Περιεχόμενα
Τον περασμένο Μάιο, ήταν ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής και απλώνονταν σιγά σιγά στα πόδια του εκατομμύρια. Μέχρι τα 30, λένε τα ρεπορτάζ, έφτασε η Ίπσουιτς για να τον αποκτήσει. Ο Φώτης Ιωαννίδης βρέθηκε στην πιο κατάλληλη στιγμή για να πάει στο εξωτερικό και να εξελιχθεί, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε σε μια χρυσή ευκαιρία να πάρει λεφτά και να τα απλώσει στο ρόστερ του για να καλύψει τα εκκωφαντικά κενά που είχε το καλοκαίρι, η απόφαση όμως ήταν να μείνει στην ομάδα.
4 και 5 μήνες μετά από τον καταιγισμό δημοσιευμάτων, ο Φώτης Ιωαννίδης έχει ανανεώσει το συμβόλαιό του με τριπλάσιες αποδοχές, είναι ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, είναι ο βασικός επιθετικός, όμως, η εικόνα που έχει στο γήπεδο, είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτή που είχε την περασμένη χρονιά. Τότε στο ζενίθ, τώρα στο ναδίρ.
Ναι, πέρασε πολλά θέματα τραυματισμών. Κι αυτό είναι σίγουρα ανασταλτικό στο να βρει τον ρυθμό του. Και είναι πίεση προς τον ίδιο ότι ο Παναθηναϊκός δεν πήγε να πάρει το καλοκαίρι έναν σοβαρό επιθετικό για να μην επιστρέψει πρόωρα ο Φώτης Ιωαννίδης και ρισκάρει εκ νέου τραυματισμό.
Επιπλέον, όπως δομήθηκε η ομάδα το καλοκαίρι, με τον Αλόνσο και την φιλοσοφία του, ήταν δεδομένο πως ο Ιωαννίδης δε θα μπορούσε να κάνει όσα έκανε πέρσι και πως θα έπρεπε να είναι έτοιμος για τις λίγες ευκαιρίες που θα του παρουσιαστούν, ώστε να σκοράρει. Ποτέ δεν ήταν όμως τέτοιος επιθετικός ο Ιωαννίδης, της μίας φάσης, δεν ήταν Ελ Καμπί. Ήθελε να έχει τη μπάλα στα πόδια και να πάει κατά πρόσωπο, να περάσει 1-2 αντιπάλους για να σουτάρει με ψυχολογία.
Δεν είναι το πρόβλημα ότι δε σκοράρει
Για ένα μεγάλο διάστημα, επί Αλόνσο, ο Φώτης Ιωαννίδης ήταν αποδέκτης μακρινών βολέ του Ντραγκόφσκι και καλείτο να υποδεχτεί τη μπάλα έχοντας δυο αμυντικούς στην πλάτη του και να βρει τρόπο να την σπάσει. Για να το κάνει, συχνά ανέβαινε κοντά στο κέντρο, άρα 30 μέτρα μακριά από την αντίπαλη περιοχή. Αν υπήρχε ευκαιρία καλής σέντρας από τα πλάγια μπακ ή τους εξτρέμ, δε θα έβρισκαν κανέναν μέσα στην περιοχή, διότι το εκάστοτε 10άρι, ο Μπακασέτας κατά βάση, δεν έμπαινε στην περιοχή, επειδή δεν είχε αντοχές να πάρει τα πόδια του ή δεν του είχε δώσει κανείς αυτή την οδηγία.
Με τον Ρούι Βιτόρια έχει καλυτερέψει κάπως η κυκλοφορία της μπάλας επιθετικά, ο Παναθηναϊκός όμως εξακολουθεί να είναι δυσκοίλιος στα γκολ και ο Φώτης Ιωαννίδης έχει λιγότερες καθαρές ευκαιρίες τώρα σε σχέση με πριν. Με εξαίρεση το ματς με τον Βόλο που τα έκανε μαντάρα από το πείσμα του να σκοράρει μόνος εναντίον όλων, στα υπόλοιπα ματς επί Βιτόρια, δεν έχει βρει καθαρή ευκαιρία. Η πιο καθαρή του ήταν στο ματς με τον Ατρόμητο, στο δεύτερο ημίχρονο, που είχε πεδίο για σουτ από τη γραμμή της περιοχής και κόντραρε σε σώματα.
Ο Φώτης Ιωαννίδης δεν έχει σκοράρει με τον Παναθηναϊκό φέτος, με εξαίρεση τη γκολάρα με τη Λανς, ενώ και με την Εθνική έχει να σκοράρει από τον Σεπτέμβριο. Παίκτης που το καλοκαίρι άξιζε 30 εκατομμύρια, τώρα έχει εικόνα παίκτη που δεν πιάνει ούτε διψήφιο ποσό στην αγορά. Ο ίδιος ο Παναθηναϊκός τον έχει χαντακώσει πρωτίστως και μετά ο ίδιος ο Ιωαννίδης.
Ας ξεκινήσω όμως από τον ίδιο και μετά θα πάω και στην ομάδα. Ο Φώτης Ιωαννίδης δεν σκοράρει, αλλά, όπως είπαμε πριν, αν δεν του προσφέρει η ομάδα ευκαιρίες μες στο ματς, πώς να σκοράρει; Το πρόβλημα φέτος μαζί του δεν είναι τα γκολ που δε βάζει. Είναι ότι έχει πειραχτεί τόσο το μυαλό του, ίσως κι από το γκολ με τη Λανς και την διαρκή αποθέωση, που πιστεύει ότι θα περνάει όποτε θέλει 3-4-5 αντιπάλους για να σκοράρει. Τελευταία φορά που του βγήκε, ήταν με τον ΠΑΟΚ. Αυτό ήταν και το τελευταίο του ματς όπου κάπως διακρίθηκε.
Ο Φώτης Ιωαννίδης μοιάζει να έχει χάσει πλήρως την πνευματική του ισορροπία
Μοιάζει να έχει γίνει αυτός ο αντικειμενικός του σκοπός μες στο ματς που το δοκιμάζει κάθε φορά που έχει πρόσωπο στην αντίπαλη άμυνα. Το δοκιμάζει ακόμα κι όταν υποδέχεται με πλάτη. Είναι τόσο αγχωμένος να το κάνει, που έχει χάσει και την αξιοπιστία των κοντρόλ του φέτος. Δείτε για παράδειγμα στο γκολ του Μαξίμοβιτς χθες, που έχει ξεκινήσει από το κλέψιμο του Τσέριν, πώς υποδέχεται τη μπάλα, τη χάνει και από τύχη φτάνει στον Τετέ. Αυτό συνέβη άλλες 3-4 φορές στο ματς, συμβαίνει μίνιμουμ 3 φορές σε κάθε ματς.
Ο Φώτης Ιωαννίδης έχει μετατραπεί σε «καταστροφέα» των επιθέσεων του Παναθηναϊκού και αντί να είναι στήριγμα στους συμπαίκτες του στην επίθεση, γίνεται βαρίδι. Ή και άφαντος. Με τον Ατρόμητο, υπήρξαν στο πρώτο ημίχρονο 4 πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έβγαινε σε επίθεση ή αντεπίθεση ο Παναθηναϊκός και ο Ιωαννίδης ήταν κάπου στο κέντρο. Κοιτούσαν ο Βαγιαννίδης, ο Τετέ, ο Μαξ στην περιοχή για σέντρα και δεν υπήρχε κανείς.
Ο τρόπος που κινείται συνολικά ο Φώτης Ιωαννίδης στο γήπεδο, προσφέρει ξεκούραση στους αντίπαλους αμυντικούς. Θα τον οδηγήσει ο ένας από τα δύο στόπερ στο κέντρο, θα τον αφήσει να πάρει τη μπάλα και ο Φώτης που φαίνεται να έχει χάσει και την αντίληψή του στο τι συμβαίνει πίσω του, θα κάνει περιττές ντρίμπλες για να δώσει τελικά τη μπάλα πίσω και να καθυστερήσει η ανάπτυξη. Ό,τι κάνει κι ο Μπακασέτας, δηλαδή ο πιο υπερεκτιμημένος Έλληνας ποδοσφαιριστής. Επειδή έβγαλε την ασίστ στον Αράο ή έβαλε το γκολ με τη Λαμία, υπάρχει αποθέωση. Όλες οι άλλες ενέργειες του και στα δύο ματς ήταν ή απώλειες μπάλας ή αργοπορία.
Είναι τελικά επιθετικός ο Ιωαννίδης;
Έρχεται λοιπόν το κρίσιμο ερώτημα, αυτό που κανείς δεν θα τολμήσει να πει για να μη θιχτεί ο Φώτης Ιωαννίδης, για τον οποίο οι αρθρογράφοι-ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού, έχουν βγάλει πλείστες δικαιολογίες από τη φαρέτρα τους. Αν ήταν ο Σπόραρ, δε θα ήταν ίδια η αντιμετώπιση.
Είναι τελικά επιθετικός ο Ιωαννίδης; Αυτά που έκανε πέρσι είναι το κανονικό του και φέτος βλέπουμε μια ανορθογραφία που οφείλεται στην ανισόρροπη και ελλειμματική σύνθεση του πράσινου ρόστερ; Ή μήπως το περσινό ήταν μια σύμπτωση, ένα πυροτέχνημα;
Απάντηση σαφής δεν υπάρχει. Και δε μπορεί να έρθει από εμάς. Την απάντηση θα πρέπει να την δώσει ο ίδιος ο Φώτης Ιωαννίδης. Όχι σε εμάς, στον εαυτό του. Και μετά να τη συζητήσει με τον προπονητή. Διότι στα δικά μας μάτια, ο Ιωαννίδης δεν είναι για να παίζει επιθετικός, τουλάχιστον όχι στη φετινή τόσο προβληματική ομάδα που δεν έχει κανονικό αριστερό εξτρέμ, δεν έχει αξιόπιστο δεκάρι, δεν έχει αριστερό μπακ, δεν έχει επαρκές 6άρι, δεν έχει αξιόπιστο σέντερ μπακ κι έχει ένα δεξί μπακ μια του ύψους μια του βάθους. Και δεν έχει άλλον επιθετικό της προκοπής.
Εφόσον ο Παναθηναϊκός πάρει επιθετικό τον Ιανουάριο (με την ικανότητα που έχει επιδείξει ο τεχνικός διευθυντής, αυτός θα έχει μέσο όρο 5 γκολ στην καριέρα του ανά σεζόν και θα ξεκινήσει να παίζει αρχές Φλεβάρη), ο Φώτης Ιωαννίδης πρέπει να μονιμοποιηθεί στο 10, να βλέπει γήπεδο, να γλυτώσει από την κούραση της επαφής στο παιχνίδι πλάτης και να ανεβοκατεβαίνει από την περιοχή στο κέντρο και πίσω και να πάρει ψυχολογία από τη δημιουργία, όχι από την εκτέλεση. Ούτως ή άλλως, ο Μπακασέτας δεν προσφέρει και κάτι στο γήπεδο.
Ένα σχήμα με τον Ιωαννίδη στο 10, τον Τετέ δεξιά και στην επίθεση τον Σπόραρ, με τους Τσέριν-Ουναΐ στο 6-8 και τον Αράο αριστερό στόπερ, ειδικά απέναντι στις μικρομεσαίες ομάδες, θα έδινε μια οντότητα στον Παναθηναϊκό.
Το κλαμπ έκανε τον Ιωαννίδη να χάσει την καλοκαιρινή του αξία
Αφήσαμε για το τέλος την ευθύνη του κλαμπ. Ο Φώτης Ιωαννίδης έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα φέτος από την ίδια την ομάδα, διότι οι 2 προπονητές δεν τον χρησιμοποιούν σωστά, η ομάδα δεν πήρε έναν καλό 2ο επιθετικό για να τον βοηθήσει και έχει περάσει στο μυαλό του πως είναι αναντικατάστατος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πνευματική σύγκρουση ανάμεσα στον εφησυχασμό και στο άγχος να αποδείξει πράγματα. Δεν γίνεται να ξέχασε την τεχνική του ο Φώτης Ιωαννίδης και να κάνει κοντρόλ χειρότερα από μένα.
Κάτι έχει επηρεάσει το μυαλό του, με αποτέλεσμα να παίζει όπως ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος όταν ήταν στον Παναθηναϊκό: βάζει κεφάλι κάτω και απλά πάει ευθεία. Κι επειδή δεν τα καταφέρνει, του βγαίνει εκνευρισμός. Πολλές οι φορές που έχει κινηθεί ατσούμπαλα στο πρέσινγκ στην αντίπαλη άμυνα, κάνει φάουλ και μετά ουρλιάζει στον διαιτητή.
Όλο αυτο του το έχει προκαλέσει η ίδια η ομάδα που τον έχει μετατρέψει, σε συνεργασία με τους αυλοκόλακες ρεπόρτερ, σε ιερό τοτέμ του Παναθηναϊκού με μιάμιση χρονιά. Όχι. Ο Φώτης Ιωαννίδης έχει ακόμα να αποδείξει πολλά πράγματα και μαζί με τον Παναθηναϊκό να αποδείξουν ότι δεν έσφαλαν που δεν έφυγε το καλοκαίρι.
ΥΓ. Ο Παναθηναϊκός έχει 8 παίκτες που δεν κάνουν ούτε για αναπληρωματικοί. Κι όμως, παίζουν ακόμα και βασικοί. Κατόρθωμα.