Ένα σουτ. Τρία δευτερόλεπτα. Τόσο κοντά, τόσο μακριά. Ο Ολυμπιακός πήγε στο Κάουνας για το 4ο αστέρι, αλλά θαρρείς και η κατάρα της πρωτιάς στη regular season «μίλησε» και ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο νήμα. Μέσα σε όλα τα «κρίμα» της υπόθεσης, και είναι πάρα πολλά αυτά, αξίζει να σταθούμε στην περίπτωση του Αϊζάια Κάνααν. Αναρωτιόμαστε τι άλλο θα μπορούσε να είχε κάνει χθες (21/5) αυτό το παλικάρι με το «3» στη φανέλα.

Η στατιστική μεταφέρει την εικόνα (του): 21 πόντοι με 2/3 δίποντα, 5/6 τρίποντα και 2/4 βολές, 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Και αμυντικά, υπήρξε το ίδιο «to the point», δίνοντας ό,τι είχε από πλευράς δυνάμεων. Φυσιολογικά και εύλογα ένιωθε άδειος μετά τη λήξη. Τόση προσπάθεια κι όμως η κούπα πήγε αλλού…

Ο 32χρονος Αμερικανός κατέφτασε στον Πειραιά ως αντικαταστάτης του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Και το ερώτημα είναι: Πρέπει ή όχι να συνεχίσει και του χρόνου να φοράει τα ερυθρόλευκα;

Έκανε τα πάντα σωστά ο Κάνααν

Πριν απαντήσουμε, θα πρέπει να κάνουμε μια καταγραφή των plus του: Δίνει πάντα το  100% στην άμυνα, είναι η επιτομή του παίκτη του προπονητή. Δεν γκρινιάζει, εκτελεί πάντα το πλάνο. Και ήταν και ο κορυφαίος για την ομάδα του σε τελικό Ευρωλίγκας – κονταροχτυπιέται σχετικώς με τον Βεζένκοφ, αλλά ίσως να βγαίνει μπροστά, οριακά, λόγω ποσοστών.

Μες τη σεζόν υπήρξε γκρίνια για πάρτη του, συχνά. Επειδή δεν έχει drive και επειδή πρακτικά δεν απειλεί με δίποντο. Αλλά φαίνεται πως δεν είναι δικιά του έλλειψη, αλλά πλάνο της ομάδας. Κι αυτός, πιστός εργάτης και υπηρέτης του συνόλου, κάνει το καθήκον του.

Γιατί κόπηκε από τα εντός συνόρων

Δεν παίζει στην Basket League, ο Γιώργος Μπαρτζώκας προτίμησε τους δύο ψηλούς, Μπλακ και Μπολομπόι. Να πώς το είχε εξηγήσει ο Έλληνας κόουτς:

«Η απόφαση να κόψω τον Κάνααν ήταν πολύ δύσκολη. Είχε κάνει μερικά πολύ καλά παιχνίδια, στα οποία ήταν ο πρωταγωνιστής για εμάς. Η σκέψη μου ήταν η εξής. Στη θέση του έχουμε αρκετούς παίκτες. Αν έκοβα έναν σέντερ και τραυματιζόταν άλλος, θα μέναμε με έναν ψηλό. Στενοχωρήθηκα που έπρεπε να κόψω κάποιον, μακάρι να μην έκοβα κάποιον».

Υπενθυμίζεται πως στην Α1 έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται μόνο 6 ξένοι παίκτες και ο τεχνικός των Πειραιωτών διάλεξε τους Μουσταφά Φαλ, Ταρίκ Μπλακ, Τζόελ Μπολομπόι, Άλεκ Πίτερς Σακίλ Μακ Κίσικ και Τόμας Ουόκαπ.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα με τον Κάνααν

Ο Κάνααν έχει συμβόλαιο ενός χρόνου ακόμα, με την οψιόν να ανήκει στην ομάδα. Ο Μπαρτζώκας είναι πού θα κρίνει τι θα γίνει τελικά, μετά το τέλος της σεζόν.

«Δεν είναι απόφασή μου αν θα συνεχίσω στην ομάδα, έδωσα τα πάντα, έδειξα στο γήπεδο τι είμαι ικανός να κάνω, πιστεύω στον εαυτό μου. Δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι. Η ομάδα πιστεύει σε εμένα κι αυτό αρκεί. Δεν ακούω όσους κριτικάρουν το παιχνίδι μου, πάντα έχουν να πουν κάτι αρνητικό. Δεν είμαι τέλειος, βγαίνω και κάνω αυτό που μπορώ», είπε από την πλευρά του ο παίκτης.

Η λογική λέει πως θα συνεχίσει. Εκτός αν προκύψει κάτι άλλο εξαιρετικό, σε καλή τιμή. Κάτι δηλαδή εξ ορισμού δύσκολο. Πάντως με βάση αυτό το Final 4, ο Αμερικανός αξίζει πέρα ως πέρα να συνεχίσει. Το να βγαίνεις μπροστά στα μεγάλα παιχνίδια, το να μην κρύβεσαι είναι στοιχείο που αξίζει να αναγνωρίζεται και να χειροκροτείται.

Photo credit: Eurokinissi