτρια κολυμβήτρια κολεγίου ως άνδρας αθλητής, κατάφερε να κερδίσει έναν εθνικό τίτλο στις ΗΠΑ φέτος, στο πρωτάθλημα των γυναικών. Πολλοί ήταν εκείνοι που την κατηγορούσαν ότι υπερτερεί σε σύγκριση με τις υπόλοιπες γυναίκες, τις οποίες συνέτριψε σε χρόνο. Η νέα απόφαση σημαίνει ότι η Thomas δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί στην κατηγορία γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Σχολιάζοντας την πολιτική, ο πρόεδρος της Fina, Husain al-Musallam, είπε: «Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αθλητών μας να αγωνίζονται, αλλά πρέπει επίσης να προστατεύσουμε τον δίκαιο ανταγωνισμό στις διοργανώσεις μας, ειδικά στην κατηγορία των γυναικών στους αγώνες Fina».

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Ερντογάν: Το θέμα της στρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών θα θέσει στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ρωσία: Η απάντηση της Δύσης μετά την διακοπή παροχής φυσικού αερίου – Τα μέτρα που παίρνουν Γερμανία και Ιταλία

Κτηνωδία στη Σαντορίνη: Σκότωσαν και κρέμασαν γατάκι στην πόρτα της προέδρου της Κοινότητας του Καμαριού