Η 15χρονη Kamila Vaieva από τη Ρωσία, που μάγεψε τους πάντες στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αψηφώντας τη βαρύτητα και πετυχαίνοντας το ακατόρθωτο με τις δύο τετραπλές περιστροφές για πρώτη φορά στα χρονικά, βγήκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ. Η «RBC», ρωσική εφημερίδα, αποκάλυψε ότι η σταρ του καλλιτεχνικού πατινάζ βρέθηκε θετική στην ουσία τριμεταζιδίνη.

Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης. Αργά χθες το βράδυ, η είδηση διέρρευσε και στο Πεκίνο, όπου διεξάγονται οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την εν λόγω αποκάλυψη και για το αν είναι αληθής ο ισχυρισμός.

Η συγκεκριμένη ουσία που βρέθηκε στο αίμα της Valieva, λέγεται ότι ντοπάρει τους αθλητές. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός, όσο και εκτός διοργανώσεων. Είναι φάρμακο για τη στηθάγχη που πωλείται με πολλές επωνυμίες, ενώ περιγράφεται ως ο πρώτος κυτταροπροστατευτικός αντι-ισχαιμικός παράγοντας που αναπτύχθηκε και διατέθηκε στην αγορά από τη Laboratoires Servier (Γαλλία).

Τι κάνει η ουσία που βρέθηκε στο αίμα της Valieva

Πρόκειται για έναν αντι-ισχαιμικό (αντι-αγγειακό) μεταβολικό παράγοντα της κατηγορίας αναστολέα της οξείδωσης λιπαρών οξέων, που σημαίνει ότι βελτιώνει τη χρήση γλυκόζης του μυοκαρδίου μέσω της αναστολής του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων.

Η τριμεταζιδίνη συνταγογραφείται συνήθως ως μακροχρόνια θεραπεία της στηθάγχης και λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα. Σε ορισμένες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας) δίνεται και για εμβοές και ζάλη.

Οι ελεγχόμενες μελέτες σε ασθενείς με στηθάγχη έδειξαν ότι η τριμεταζιδίνη αυξάνει το αποθεματικό της στεφανιαίας ροής, καθυστερώντας έτσι την έναρξη της ισχαιμίας που σχετίζεται με την άσκηση, περιορίζει την ταχεία μεταβολή της αρτηριακής πίεσης χωρίς σημαντικές μεταβολές στον καρδιακό ρυθμό, μειώνει σημαντικά τη συχνότητα των προσβολών στηθάγχης και οδηγεί σε σημαντική μείωση στη χρήση νιτρικών.

Ακόμη, βελτιώνει τη λειτουργία της αριστερής κοιλίας σε διαβητικούς ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια διαφορετικών αιτιολογιών. Το 2012, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επανεξέτασε την ουσία της τριμεταζιδίνης και συνέστησε τον περιορισμό της χρήσης φαρμάκων που περιέχουν τριμεταζιδίνη ως πρόσθετη θεραπεία της στηθάγχης σε περίπτωση ανεπαρκούς ελέγχου ή δυσανεξίας στις αντιγονιδιακές θεραπείες πρώτης γραμμής.