Με την καραφλίτσα του, τα μαγουλάκια του, το επιμελώς ατημέλητο αξύριστο λουκ του, μοιάζει να είναι αυτός ο ευγενικός τύπος που κάνει φιλίες με αυτούς που του φέρνουν τις παραγγελίες. Ο τύπος που θα κάτσεις άνετα μαζί του να πιείς και μια, και δυο και τρεις μπιρίτσες, ο τύπος που θα αράξεις για να τα πεις όμορφα και ωραία. Ο Λούκα Μπρεσέλ είναι όλα αυτά. «Τυγχάνει» όμως πλέον να είναι και… κάτι ακόμα: Ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σνούκερ!

Ένα παραμυθένιο επίτευγμα γι’ αυτόν τον 28χρονο Βέλγο. Έγινε ο πρώτος από την ηπειρωτική Ευρώπη που καταφέρνει να φτάσει στην κορυφή του σπορ του σε world level. O αποκαλούμενος και «Belgian Bullet» (Βελγική Σφαίρα) λόγω της ταχύτητας με την οποία έκανε την είσοδό του στον κόσμο του σνούκερ, αλλά για το γρήγορο στιλ παιχνιδιού του, είναι ο νέος ροκ σταρ του σνούκερ!

Η αποθέωση του βρετανικού Τύπου

Οι Βρετανοί ουδόλως έδειξαν να χαλιούνται που κάποιος μη δικός τους, τους νίκησε για πρώτη φορά και μάλιστα στη γη τους, στο Σέφιλντ. «Είναι το τουρνουά του Λούκα Μπρεσέλ. Το φανταχτερό και επιθετικό του σνούνερ ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Είμαστε όλοι τρελοί και παλαβοί με τον Λούκα», έγραψαν οι Times. «Είναι μεν σοκ, αλλά δεν είναι και έκπληξη. Όλοι ήξεραν πόσο ταλέντο έχει. Η νίκη του βαδίζει στα χνάρια της παράδοσης επιθετικών παικτών όπως ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν», το σχόλιο της Telegraph.

Ωραία πάσα, μας έδωσαν. Καθότι ήταν ακριβώς ο θρίαμβος επί του Ο’Σάλιβαν στα προημιτελικά, με μία εντελώς απίθανη ανατροπή, που έδειξε πως κανένα όνειρο δεν πρέπει να απαγορεύεται για τον Μπρεσέλ. Ήταν σαν η Ουνιόν Σαν Ζιλουάζ να απέκλεισε τη Μάντσεστερ Σίτι γράψαμε τότε, αν και πιο σωστό θα ήταν να κάναμε έναν παραλληλισμό του τύπου Ρεάλ Μαδρίτης για τον θρυλικό Άγγλο. Ο ίδιος άλλωστε μετά την ήττα του και ως τζέντλεμαν, παραδέχτηκε πως έχασε από έναν εκπληκτικό παίκτη («τον πιο ταλαντούχο που έχω δει ποτέ») και ευχήθηκε να είναι αυτός ο τελικός νικητής. Η ευχή του πραγματοποιήθηκε.

Προετοιμασία μηδέν, ποτό με το… κιλό, ο Μπρεσέλ έχει τον τρόπο του

Και το φοβερό είναι πως μιλάμε για ένα παλικάρι που πήγε σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με μηδενική πρακτικά προετοιμασία! Που μόλις πέρασε στα προημιτελικά, γύρισε πίσω στην πατρίδα του και έκανε πάρτι με τους φίλους του, γινόμενος κατά παραδοχή του τελείως «λιάρδα» από το αλκοόλ! Είναι ωστόσο τέτοια η δύναμη του ταλέντου του ώστε να μην τον επηρεάσει κατ’ ελάχιστο. Με το τόσο ιδιαίτερο στιλ του και το show κομμάτι που κομίζει, φαίνεται πως είναι το μέλλον του σνούκερ.

Ο αθλητισμός είναι συχνά υπόθεση λεπτομερειών. Ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιήσεις τη σωστή στιγμή για να ορίσεις τη μοίρα του. Πριν από δυο εβδομάδες, όταν ο Μπρεσέλ μπήκε στο μυθικό Crucible, μάλλον δεν είχε ιδιαίτερες προσδοκίες.

Παρότι ψηλά στην κατάταξη (9ος), τα Παγκόσμια δεν ήταν το φόρτε του. Κάθε άλλο. Δεν είχε πάρει ποτέ ούτε μια νίκη, είχε ηττηθεί πέντε φορές στον 1ο γύρο. Η δύσκολη και οριακή επικράτηση του κόντρα στον Ρίκι Γουόλντεν τον απελευθέρωσε ψυχολογικά, έδιωξε από πάνω του ένα τεράστιο βάρος που δεν τον άφηνε να κάνει όλα όσα μπορούσε.  Στον 2ο γύρο, τον περίμενε ο Μαρκ Γουίλιαμς. Ο 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, Ουαλός. Με ένα φοβερό παιχνίδι, ο Μπρεσέλ καταφέρνει να βγει από πάνω.

Ο άθλος επί του Ο’Σάλιβαν στη συνέχεια, έπεισε και τον… πλέον άπιστο πως έχουμε κάτι σπέσιαλ εν εξελίξει. Στον ημιτελικό ωστόσο με τον επίσης φοβερό και τρομερό 20χρονο Κινέζο Σι Τζιαχούι, τίποτα δεν του πάει καλά αρχικά. Βρίσκεται να χάνει 14-5. Με την πλάτη στον τοίχο, κάνει πράξη ακόμα μια μυθική ανατροπή (17-15). Τη μεγαλύτερη remontada στην ιστορία του Crucible.

Αφού νίκησε και αυτόν που εύστοχα χαρακτήρισε ως «ρομπότ», τίποτα δεν μπορούσε πια να σταματήσει τον Μπρεσέλ. Παρότι απέναντί του στον τελικό ήταν ο Μαρκ Σέλμπι. Νο2 στον κόσμο και 4 φορές νικητής του τουρνουά. Τον 28χρονο Βέλγο έχει αγγίξει το ραβδί της μαγείας. Όλα του βγαίνουν, παίζει φοβερά. Μόνο που ο Σέλμπι δεν είναι τυχαία γνωστός ως «ο άνδρας που δεν τα παρατάει ποτέ». Το πήγε ως το 16-15. Αλλά στην κρίσιμη στιγμή ο Μπρεσέλ ξαναβρήκε τον τρόπο. Το χαμόγελο. Την αυτοπεποίθηση. Οριστικά και αμετάκλητα, αυτός (θα) ήταν ο νικητής (18-15)

Δάκρυα κύλησαν στα μάτια του όταν όλα τελείωσαν. Δέκα χρόνια αφότου έγινε ο νεότερος ever παίκτης στην ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του σνούκερ, ήταν, είναι πια, στην κορυφή.  Ξεπερνώντας ένα ένα όλα όσα τον κρατούσαν πίσω. Κι αυτό είναι στην τελική που κάνει ακόμα πιο σπουδαίο αυτό που κατάφερε. Ότι νίκησε τις αδυναμίες του.

Ελεύθερος σαν πουλί, θα κάνει ό,τι του αρέσει όπως του αρέσει

Γνώρισε το σνούκερ σε οικογενειακές διακοπές και αυτό ήταν, κόλλησε. Το ποδόσφαιρο, η μέχρι τότε μεγάλη του αγάπη, πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Έγινε επαγγελματίας στα 16 του, δυο χρόνια νωρίτερα είχε ήδη γίνει ο νεότερος πρωταθλητής Ευρώπης στην ιστορία του σνούκερ.

Είναι γεμάτος τατουάζ, τα περισσότερα δεν φαίνονται όταν φοράει τη «στολή εργασίας». Εκτός από το Free Bird, που έχει κάνει, ένα γράμμα ανά δάχτυλο, στα δύο χέρια. Όπως έχει εξηγήσει αυτό αντιπροσωπεύει τον τρόπο ζωής του: «Να αισθάνομαι ελεύθερος σαν ένα πουλί, αυτό θέλω, αυτό κυνηγάω» Δεν έχουν όλα πάντως τα τατουάζ του κάποιο ιδιαίτερο νόημα. Περισσότερο τα κάνει γιατί απλά του αρέσουν.

Πλουσιότερος πια κατά 564.500 ευρώ και ως Νο2 στην επόμενη παγκόσμια κατάταξη, θα του… δώσει να καταλάβει στο εγγύς μέλλον. «Είναι αυτονόητο πως τους επόμενους 2-3 μήνες δεν θα κάνω την παραμικρή προπόνηση, μόνο θα γιορτάζω! Θα απολαύσω αυτή τη νίκη. Ήταν τελείως τρελές αυτές οι μέρες».

Θα σεργιανίσει αρκετά, του αρέσουν τα ταξίδια, αλλά κυρίως θα μείνει στα μέρη του όσο θα γιορτάζει. Είναι γαρ πολύ δεμένος με τον τόπο του, την περιοχή του Μάασμεχελεν στην επαρχία Λίμπουργκ, στη Φλάνδρα.

«Είμαι ενθουσιασμένος. Δεν ξέρω ακριβώς πώς τα κατάφερα, αλλά είμαι τόσο ευτυχισμένος. To ήθελα πολύ. Για μένα, για το Βέλγιο, για την Ευρώπη. Και τώρα που συνέβη, είμαι ανυπόμονος να δω τη συνέχεια». Όλοι, όχι μονάχα εσύ φίλε Λούκα!