Περιεχόμενα
Από καιρό είναι εκπεφρασμένη η επιθυμία της Ελλάδας να συμμετέχει σε ένα σχήμα με Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο για μια τριπλή συνδιοργάνωση του Μουντιάλ του 2030, το οποίο θα ανατεθεί στις αρχές του 2024. Πάνω στις διαδικασίες που έχουν κινηθεί το τελευταίο διάστημα και δεδομένου ότι έγινε η αρχή για χώρες του Κόλπου σε μεγάλες διοργανώσεις, με τη FIFA να μένει απόλυτα ικανοποιημένη, το Politico αφιερώνει ένα ρεπορτάζ του στις προσπάθειες των Σαουδαράβων να ξεπεράσουν τους άσπονδους αντιπάλους τους από το Κατάρ.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που οικονομικά δε μπορεί να στηρίξει ούτε το 30% μιας τέτοιας διοργάνωσης όπως το Μουντιάλ. Κουβαλάει επίσης, 19 χρόνια μετά, ακόμα τις πληγές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τα ολυμπιακά ακίνητα (30 το σύνολο) να έχουν περιπέσει, να είναι σχεδόν ακατάλληλα προς χρήση και όσα επιβιώνουν, αυτό να οφείλεται σε συλλόγους όπως ο μπασκετικός Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός στο ποδόσφαιρο, που συντηρούσαν για χρόνια το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ.
Οι Σαουδάραβες, σύμφωνα με το Politico, δε μπορούν να μπουν στην ανάληψη μόνοι τους, χρειάζονται την Ελλάδα και την Αίγυπτο, ώστε να αποφύγουν τη σπέκουλα και όσα ακούστηκαν και επιβεβαιώθηκαν γύρω από το Κατάρ σχετικά με το πώς πήρε αυτό τη διοργάνωση που ολοκληρώθηκε.
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως Ελλάδα και Αίγυπτος είναι το προκάλυμμα και ένα μέσο δέσμευσης πως δεν θα υπάρξει εκμετάλλευση, ώστε να πειστούν περισσότερες ομοσπονδίες να ψηφίσουν την πρότασή τους. Η Αίγυπτος είναι μια αφρικανική χώρα και στην Αφρική θα έχουν περάσει τότε 20 χρόνια από το πρώτο Μουντιάλ (Νότιος Αφρική, 2010). Η δέσμευση επενδύσεων που έχει κάνει η Σαουδική Αραβία σε αρκετές χώρες της μαύρης ηπείρου, θα φέρουν πολλές ψήφους με το μέρος της, η ίδια έχει ένα μεγάλο κομμάτι της Ασίας, επομένως καλείται η Ελλάδα να κερδίσει ένα μικρό κομμάτι από τις ευρωπαϊκές ψήφους.
Επιπλέον, στη Σαουδική Αραβία θεωρούν πως ένα Μουντιάλ στον Κόλπο, μόλις 8 χρόνια μετά του Κατάρ, δε θα πήγαινε εξίσου καλά και σίγουρα δεν θέλουν να βγουν μείον στο ζύγι απέναντι στο Κατάρ.
Απορρίπτει το δημοσίευμα ο Αυγενάκης
Γι΄αυτό φέρονται να έχουν δεσμευτεί πως θα χτίσουν 3 γήπεδα στην Ελλάδα, δέσμευση που δόθηκε από τον Mohammed bin Salman, διοικητή της Σαουδικής Αραβίας, στον Κυριάκο Μητσοτάκη το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ο bin Salman έχει ήδη κάνει ένα βήμα με την εξαγορά της Νιουκάστλ πριν από έναν χρόνο περίπου και θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα τον Καταριανών που αγόρασαν πρώτα την Παρί Σεν Ζερμέν και πήραν μετά το Μουντιάλ.
Ως αντάλλαγμα αυτής της δαπάνης σε εγκαταστάσεις που θα κάνει στις δύο χώρες η Σαουδική Αραβία, θα πάρει το 75% των παιχνιδιών που θα γίνουν στο Μουντιάλ του 2030, όταν και ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετέχουν δε θα είναι 32, όπως τώρα, αλλά 48. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα είναι συνδιοργανώτριες στην πρώτη και τη δεύτερη φάση, αλλά από τα προημιτελικά και μετά, τα ματς θα είναι μόνο στη Σαουδική Αραβία.
Η πρόταση των τριών χωρών δουλεύεται διαρκώς και, αν δεν υπάρξει σε κάποια από τις Ελλάδα ή Αίγυπτο κάποια δραματική αλλαγή γεγονότων, θα κατατεθεί και θα ανταγωνιστεί την κοινοπραξία Ισπανίας-Πορτογαλίας-Ουκρανίας και Αργεντινής-Ουρουγουάης-Παραγουάης-Χιλής.
Πάντως, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, χαρακτηρίζει ανακριβές το δημοσίευμα.
Το δημοσίευμα του Politico, περί "εξαγοράς" της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών & της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας.
— Lefteris Avgenakis (@l_avgenakis) February 8, 2023
Το πλάνο της Σαουδικής Αραβίας για να γίνει ένα παγκόσμιο επίκεντρο
Το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι έχουν ήδη ανοίξει μονοπάτια του παγκόσμιου εμπορίου και αποτελούν hubs του χρήματος. Οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, του bin Salman προεξάρχοντος, έχουν βάλει τον αθλητισμό συνολικά στο μάτι και σύμφωνα με το Politico, οι αγώνες Formula 1, τα μεγάλα ματς πρωταθλημάτων πυγμαχίας, οι αγώνες ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που γίνονται εκεί, η μεταγραφή, φυσικά του Κριστιάνο Ρονάλντο και το ότι ετοιμάζουν το δικό τους golf τουρνουά, είναι πίστες του μεγάλου σχεδίου.
«Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να προβάλλει τον εαυτό της ως ένα αφροευρασιατικό επίκνετρο, το κέντρο της νέας τάξης πραγμάτων. Αυτή η τοποθέτηση θα επιτρέψει να αποκτήσει σημαντική ισχύ και επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, χτίζοντας σχέσεις με σημαντικούς εταίρους», αναφέρει ο ειδικός σε αθλητική και γεωπολιτική οικονομία και καθηγητής στο παρισινό Skema Business School, Simon Chadwick.
Για την Ελλάδα, η Σαουδική Αραβία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, κάτι που το έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις αρχές της εκλογής του το 2019, έχοντας κάνει αρκετά ταξίδια στο Άμπου Ντάμπι για επενδυτικές συζητήσεις, στο πλαίσιο των οποίων προέκυψε προσφάτως και ταξίδι σαουδαραβικών funds για την εκμετάλλευση του ουρανοξύστη στο Ελληνικό και συνολικά του πρότζεκτ ανάπτυξης της αθηναϊκής ριβιέρας.
Μην ξεχνάμε επίσης, πως ο bin Salman επισκέφθηκε την Ελλάδα το καλοκαίρι και υπάρχει ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες για τη διανομή υδρογόνου, συν μερικά ακόμα πρότζεκτ ανταλλαγής επενδύσεων.