Όταν κουβαλάς στις πλάτες σου την ταμπέλα του loser, ακόμα κι αν είσαι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο κι έχεις τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τη στιγμή που κρίνονται όλα, θα σου σκάσει ένα choking και θα είσαι για πάντα ο αιώνιος δεύτερος. Οι Μπακς είχαν μια διετία που αποκλείονταν στα play-offs με τρόπο που υποδήλωνε πως η καλή τους ομάδα και ο MVP που είχαν στις τάξεις τους, δεν μπορούν να περάσουν αυτή την πίστα που θα τους φέρει τίτλο.

Το περασμένο καλοκαίρι αυτός ο βραχνάς έφυγε από πάνω τους. Σε μια χρονιά που πολύ λιγότεροι υπολόγιζαν σε αυτούς, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η ομάδα του ξεπέρασαν το εμπόδιο των Μπρούκλιν Νετς σχεδόν για εκατοστά, μετά πήραν τους τελικούς περιφέρειας απέναντι στους πολύ καλούς Ατλάντα και μπήκαν στους τελικούς απέναντι στους Σανς, που είχαν το καλύτερο ρεκόρ του NBA. Και τους καταβρόχθισαν με 4-2 αν και ξεκίνησαν με δύο ήττες.

Απαλλαγμένοι από το άγχος, έχοντας αποδείξει στους εαυτούς τους τι μπορούν, ο Γιάννης, ο Μπουντενχόλζερ, ο Μίντλετον και οι υπόλοιποι των Μπακς, μπήκαν στη φετινή σεζόν δίχως κάποιο πρέπει, δίχως την πίεση. Σαφώς και θα αποδείξουν ότι είναι οι πρωταθλητές, σαφώς θα παλέψουν κάθε ματς, αλλά αν δουν ότι το πράγμα στραβώνει, δεν θα το φέρουν στα άκρα με κίνδυνο να τραυματιστούν.

Η σεζόν ξεκίνησε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με πολλές απώλειες. Ο Μπρουκ Λόπεζ έχει παίξει ελάχιστα, πολλοί παίκτες έχουν χάσει διψήφιο αριθμό παιχνιδιών, ακόμα και ταυτόχρονα και θα περίμενε κανείς οι Μπακς να δυσκολεύονται να βρουν ρυθμό.

Αντ΄αυτού, οι Μπακς έχουν κάνει έναν λογικό αριθμό ηττών, έχουν κερδίσει πολλά περισσότερα ματς απ΄όσα θα περίμενε κανείς, τα έχουν βάλει με τους δυνατούς και έχουν κάνει τις μεγάλες νίκες τους, με πιο πρόσφατη αυτή μέσα στην έδρα των Λέικερς και φιγουράρουν στην 4η θέση της Ανατολικής Περιφέρειας, εκεί όπου Χιτ, Μπουλς και Καβαλίερς έχουν ρεκόρ 36-20, 34-21 και 34-21, ενώ οι Μπακς είναι στο 35-22, με 1 και 2 ματς περισσότερα. Αν δηλαδή Μπουλς ή Καβαλίερς ηττηθούν σε ένα από τα επόμενα 2 ματς, οι Μπακς θα πάνε τρίτοι ή και δεύτεροι.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο φωτογραφίζεται για το αμερικάνικο GQ και δίνει απαντήσεις για όλα

Ακόμα κι αν μιλάμε για πρωταθλητές και για τον ορισμό της ομάδας, αυτό που κάνουν οι Μπακς φέτος ίσως καταλήξει να γίνει μεγαλύτερο κι από το περσινό. Όχι μόνο αν πάνε για το back-to-back. Εκεί δεν το συζητάμε πως θα πρόκειται για εποποιία. Αλλά ακόμα κι αν βρεθούν στους τελικούς περιφέρειας θα έχουν δείξει ότι πια η στόφα του νικητή τους ωθεί πιο μακριά απ΄αυτό που θα άντεχαν.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει τον 2ο υψηλότερο μέσο όρο σκοραρίσματος και 2ο μέσο όρο στα ριμπάουντ

Και φυσικά, σε όλο αυτό, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι προφανώς κεντρική φιγούρα. Με τρόπο σχεδόν εκκωφαντικό. Γιατί κάνει με άνεση, για πλάκα, μια χρονιά με νούμερα MVP. Από τους Γουόριορς και τους Σανς δεν υπάρχει κάποιος να κοντράρει τόσο τα στατιστικά του, ούτε ο Κάρι. Μόνο ο Γιόκιτς και ο Εμπίντ μπορούν να πάρουν το MVP φέτος από τον Γιάννη. Ο Σέρβος έχει 25.8 πόντους, 13.6 ριμπάουντ και 7.9 ασίστ και ο Καμερουνέζος 29.4 πόντους, 4.3 ασίστ και 10.9 ριμπάουντ. Όμως οι Νάγκετς

Ειδικά μέσα στο 2022 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει ανεβάσει την απόδοσή του σε τέτοιο σημείο που ρίχνει 30αρες και 40αρες και κανείς δεν ξαφνιάζεται. Το καταφέρνει εύκολα, χωρίς καν να παίζει πάνω από 35 λεπτά! Συνολικά στη χρονιά ο πρωταθλητής έχει 29 πόντους, 11.2 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1.4 μπλοκ κατά μέσο όρο. Είναι πάντα και παντού. Κι αυτό το έχει πετύχει σε 47 από τα 57 ματς των Μπακς, με μέσο όρο 32.5 λεπτά παιχνιδιού. Αν μάλιστα δει κανείς τα νούμερα του ανά 100 κατοχές, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σκοράρει 43.1 πόντους μέσο όρο!

Οι Μπακς κατάφεραν κιόλας στη μεταγραφική περίοδο που ολοκληρώθηκε, να προσθέσουν στην ομάδα τους αυτό που τους έλειπε, δηλαδή έναν άνθρωπο πίσω από τον Μπρουκ Λόπεζ να καθαρίσει τη μπουγάδα. Κι έτσι, πήραν τον Ιμπάκα ως αντάλλαγμα για τον Ντιβιτσέντζο, που δε θα λείψει ιδιαίτερα, κι έχουν πλέον και στην περιφέρεια και στο 4-5,  μια ομάδα παικτών που μπορούν να κρατήσουν ψηλά το επίπεδο ακόμα κι όταν ο Γιάννης δεν είναι παρών.

Πολλές φορές όμως τα νούμερα είναι απλά νούμερα. Υπάρχει ένας μη μετρήσιμος παράγοντας που έχει να κάνει με την αύρα που σου βγάζει μια ομάδα. Και οι Μπακς βγάζουν μια αύρα πως θα κερδίσουν τα ματς που πρέπει, θα παραπλανήσουν με προσποιητές αδυναμίες τους αντιπάλους και θα κάνουν all in μόνο την κατάλληλη στιγμή.