Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, δεν σταματάνε να μας εκπλήσσουν, καθώς ολοένα και περισσότερα νέα ταλέντα κάνουν την εμφάνισή τους. Αρχικά η 13χρονη Γιαπωνέζα, Momji Nishiya, έκανε την αρχή και έγινε η πρώτη ανήλικη που κατακτά χρυσό μετάλλιο στον θεσμό, τώρα ακόμα μια αθλήτρια ακολουθά τον δρόμο που χάραξε. Η Quan Hongchan έκλεψε τις εντυπώσεις στις καταδύσεις, αφήνοντας άφωνους τους επτά κριτές.
Το ψηλότερο σκαλί του βάθρου της άνηκε δικαιωματικά, καθώς απέσπασε δύο φορές το απόλυτο δεκάρι από την κριτική επιτροπή. Οι αθλητές καταδύσεων της Κίνας εκπαιδεύονται από μικρή ηλικία για να πετυχαίνουν την τελειότητα. Η 14χρονη το κατάφερε με δύο από τις πέντε βουτιές της, στις καταδύσεις των 10 μέτρων γυναικών.
https://www.intronews.gr/poia-einai-i-13chroni-olybionikis-tou-skateboard-momiji-nishiya
Με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, να την παρακολουθεί στο Υδάτινο Κέντρο του Τόκιο, η Quan βγήκε νικήτρια με 466,20 πόντους, με την Κινέζα συναγωνίστρια της, Chen Yuxi, να κατακτά το ασημένιο μετάλλιο με 425,40 πόντους. Η 15χρονη Chen, κέρδισε το χρυσό στα 10 μέτρα σε παγκόσμια πρωταθλήματα του 2019 και επίσης πήρε το χρυσό σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο συγχρονισμό των 10 μέτρων με τον συμπαίκτη της, Zhang Jiaqi. Αλλά η Quan – το νεότερο μέλος της Ολυμπιακής ομάδας της Κίνας στο Τόκιο – παίζει σε άλλο, σχεδόν άπιαστο, επίπεδο. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Melissa Wu,από την Αυστραλία, με 371,40 πόντους, που είναι το δεύτερο μετάλλιο της Ολυμπιακής της καριέρας.
https://www.youtube.com/watch?v=TsZpXcrTgdE
Στο στόχαστρο η Quan
Η εφημερίδα Global Times κατέκρινε την ιστοσελίδα της Αυστραλίας, News.com.au, η οποία ανήκει στο News Corp του Rupert Murdoch, για «περίεργες, προσβλητικές λέξεις» που δυσφήμησαν την 14χρονη. Συγκεκριμένα η εφημερίδα έγραφε ότι η Quan παρέμεινε εντελώς ανέκφραστη και δεν χαμογέλασε ούτε λεπτό, πράγμα που σόκαρε τους οι θεατές. «Φαινόταν συντετριμμένη παρότι της έδωσαν ένα τέλειο σκορ».
Κάτι τέτοιο προφανώς δεν συνέβη και απλά προσπάθησαν να περιγράψουν με λανθασμένο τρόπο την χρυσή Ολυμπιονίκη, ως έναν περίεργο, σιωπηλό έφηβο. Στα social media ξέσπασαν επίσης αντιδράσεις για την προσπάθεια να αμαυρώσουν το όνομα μιας τόσο νέας κοπέλας, προβάλλοντας λανθασμένα γεγονότα και προκαταλήψεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αθλητές της Κίνας προβάλλονται από τα μέσα σαν στρατιωτάκια ή ρομπότ, που έχουν στόχο μόνο την κατάκτηση ενός μεταλλίου.
Πριν από το news.com.au, οι New York Times την περασμένη εβδομάδα αποκαλούσαν τους Κινέζους αθλητές «αθλητικές μηχανές» στο άρθρο “The Chinese Sports Machine’s Single Goal: The Most Gold, at Any Price”, συκοφαντώντας την Κίνα και τους ανθρώπους της με προκατειλλημένες ετικέτες.