Κρατούμενο πρώτον, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πωλείται. Για την ακρίβεια, η οικογένεια Γκλέιζερ θέλει απλά να την… ξεφορτωθεί.

Κρατούμενο δεύτερον, η τιμή εκκίνησης αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ.

Κρατούμενο τρίτον, ενδιαφέρον δύο… μίδες. Ο Τζιμ Ράτκλιφ και ο Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

Ποιοι είναι οι εν λόγω κύριοι;

Ο επονομαζόμενος και ως «βασιλιάς των χημικών», δισεκατομμυριούχος Ράτκλιφ φαίνεται να μπαίνει δυνατά στο «παιχνίδι» της απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της (εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης) Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Είχε προηγηθεί ο σεΐχης του Κατάρ, Αλ Θάνι, που θέλει να… απαντήσει στον αντίστοιχο σεΐχη Μανσούρ, ιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Σίτι. Μια σύγκρουση επιχειρηματικών γιγάντων που αν μη τι άλλο θα φέρει μόνο κέρδος, οικονομικά, για τη Γιουνάιτεντ. Ενός τεράστιου συλλόγου, ενός παγκόσμιου brand με υψηλότατα έσοδα ετησίως. Με δεδομένο ότι εμπορικός τζίρος της Premier League, ως εκτιμάται από την Deloitte, θα εκτιναχθεί στα 6,8 δισ. ευρώ την σεζόν 2022-23 με «αιχμή του δόρατος» τις συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, η Γιουνάιτεντ αποτελεί την… πολύφερνη νύφη. Καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση προσφορών είναι η 17η Φεβρουαρίου.

Ο 70χρονος σερ Τζιμ Ράτκλιφ βλέπει πιο «ζεστά» από την πλευρά του την υπόθεση της πιθανής εξαγοράς του ποδοσφαιρικού «μεγαθήριου» του Μάντσεστερ, εκτός από το ότι είναι και ο ίδιος οπαδός της. Άλλωστε προ μηνών δεν δίστασε να «κοντράρει» τον πάμπλουτο Τοντ Μπόελι στην «μάχη» για την απόκτηση της Τσέλσι, μιας άλλης εξαιρετικά δημοφιλούς ομάδας, παρότι κατέχει τις μετοχές της ελβετικής Λωζάνης και της γαλλικής Νις. Χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος έχει με περιουσία που εκτιμάται στα 15,6 δισ. ευρώ και φέρεται να προσέλαβε ήδη τις αμερικανικές τράπεζες JP Morgan και Goldman Sachs ως συμβούλους του για το εν λόγω deal ενώ ήδη δημοσιοποίηση του «φλερτ» των επενδυτών από το Κατάρ (πριν καν διαρρεύσει το όνομα του Αλ Θάνι) εκτόξευσε τις μετοχές της Γιουνάιτεντ στην Wall Street αμέσως μετά από το πρώτο δημοσίευμα της Daily Mail έως και 18% στις συναλλαγές στις ΗΠΑ.

Μια παράμετρος με την δική της σημασία είναι η εμπλοκή του Αλ Θάνι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλλικής Παρί Σεν Ζερμέν μέσω της Qatar Sports Investment και η απαγόρευση της UEFA, για το Champions League. Αλλά μπροστά στο χρήμα, τέτοια εμπόδια ξεπερνιούνται…

Για τον Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, εμίρη του Κατάρ, γίνεται αναφορά σε ένα οικογενειακό portfolio 335 δισ. ευρώ (!) ενώ ο σεΐχη Μανσούρ από το Αμπου Ντάμπι της Μάντσεστερ Σίτι έχει περιουσία (μέσω της οικογένειά του) που κυμαίνεται στα 940 δισ. ευρώ ενώ ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Σαλμάν (της Νιούκαστλ) είναι στα 370 δισ. ευρώ…