Για άλλη μια φορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο μπαίνει μπροστά η ηθική, κι ας είναι κάτι νόμιμο. Και σωστά.

Γράφει ο Νίκος Μποζιονέλος

Ο αγώνας ανάμεσα σε Ατρόμητο και ΑΕΚ στο Περιστέρι δεν ξεκίνησε ποτέ λόγω της υψομετρικής διαφοράς που εντοπίστηκε στις δύο εστίες του γηπέδου και ο διαιτητής Ευάγγελος Μανούχος αποφάσισε την οριστική αναβολή της αναμέτρησης.

Για την τύχη του αγώνα θ’ αποφανθεί ο αθλητικός δικαστής της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος, με βάση και του τι θα έχει καταγράψει ο ρέφερι από την Αργολίδα στο φύλλο αγώνα. Ο κανονισμός προβλέπει ωστόσο, σε διακοπή ή αναβολή με υπαιτιότητα μιας ομάδας, τον μηδενισμό της, ήτοι η ΑΕΚ παίρνει το ματς «στα χαρτιά» και παραμένει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας…

Μικρότερα δοκάρια

Το πρόβλημα αρχικά εντοπίστηκε στην εστία που βρίσκεται προς τη φυσούνα των αποδυτηρίων και, όπως πιστοποιήθηκε από τον διαιτητή, η απόκλιση ήταν της τάξης των 5-7 εκατοστών σε σχέση με τα όσα προβλέπει ο κανονισμός (2,44μ.). Πρόβλημα είχε όμως και η δεύτερη εστία.

Η ΑΕΚ, ως όλα δείχνουν, θα πάρει τον αγώνα… άνευ αγώνος. Και, με την ένσταση που κατάθεση, πράττει το νόμιμο. Βάσει κανονισμών έχει κάθε μα κάθε δικαίωμα να το κάνει.

Είναι όμως και ηθικό; Προφανώς και όχι. Και μιλάμε για την ίδια ΑΕΚ που θέλει εδώ και καιρό να λανσάρει κάτι το διαφορετικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μιλάμε για την ίδια ΑΕΚ που προ δυόμισι ετών μπορούσε να κάνει ένσταση ενάντια του ΠΑΟΚ και να βγει αντ’ αυτού στο Champions League. Και δεν το έπραξε διότι, ως ανέφερε σε ανακοίνωσή της εκείνο το βράδυ, οι αγώνες πρέπει να κερδίζονται στα γήπεδα.

Τι άλλαξε στην ΑΕΚ;

Η ίδια ΑΕΚ είναι. Με την ίδια διοίκηση. Τι άλλαξε; Τι μεσολάβησε και το momentum και το dna που καλλιεργεί ως Άλλη Εντελώς Κατάσταση, ταυτίζεται με άλλων ΠΑΕ που επικρίνει σφόδρα εδώ και καιρό;

Λένε ότι η ηθικότητα σε μαθαίνει όχι πώς να γίνεις ευτυχισμένος, αλλά πώς να γίνεις άξιος ευτυχίας. Και στην ΑΕΚ ασπάστηκαν τον τρόπο – και όχι την αξία. Αν και θα μπορούσαν, σήμερα κιόλας, να ζητήσουν επίσημα να διεξαχθεί, σε προσεχή ημερομηνία, ο αγώνας με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Με σωστά… δοκάρια.

Διότι έτσι πράττουν οι μεγάλες και καθαρές ομάδες…