Ποιος το περίμενε αυτό που γίνεται φέτος στα play offs του ΝΒΑ; Στην Ανατολή, η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ της περιφέρειας, αλλά και της λίγκας συνολικά, οι Μπακς, βρέθηκαν εκτός από τον πρώτο γύρο με αποκλεισμό από τους Χιτ με 4-1 και απέλυσαν τον Μπουντενχόλζερ. Και στη Δύση, οι Λέικερς του Λεμπρόν, που τον Φεβρουάριο παιζόταν αν θα καταφέρουν να μπουν στο play in tournament, όχι μόνο μπήκαν, αλλά παρέμειναν εντός 8αδας, κοίταξαν στα ίσια τους Γκρίζλις που βγήκαν 2οι, τους απέκλεισαν και παίζουν απέναντι στους Γουόριορς για την πρόκριση στον τελικό περιφέρειας.

Μετά το χθεσινό 3ο ματς, το σκορ έγινε 2-1 υπέρ των Λέικερς, που δείχνουν να βρήκαν τη σωστή φόρμουλα για την ομάδα τους, ξεφορτώθηκαν τον Ράσελ Ουέστμπρουκ που ήταν ένα βαρίδι και με τους Χατσιμούρα, Ριβς και Βαντερμπίλτ να συμπληρώνουν την τριάδα Λεμπρόν-Ντέιβις-Ράσελ, δείχνουν έτοιμοι να προσφέρουν στον Λεμπρόν την διεκδίκηση ενός ακόμα πρωταθλήματος, που μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία της καριέρας του. Κι ας είναι ένα ρομπότ στα 38 του χρόνια και διψασμένος να παίξει άλλες 2 σεζόν.

Αυτό που έχουν καταφέρει οι φετινοί Λέικερς, πάντοτε κοιτόντας τον δείκτη της πορείας τους, είναι αναπάντεχο. Κι αν το πάνε all the way, θα είναι από τις μεγάλες εκπλήξεις στην σύγχρονη ιστορία του ΝΒΑ.

Θα είναι όμως και ακόμα ένα «shut your mouth» από τον Λεμπρόν προς όλους αυτούς που επιλέγουν να τον κατηγορούν, να του χρεώνουν το αποτυχημένο στήσιμο ενός ρόστερ και να λένε ότι τσιτάρει για να γεμίσει τα στατιστικά και την τροπαιοθήκη του. Ξεχνάνε βέβαια πως πήρε πρωτάθλημα με το Κλίβελαντ έχοντας συμπαίκτες τύπου Ιλγκάουσκας.

Στα 38 του πέτυχε να περάσει τον Τζαμπάρ στη θέση του πρώτου σκόρερ του NBA και κάνει σεζόν που δεν έχουν κάνει πάνω από 3-4 περιπτώσεις στο παρελθόν σε αυτή την ηλικία. Κι εκείνοι δεν διεκδίκησαν καν πρωτάθλημα ή, έστω τελικούς περιφέρειας.

Με 28.9 πόντους, 8.3 ριμπάουντ και 6.8 ασίστ, είναι πια λίγο φαιδρό να καθόμαστε να συζητάμε για το αν έχουμε μπροστά μας τον GOAT του NBA. Έχει πάρει πρωτάθλημα με 3 διαφορετικές ομάδες. Είναι για 20 σεζόν στο top-10 της λίγκας. Έχει κάνει απίστευτες ανατροπές. Σε αυτά τα 20 χρόνια έχει περισσότερες συμμετοχές σε σειρές play offs απ’ ό,τι έχουν ιστορικές ομάδες όπως οι Μπουλς. Έχει 192 ματς σε play offs με τουλάχιστον 20 πόντους/5 ριμπάουντ/5 ασίστ, την ώρα που ο Μπερντ με τον Τζόρνταν έχουν 163. Όχι ο καθένας. Και οι δύο μαζί.

Για αυτόν τον τρομερό αθλητή και μπασκετμπολίστα, υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα και μετά το χθεσινό ματς απέναντι στους Γουόριορς, όπου το σκορ ήταν 127-97, έχουν το θράσος να βγουν να αποδομήσουν τα επιτεύγματά του και ψάχνουν με από καιρό ακυρωμένα επιχειρήματα να αρνηθούν την πραγματικότητα, λες και είναι κάποιο έγκλημα που ο Λεμπρόν έχει αφήσει πίσω του τον Τζόρνταν.

Χωρίς κι αυτό να είναι κάτι που χρειάζεται να το αναφέρουμε, αλλά όσο οι haters λένε «Τζόρνταν δε θα γίνει ποτέ», θα πρέπει να υπάρξει απάντηση για χάρη της λογικής. Όντως, δε θα γίνει, γιατί ο Τζόρνταν 20 σεζόν σερί σε αυτό το επίπεδο δεν έκανε.

Αυτά που κάνει ο Λεμπρόν δεν είναι κάποια κατάργηση των όσων έκανε ο MJ, ούτε κατάργηση των ωραίων αναμνήσεων που έχουν οι 45+ από εκείνον.

Όπως και να το κάνουμε όμως, τα μάτια, οι αριθμοί, η ίδια η αίσθηση, δεν λαθεύουν. Βλέπεις για παράδειγμα το τρέξιμό του από την επίθεση στην άμυνα στο χθεσινό ματς, για να αποτρέψει έναν αιφνιδιασμό με το σκορ στο 76-64 υπέρ των Λέικερς και αναρωτιέσαι πώς γίνεται να συνεχίζει να βάζει το σώμα του σε τέτοια καταπόνηση και να το κάνει τόσο αποτελεσματικά.

Στο τέλος της ημέρας, ακόμα κι αν οι Λέικερς αποκλειστούν τώρα, δεν αλλάζει κάτι για τον Λεμπρόν και αυτό που θα είναι σε δύο χρόνια, αν τελειώσει την καριέρα του. Ο GOAT. Μέχρι να εμφανιστεί ο επόμενος που θα διεκδικήσει το σκήπτρο. Αυτή τη στιγμή πάντως, φαντάζει απίθανο! Κι ας λένε οι haters οτιδήποτε βολεύει την δική τους ηρεμία. Η πραγματικότητα δεν αλλάζει από τις προσωπικές απόψεις. Αποτυπώνεται στους αριθμούς, στο παρκέ.