To 1988, ένας νεαρός τότε Κλαούντιο Ρανιέρι κατέφτασε στην Κάλιαρι, η οποία τότε έπαιζε στη Serie C. Ήταν η πρώτη του υποσχόμενη προπονητικά δουλειά. Με δύο διαδοχικές ανόδους, την οδήγησε στην ελίτ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, με κάτασπρα πια μαλλιά και 71 έτη εμπειρίας σε αυτόν τον κόσμο, επέστρεψε στην Κάλιαρι με σκοπό να την κατευθύνει ξανά στη Serie A παρότι τότε βάλτωνε στην 14η θέση. Αποστολή εξετέλεσθη. Σαν θαύμα!

Μιλάμε για τον άνθρωπο που ήταν κόουτς στο παραμύθι της Λέστερ το 2016. Για έναν επαγγελματία που έχει ηγηθεί τεχνικά κορυφαίων συλλόγων όπως Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Βαλένθια, Γιουβέντους, Ρόμα και Ίντερ. Όμως ποτέ δεν τον θυμόμαστε να έχει παραδοθεί τόσο στο συναίσθημα της στιγμής. Πλάνταξε στο κλάμα ο Ιταλός προπονητής. Δάκρυα χαράς, δάκρυα λυτρωτικά.

Ήταν και ο τρόπος. Με γκολ στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων από τον Παβολέτι υποτάχθηκε εκτός έδρας η Μπάρι (1-0) και έγινε έτσι πράξη η άνοδος σε αυτό το χιτσκοκικό μπαράζ – το πρώτο ματς είχε λήξει 1-1 και η Κάλιαρι έπρεπε οπωσδήποτε να νικήσει, αφού σε περίπτωση νέας ισοπαλίας θα μετρούσε η καλύτερη θέση που πήρε η Μπάρι στην κανονική περίοδο.

Ρανιέρι: Πάντα κύριος και… κρίμα για την Μπάρι

Τζέντλεμαν σε όλα του, ο για ένα φεγγάρι τεχνικός της Εθνικής μας ομάδας ζήτησε λίγο μετά από τους φαν της ομάδας του να πάψουν να φωνάζουν «Serie B! Serie Β!» – κοζάρισμα στους αντιπάλους.

«Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να ζητωκραυγάζεις εναντίον των αντιπάλων. «Γιατί να φωνάξεις εναντίον τους; Γιατί πρέπει να το υποφέρουν αυτό; Ήταν άξιοι αντίπαλοι και ό,τι κι αν συμβεί πρέπει να τους σφίξουμε το χέρι, το είπα στα παιδιά μου πριν το ματς», εξήγησε μετά.

Οι 58 χιλιάδες θεατές των γηπεδούχων που γέμισαν το γήπεδο της Μπάρι έφυγαν στεναχωρημένοι. Θα μείνει πάντως αξέχαστο το σκηνικό του λεωφορείου της ομάδας να κόβει βόλτες στο στίβο του γηπέδου (!) πριν από τη σέντρα, όπως και μια καυτή οπαδός που είπε να το… ζήσει στο φουλ, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε παρακάτω:

Ρανιέρι