Να συμφωνήσουμε στο εξής: Όταν βγαίνει στο σφυρί ένα brand παγκοσμίου βεληνεκούς τότε φυσικό κι επόμενο είναι να μπουν στο παιχνίδι οι μεγάλοι παίκτες. Τα περιθώρια κερδών για μια τέτοια επιχείρηση είναι τεράστια, σε όλους τους τομείς. Αν και δεν είναι πάντα «1+1 κάνουν 2», αλλιώς οι Γκλέιζερ δεν θα αποφάσιζαν να πουλήσουν μετά από 17 χρόνια στο τιμόνι του αγγλικού συλλόγου – αν τελικά οι Αμερικανοί το κάνουν, μην το δένουμε κόμπο.

Από Κατάρ μεριά πάντως, ήταν έτοιμοι από καιρό. Δεν ήταν άλλωστε μυστικό πως καρτερικά περίμεναν μια ευκαιρία να μπουν σε mega club της Premier League. Στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, στη μεγάλη βιτρίνα. Δεν χόρτασαν με το Παγκόσμιο Κύπελλο (ίσα ίσα), δεν τους αρκεί η Παρί Σεν Ζερμέν.

Το πρόσωπο του deal για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από πλευράς Καταριανών

Έμενε να μαθευτεί μόνο ποιος θα έβγαινε μπροστά, ως πρόσωπο του deal. Αυτός είναι τελικά ο σεΐχης Τζασίμ μπιν Χαμάντ αλ-Τάνι. Πρόεδρος της QIB, της Εθνικής Τράπεζας του Κατάρ, και κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου, με σπουδές στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ, κατέθεσε πρόταση εξαγοράς χωρίς να μαθευτεί το πόσα ακριβώς πρόσφερε (εκτιμάται περί τα 5 δισ. ευρώ, είναι μια βάση εκκίνησης, ενδεχόμενο deal θα πάει αρκετά πιο πάνω).

Αυτός είναι ένας από τους πολλούς γιους του άλλοτε πρωθυπουργού του κρατιδίου, σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ αλ-Τάνι. Δεν είναι κάποιος τυχαίος ο εν λόγω κύριος, το ακριβώς αντίθετο. Γνωστός ως HBJ, είναι κομβικός στη χάραξη της διπλωματικής πολιτικής του Κατάρ. Ο ιθύνων νους πίσω από την πολιτική «βελούδινης ισχύος» που εφαρμόζει το μικρό εμιράτο του Κόλπου.

Το δίκτυο Al Jazeera, η ανάπτυξη της Qatar Airways, η δομή των αθλητικών επενδύσεων, όλα δικές του ιδέες είναι. Βρίσκεται επίσης πίσω από εντυπωσιακό αριθμό επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο βρετανικός τύπος τον έχει χαρακτηρίσει «ο άνθρωπος που αγόρασε το Λονδίνο» – πόσο πιο ρητά να τεθεί;

Το Κατάρ «γλυκάθηκε» και θέλει κι άλλα, περισσότερα, δυνατότερα

Μία ή άλλη, όποιος κι αν είναι μπροστάρης, με τον όποιο καμουφλαρισμένο τρόπο και για να μην μπλέκουμε με τα δαιδαλώδη… σόγια της βασιλικής οικογένειας, το Κατάρ (θα) είναι από πίσω. Ως χώρα, εννοούμε. Ενδεχόμενη εξαγορά της Γιουνάιτεντ θα πρέπει να ιδωθεί ως επίδειξη δύναμης, σε άμεση συνέχεια του Μουντιάλ. Και οι κατηγορίες περί ξεπλύματος της Διεθνούς Αμνηστίας σίγουρα δεν πρόκειται να τρομάξουν τους σεΐχηδες…

Το Παγκόσμιο Κύπελλο πήγε όπως ήθελαν, εξυπηρέτησε στο ακέραιο τους σκοπούς τους. Δεν είναι πως σίγησαν οι φωνές διαμαρτυρίας και αποτροπιασμού για το θάνατο χιλιάδων εργατών ενόσω κατασκευάζονταν τα υπερπολυτελή γήπεδα. Δεν είναι πως δεν σχολιάστηκε ο τρόπος που η χώρα αντιλαμβάνεται τον όρο «ανθρώπινα δικαιώματα». Αλλά η τελική εικόνα ήταν θετική και επικερδής, τα οφέλη πολύ περισσότερα των ζημιών.

Και γι’ αυτό αποφάσισαν να εντείνουν την ενασχόληση τους με το ποδόσφαιρο. Για να καλλιεργήσουν ακόμα πιο πολύ το προφίλ μιας σύγχρονης χώρας στη διεθνή κοινότητα. Για να έχουν ακόμα μια ασπίδα προστασίας στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα. Για να ενισχύσουν την οικονομία τους με νέους τρόπους. Η Γιουνάιτεντ συνεπώς είναι τοπ προτεραιότητά τους.

Ακόμα περισσότερο τώρα που βλέπουν πως οι μισητοί τους γείτονες, Σαουδάραβες έχουν μπει δυναμικά στο ίδιο παιχνίδι, το ποδόσφαιρο δηλαδή ως το όχημα εξαγοράς συνειδήσεων και βελτίωσης εικόνας. Νιούκαστλ, Κριστιάνο Ρονάλντο (στην Αλ Νασρ) και θέληση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 είναι οι άξονες του σχεδίου των «άλλων».

Premier League και UEFA, θέατρο μιας μάχης που δεν μπορούν να επηρεάσουν

Προσθέστε και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω Μάντσεστερ Σίτι και κατανοούμε πως η Premier League μπορεί να γίνει σύντομα το βασικό θέατρο των μαχών εξουσίας και επιρροής των χωρών του περσικού Κόλπου.

Όσο για το ασυμβίβαστο του να είναι κοινή ιδιοκτησία Παρί-Γιουνάιτεντ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Ποιος είπε ότι θα φαίνεται προς τα έξω κάτι τέτοιο; Θα βρεθεί τρόπος να είναι νομίμως διαχωρισμένα ιδιοκτησιακά τα δύο κλαμπ. Το έχουμε δει και σε πιο κραυγαλέες περιπτώσεις – Λειψία και Ζάλτσμπουργκ. Και σιγά μην μπορέσει η UEFA να κάνει κάτι για να πάει κόντρα. Η δύναμη της δεν φτάνει ως εκεί.

Ο άλλος ενδιαφερόμενος για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Δεν είναι μόνο οι Καταριανοί που θέλουν τη Γιουνάιτεντ. Έχει κάνει πρόταση και ο Τζιμ Ράτκλιφ μέσω του Ομίλου INEOS. Ιδιοκτήτης της Νις παρεμπιπτόντως, να ένα ακόμα εν δυνάμει ασυμβίβαστο που θα πρέπει κάπως να επιλυθεί. Κι αυτός δεν ξέρει τι έχει (από πλευράς χρημάτων), ενώ έχει το συν πως είναι ντόπιος. Οι οπαδοί των «κόκκινων διαβόλων» δεν τρελαίνονται για πάρτη του, αλλά θα τον προτιμούσαν στη λογική του «μη χείρον βέλτιστον».

Το Κατάρ το βλέπουν ως «διάβολο», χαρακτηριστικά και σε δημοσκόπηση που έγινε μόλις το 16,9% των οπαδών του αγγλικού συλλόγου δήλωσε πως θα εμπιστεύονταν τους Άραβες. Αλλά τι τα θες, τι τα γυρεύεις, κάποτε έκαναν σκληρό αγώνα να μην πέσει η ομάδα τους στα χέρια των Γκλέιζερ, δεν μπόρεσαν να το αποτρέψουν.

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο λίγο χώρο αφήνει, αν αφήνει, για ρομαντισμό και άλλα αθώα κίνητρα. Κι άλλωστε, η Γιουνάιτεντ είναι περισσότερο παγκόσμια παρά αγγλική ομάδα, όσο κυνικό κι αν ακούγεται. Είναι η μοίρα των mega clubs. Η ευλογία και η κατάρα τους, αν προτιμάτε. Τα δισεκατομμύρια ευρώ που είναι στο τραπέζι, το τι διακυβεύεται σε ένα σωρό επιπεδα πέραν του αμιγώς αθλητικού, αυτό ακριβώς καταδεικνύει.