Η 12χρονη Ksenia Efremova ήδη από την ηλικία των τριών φαινόταν ότι θα διαπρέψει. Ήρθε σε επαφή με το τένις για πρώτη φορά, όταν ο μεγαλύτερος αδερφός της έκανε προπόνηση στο γήπεδο του τένις. Εκείνη πήρε την ρακέτα και άρχισε να παίζει με τα μπαλάκια μόνη της.

Η μητέρα της, Julia Efremova, πρώην επαγγελματίας τενίστας, εξεπλάγη καθώς όλες οι μπάλες περνούσαν το φιλέ και έκανε σωστά τις κινήσεις. «Δεν ήταν στην πραγματικότητα επιλογή μου. Ξεκίνησε την καριέρα της έτσι» είπε χαρακτηριστικά η προπονήτρια τένις. Στην πραγματικότητα το τένις την επέλεξε. Πλέον θεωρείται ευρέως ως ένα από τα πιο λαμπρά νεαρά ταλέντα και έχει περισσότερους από 35.000 ακόλουθους στο Instagram. Μετρά συνεργασίες με τη Nike και τη Yonex.

Αυτή τη στιγμή προπονείται στην Ακαδημία Αντισφαίρισης Mouratoglou στη Γαλλία, που ιδρύθηκε το 1996 από τον σημερινό προπονητή της Serena Williams, Patrick Mouratoglou. Η ακαδημία δέχεται νεαρούς αστέρες του τένις που έρχονται από όλο τον κόσμο για να επιδείξουν τα ταλέντα τους και να προσπαθήσουν να κερδίσουν μια θέση.

«Έρχονται για να δοκιμαστούν σωματικά και ψυχικά», εξηγεί ο Mouratoglou. «Τους βλέπουμε να εξασκούνται, να αγωνίζονται και μετά παίρνουμε απόφαση αν θέλουμε να τους βοηθήσουμε ή όχι». Κάθε παίκτης που γίνεται δεκτός στην ακαδημία έχει δικό του προπονητή, προπονητή φυσικής κατάστασης και ιατρική ομάδα.

Ενημερώνονται επίσης για τους αγώνες και για τα τουρνουά. Ο Mouratoglou λέει ότι «το άγχος του ανταγωνισμού» είναι ο καλύτερος τρόπος για να δουν σε ποιες πτυχές του παιχνιδιού χρειάζεται να εξασκηθούν περισσότερο. Οι Coco Gauff και Στέφανος Τσιτσιπάς είναι από τα σημερινά ανερχόμενα αστέρια που έχουν περάσει από  τη διάσημη ακαδημία.

Tα πολλά αθλήματα την βοήθησαν να εξελιχθεί

Η Efremova ήταν εννέα όταν έφτασε στην ακαδημία από τη Ρωσία με τη μητέρα της, η οποία είναι επίσης προπονήτριά της. Είδαν αμέσως τις δυνατότητές της που είναι «τεράστιες». «Κινείται εξαιρετικά. Πιθανότατα θα γίνει ψηλή γιατί η μαμά της είναι πολύ ψηλή. Τα σουτ της είναι καταπληκτικά. Η τεχνική της είναι καθαρή. Μπορεί να πάρει την μπάλα νωρίς. Είναι επιθετική. Είναι πολύ καλή αθλήτρια. Όλο το πακέτο είναι τέλειο».

Η μητέρα της πιστεύει ότι τα υπόλοιπα αθλήματα που έχει κάνει η Ksenia, την βοήθησαν στο να γίνει μια τόσο καλή αθλήτρια. Το κύριο άθλημα της κόρης της ήταν η ενόργανη γυμναστική, με προπονήσεις για τρεις ώρες την ημέρα σε σύγκριση με μόλις μία ώρα τένις. Εκτός από ότι της παρείχαν φυσικές δεξιότητες, όπως η αντοχή και η ευελιξία, που την βελτίωσαν ως τενίστρια, την έκαναν να μην βαρεθεί το άθλημα. «Για παράδειγμα, η Ksenia έπαιζε τένις μόνο τρεις φορές την εβδομάδα όταν ήταν μικρή και δεν την ανάγκασα. Έκανε μαθήματα χορού, κολύμβησης, είχε μαθήματα αγγλικών, έκανε επίσης break dance».

Η Ksenia δέχεται πιέσεις πιέσεις λόγω των υψηλών προσδοκιών. Η αποτυχία είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας για να μάθεις να αντιμετωπίζεις αυτή την πίεση, εξηγεί ο Mouratoglou, «γιατί η αποτυχία είναι κατανόηση». Στην ακαδημία, λέει ότι τα παιδιά μαθαίνουν πώς να εκφράζουν την πίεση και τα νεύρα που νιώθουν πριν από έναν αγώνα στον οποίο τα έχει επηρεάσει αρνητικά. Μπορούν δηλαδή να μετατρέψουν την αποτυχία τους σε επιτυχία.

«Έτσι, όταν αποτυγχάνουν λόγω της πίεσης, πρέπει να ξέρουν ακριβώς πώς ένιωθαν πριν από τον αγώνα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είχαν επιπλέον πίεση εκείνη τη μέρα που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και πρέπει να είναι μια συνεχής ανατροφοδότηση. Την επόμενη φορά που θα το νιώσουν, θα μπορούν να το αντιμετωπίσουν».

Οι υψηλές προσδοκίες μπορεί να μπλοκάρουν την Efremova

Η Efremova εξακολουθεί να μαθαίνει πώς να διαχειρίζεται την πίεση, αλλά έχει ήδη δείξει αξιοσημείωτες βελτιώσεις στο χρόνο της στην ακαδημία. Εμπόδιο για εκείνη είναι τα απίστευτα υψηλά πρότυπα που έχει η ίδια για τον εαυτό της. Αυτό σημαίνει ότι ασκεί περισσότερη πίεση από οποιονδήποτε άλλο.

«Πάντα περιμένει να κερδίσει», λέει. «Δεν υπάρχει, για εκείνη, άλλη επιλογή από το να κερδίσει τρόπαια». Η Julia Efremova λέει ότι βλέπει αυτή την αποφασιστικότητα στην κόρη της κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα φτάσει στην κορυφή του κόσμου.

«Μερικές φορές όταν θυμώνω και δεν μου αρέσει κάτι κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, τη ρωτάω: “Τι θέλεις από το τένις;”. Και μου απαντάει: «Θέλω να γίνω θρύλος». Για αυτήν δεν είναι αρκετό μόνο να γίνει νούμερο ένα στον κόσμο».

Πρόσφατα νίκησε στο τουρνουά, το Tennis Europe Junior στη Σουηδία, όπου έδειξε απίστευτη ψυχραιμία. Ο πατέρας της, πρώην ερασιτέχνης παίκτης, Alexey Efremov, πάλευε με λέμφωμα για περισσότερα από δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια του τουρνουά, η μητέρα της  πληροφορήθηκε ​​ότι ο σύζυγός της σύντομα θα πεθάνει.

Η Julia τότε αποφάσισε αν πρέπει να το πει στην κόρη της κατά τη διάρκεια του τουρνουά ή να περιμένει μέχρι να τελειώσει.«Ήταν πολύ δύσκολο, αλλά η Ksenia ήταν στο τουρνουά και έπρεπε να της το πω», λέει. «Φυσικά και έκλαιγε. Έπαθε σοκ. Με ρώτησε αν μπορώ να τον ξυπνήσω. Της απάντησα ότι είναι ήδη στον ουρανό. Την ρώτησα αν ήθελε να αποχωρήσει από το τουρνουά. Εκείνη είπε: «Όχι, θα παίξω αυτό το τουρνουά μέχρι το τέλος».

Ο τελικός πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, μόλις έξι ημέρες μετά τον θάνατο του Alexey. Η Efremova κέρδισε τον τελικό και αφιέρωσε τον τίτλο στον πατέρα της.