Το λέμε συχνά: Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια και… πως ισχύει. Θέλουμε δε θέλουμε, παίζει κομβικό ρόλο το πόσο χρονών είσαι, δεν είναι κάτι (το) σχετικό. Είναι συγκεκριμένο, επηρεάζει. Εκ των πραγμάτων. Χωρίς αυτό πάντως να αποτρέπει από το να εμφανίζονται πού και πού εξαιρέσεις που σπάνε τις νόρμες. Το παράδειγμα του Λαμίν Γιαμάλ έρχεται να μας το υπενθυμίσει, ηχηρά.

Σε ηλικία 15 ετών, 9 μηνών και 16 ημερών έγινε ο νεότερος παίκτης που αγωνίζεται με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα στη La Liga και ο 4ος νεότερος παίκτης όλων των εποχών γι’ αυτή, μετά τους Αρμάντ Μαρτίνες-Σάγκι το 1920 (14 ετών, 6 μηνών και 16 ημερών), Κάρλες Κομάμαλα το 1903 (14 ετών, 7 μηνών και 5 μηνών) και Παουλίνο Αλκάνταρα το 1912 (15 ετών, 4 μηνών και 18 ημερών). Κοιτώντας δηλαδή τις χρονολογίες των προκατόχων του, φαίνεται πως αυτό που κατάφερε δεν είναι απ’ αυτόν τον… αιώνα.

Οι ύμνοι του Τσάβι για τον Λαμίν Γιαμάλ

Είναι ένα παιδί που έρχεται με φόρα, ακριβώς λόγω της δύναμης του ταλέντου του. Βάζοντάς τον στο 86ο λεπτό του 4-0 επί της Μπέτις Σεβίλλης, το Σάββατο (29/4), ο Τσάβι δεν του έκανε κάποιου είδους χάρη. Ήταν ο τρόπος που προπονητή να δείξει στον «μαθητή» πως δεν περνάνε απαρατήρητα τα όσα έχει καταθέσει νωρίτερα στα τμήματα υποδομής, ούτε αυτά που έδειξε συμμετέχοντας στις προπονήσεις της α’ ομάδας.

«Πήγε πολύ καλά. Του είπα να μπει στο γήπεδο και να δοκιμάσει πράγματα, να μη φοβηθεί, και αυτό ακριβώς έκανε. Στα 15 του μόλις, φανταστείτε το λίγο…Είναι πολύ ιδιαίτερος ποδοσφαιριστής, με ισχυρή αυτοπεποίθηση και μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ σημαντικό παίκτη, το καταλαβαίνεις με το που τον βλέπεις στην προπόνηση. Είναι πολύ ώριμος για την ηλικία του», έλεγε μετά, περήφανος και ευχαριστημένος ο κόουτς της Μπάρτσα για τον «προστατευόμενο» του.

Θα ήταν ακόμα πιο τέλειο (sic), αν ο αντίπαλος γκολκίπερ (Ρούι Σίλβα) δεν απέκρουε εντυπωσιακά, στερώντας από τον Γιαμάλ γκολ στο ντεμπούτο του. Μικρό το κακό, πάντως. Αργά ή (το πιθανότερο) γρήγορα, θα έρθει η ώρα που θα πανηγυρίσει το πρώτο του επαγγελματικό γκολ με τους «μπλαουγκράνα», οι οποίοι έχουν ήδη εκκινήσει διαδικασίες για να υπογράψουν μαζί του πολυετές συμβόλαιο.

Πρακτικά υπάρχει συμφωνία, ως το 2026. Μια νέα εποχή έχει μόλις αρχίσει. Ο Λαμίν Γιαμάλ έχει το πρώτο και κύριο, το ταλέντο για να αφήσει εποχή. Δεν υπάρχει βέβαια εγγύηση για τίποτα. Αλλά αν συνεχίσει έτσι, δεν έχει τίποτα να φοβάται.