Το σύντομο πέρασμά του από τον πάγκο του Ατρομήτου τον χάλασε, τον είχε κάνει να μην είναι και πολύ δεκτικός σε ό,τι έχει να κάνει με Ελλάδα. Είναι άλλωστε και «καλοθρεμμένος» σε Ολλανδία και Βέλγιο, παικτικά, προπονητικά. Αλλά ο Παναιτωλικός τον έκανε να αποκτήσει ξανά «δέσιμο» με το «πάτριο» ποδόσφαιρο. Φαίνεται (και) από την επόμενη επιλογή του. Καθότι ο Γιάννης Αναστασίου θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Κηφισιάς, όπως όλα δείχνουν.

Η τρόπον τινά αποστροφή του για τα της Ελλάδας δεν πήγαζε από κάποιου είδους σνομπισμό. Είναι πως είχε βιώσει στην πράξη καλύτερες συνθήκες εργασίας σε πιο προηγμένες από μας ποδοσφαιρικά χώρες και ιδανικά κάπου εκεί στόχευε να επιστρέψει. Γι’ αυτό και έμεινε 1,5 χρόνο χωρίς δουλειά. Το κυνηγούσε το εξωτερικό, έφτασε κοντά να προσθέσει στο βιογραφικό του κάτι επιπλέον της ολλανδικής Ρόντα (2016-2017) της βελγικής Κόρτραϊκ (2017), αλλά και της Ομόνοιας (2018-2019). Δεν συνέβη, τελικά.

Γιάννης Αναστασίου και Παναιτωλικός ήταν ο ένας για τον άλλο

Πείστηκε να μιλήσει με τον Παναιτωλικό. Δεν θα το μετάνιωνε στιγμή. Στο Αγρίνιο βρήκε ένα καλό περιβάλλον, που του επέτρεψε να κάνει τη δουλειά του σε κλίμα ηρεμίας και σε βάθος χρόνου. Ειδικά την πρώτη του χρονιά, η ομάδα του Αγρινίου κέρδισε τις εντυπώσεις με την μπάλα που έπαιξε, ενώ λίγο έλειψε να κάνει το «μπαμ» και να αποκλείσει στο Κύπελλο τον Ολυμπιακό. Στη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, το ντεκόρ άλλαξε λόγω και της διοικητικής αβεβαιότητας, η ομάδα κινδύνευσε, αλλά τελικά η παραμονή επιτεύχθηκε.

Επί των ημερών του Γιάννη Αναστασίου, ο Παναιτωλικός έκανε βήματα προόδου. Αλλά όλα τα πράγματα έχουν την ημερομηνία λήξης τους. Τους τελευταίους μήνες ήταν σαφές πως η μία πλευρά δεν είχε άλλα να δώσει στην άλλη, λόγω συνθηκών, λόγω καταστάσεων. Το τέλος της συνεργασίας έγινε μάλλον μονόδρομος. Μετά από 72 αγώνες και απολογισμό 21 νίκες, 17 ισοπαλίες και 34 ήττες.

Η 4η ελληνική ομάδα της προπονητικής καριέρας του Αναστασίου

Και τώρα, Κηφισιά. Υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία και καταπώς όλα δείχνουν, ο 50χρονος κόουτς (και όχι ο Άκης Μάντζιος, όπως ακουγόταν αρχικά) θα είναι ο διάδοχος του Γιώργου Πετράκη στους νεοφώτιστους στη Super League. Θα είναι η 4η ελληνική ομάδα της καριέρας του ως προπονητής, αφού είχε προηγηθεί ο Παναθηναϊκός (2013-15) πριν τους Ατρόμητο (2019) και Παναιτωλικό (2021-23).

Στα βόρεια προάστια, ο Αναστασίου θα βρει ξανά τον Στέφανο Κοτσόλη. Με τον νυν τεχνικό διευθυντή της Κηφισιάς είχαν συνεργαστεί στο «τριφύλλι» και είναι αρκετά πιθανό αυτή η λεπτομέρεια να αποδείχθηκε καθοριστική στις εξελίξεις.

Είναι μια επαγγελματική εξέλιξη που μοιάζει win/win και για τις δύο πλευρές. Ο Αναστασίου θα έχει την ευκαιρία να δουλέψει σε ένα υγιές περιβάλλον, σε ένα φιλόδοξο κλαμπ που ολοένα μεγαλώνει. Αλλά και η Κηφισιά θα μπορεί να στηριχτεί σε έναν έμπειρο κόουτς τώρα που βρίσκεται σε εντελώς νέα γι’ αυτήν κατατόπια, στον κόσμο των «μεγάλων».

Η φιλιά του Αναστασίου με τον σπουδαίο Ρόναλντ Κούμαν

Δεν θα μας κάνει εντύπωση αν μάθουμε πως πριν αποφασίσει, ο Γιάννης Αναστασίου μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρόναλντ Κούμαν. Είναι ο ποδοσφαιρικός του μέντορας ο 59χρονος Ολλανδός, από τότε που τον πήρε παίκτη στον Άγιαξ, το 2004.

Σφυρηλατήθηκε μια σχέση ζωής. Τον συμβουλεύεται σχεδόν πάντα πριν πάρει κρίσιμες αποφάσεις για την καριέρα του, καθώς εκτιμά ιδιαίτερα την άποψή του και τις γνώσεις του.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως τον περασμένο Νοέμβριο, ο Κούμαν βρέθηκε για λίγες μέρες στο Αγρίνιο προσκεκλημένος του φίλου του και είδε μάλιστα από κοντά το ματς του Παναιτωλικού με τον Λεβαδειακό.