O Χρυσός Ολυμπιονίκης Παγκοσμιονίκης & Πρωταθλητή Ευρώπης στην ιστορία της ελληνικής γυμναστικής και ένας από τους τρεις νεότερους στην παγκόσμια ιστορία, Ιωάννης Μελισσανίδης, παραχώρησε συνέντευξη και αναφέρθηκε στον αθλητισμό και την σεξουαλικότητά του.
Ο Ιωάννης Μελισσανίδης είναι επίσης ο μοναδικός Έλληνας αθλητής της γυμναστικής που φέρει δύο Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς τίτλους σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα, με δύο ασκήσεις να έχουν πάρει επίσημα το όνομά του και με την υπογεγραμμένη του μπλούζα να εκτίθεται στο μουσείο της Λωζάνης, ανάμεσα στους μεγαλύτερους αθλητές του κόσμου. Είναι όμως και ο πρώτος που δεν κρύφτηκε πίσω από κάποιο προσωπείο και μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητα του από νωρίς, ενώ και τώρα με τα λόγια, ρίχνει «γροθιά» στην ομοφοβία στον χώρο του αθλητισμού.
Στην ερώτηση για το πως ήταν η ζωή του στη Θεσσαλονίκη για ένα γκέι αγόρι που ασχολιόταν με την ενόργανη απάντησε: « Η ζωή του πρωταθλητισμού είναι πολύ δύσκολη από μόνη της. Στο παρελθόν είχα αντιμετωπίσει και κάποια ομοφοβικά περιστατικά. Θυμάμαι, μια φορά, τρία άτομα να με πλησιάζουν κάνοντας μου ομοφοβικά σχόλια. Γενικά δε δίνω σημασία, γιατί πιστεύω πως σ’ ενοχλεί αυτό που τελικά αφήνεις να σε ενοχλήσει. Όταν όμως αυτό ξεπερνά τα όρια, όταν δηλαδή ο άλλος αρχίζει να σε σπρώχνει και να χειροδικεί, τότε πρέπει να αντιδράσεις. Επειδή έχω έναν πολύ δυνατό χαρακτήρα, έτσι πιστεύω, ειδικά όταν απειλούμαι και επειδή λόγω αθλητισμού έχω ένα δυνατό σώμα δε φοβάμαι, όταν χρειαστεί, να διαπληκτιστώ και να αμυνθώ με επίθεση. Φυσικά, η λύση είναι να μιλάς γι΄αυτά τα περιστατικά και να ζητάς υποστήριξη, αλλά θυμάμαι τότε ήταν και μία εποχή που οι δάσκαλοι για παράδειγμα δεν έδιναν και μεγάλη σημασία».
Για το αν έχει ζήσει αντίστοιχα περιστατικά στον χώρο του αθλητισμού, ο Ιωάννης Μελισσανίδης είπε πως «ναι έχω ζήσει. Όχι, όμως, από υψηλού επιπέδου αθλητές και κυρίως από το εξωτερικό. Εγώ από πιτσιρίκι έκανα μπαλέτο. Αυτό οι μεγάλες σχολές, όπως της Κίνας και της Ρωσίας, το θαύμαζαν και το εκτιμούσαν. Υπήρχαν όμως και κάποιες άλλες χώρες, που έκαναν -ξέρεις- αστειάκια και φοβικά σχόλια. Φυσικά και δεν μπήκα στη διαδικασία να αλλάξω το τεχνικό και καλλιτεχνικό μέρος της προπόνησής μου. Και για να είμαι ειλικρινής αυτό ήταν τελικά που ξεχώρισε και εκτιμήθηκε, όπως για παράδειγμα από το ολοσέλιδο των Νew York Times και της Corriere della Sera, αλλά και από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Βruno Grandi, που επίσημα είπε «ο Ιωάννης ξανάφερε την τέχνη στο άθλημά του».
Ο Ιωάννης Μελισσανίδης δεν σκέφτηκε ποτέ να κρύψει τη σεξουαλική του ταυτότητα, προκειμένου να μη του δημιουργήσει πρόβλημα στην αθλητική του καριέρα. Πίστευε στον εαυτό του, όπως δήλωσε, και τίποτα και κανείς δεν θα μπορούσε να τον σταματήσει. «Όταν εγώ έφερα τις διακρίσεις που έμειναν στην αθλητική ιστορία, ήξερα τι ήμουν. Γνώριζα βέβαια ότι το κομμάτι της σεξουαλικότητας μου, θα σχολιαζόταν από κάποιους, αλλά ειλικρινά δε με ένοιαζε. Ακόμα και όταν στο κομμάτι της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα».
Η απάντηση του στην ομοφοβία δε, είναι ξεκάθαρη και ντόμπρα. «Η 2η Ολυμπιακή διάκριση σε ένα διαφορετικό άθλημα, με το άλμα που έμεινε επίσημα στην ιστορία ως «άλμα Μελισσανίδη», με τον οποίο έγινα ο μοναδικός Έλληνας χρυσός ολυμπιονίκης που έχει δύο ολυμπιακές διακρίσεις σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα. Η διάκρισή μου αυτή είναι η απάντηση στην ομοφοβία τους. Έχει τη σημασία του όλο αυτό. Δεν μάσησα, τους μάσησα», κατέληξε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης.