Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με ένα άλμα που κράταγε από ότι φάνηκε για το τέλος. «Πέταξε» στα 8.41 μέτρα και με αυτή την επίδοση κατέκτησε τον τίτλο του χρυσού Ολυμπιονίκη στο μήκος, χαρίζοντας στην χώρα μας την πρωτιά για δεύτερη φορά, μετά τον Στέφανο Ντούσκο στην κωπηλασία. Παράλληλα ο Γρεβενιώτης έγινε ο όγδοος αθλητής από την Ελλάδα που κερδίζει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο 23χρονος Έλληνας πρωταθλητής με άλμα 8,11μ. στην πρώτη του προσπαθεια πέρασε στην πρώτη θέση, με τον Κουβανό Μάσο να πραγματοποιεί άλμα στα 8,21μ και να αφήνει στη 2η θέση τον Τεντόγλου. Στα 8.41 το άλμα του Ετσεβαρία που έφερε τον Κουβανό στην 1η θέση, τον συμπατριώτη του 2ο και τον Έλληνα στην 3η.

Το δεύτερο και τρίτο άλμα του Έλληνα ήταν άκυρο και πέρασε στην 3η θέση με τους Κουβανούς Μάσο και Ετσεβαρία να βρίσκονται απο πάνω του. Έγκυρο το τέταρτο άλμα του Μίλτου Τεντόγλου που πηδάει στα 8.10, ενώ πάτησε και 11 εκατοστά πίσω.

Πολύ καλό και το πέμπτο άλμα του Έλληνα στα 8,15μ που τον φέρνει στην 3η θέση, γιατί έχει καλύτερη δεύτερη προσπάθεια από τον Χάρισον που έχει επίσης 8.15. Ωστόσο ο Ισπανός Κάθερες με άλμα στα 8.18 περνάει τρίτος, βάζοντας τον Τεντόγλου στην 4η θέση.

Το καλύτερο ο Τεντόγλου το κρατούσε για το τέλος. Ο 23χρονος Έλληνας πρωταθλητής με άλμα στην 6η του και τελευταία προσπάθεια «πέταξε» στα 8,41 μέτρα. Από την 4η θέση αυτομάτως ανέβηκε στην 1η, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο, καθώς ο Ετσεβαρία που ακολουθούσε δεν μπόρεσε να κάνει το τελευταίο του άλμα.

Ο Τεντόγλου πανηγύρισε με ελληνική χροιά, ενώ δεν ξέχασε τον άτυχο ανταγωνιστή του, που κρατούσε μέχρι το τέλος το χρυσό. Και οι δύο κουβανοί αθλητές δεν πραγματοποίησαν τη τελευταία τους προσπάθεια, μετά δηλαδή το άλμα του Τεντόγλου, καθώς είχαν προβλήματα τραυματισμών.

https://www.youtube.com/watch?v=OaCXX8TqfXs

Οι πρώτες του δηλώσεις

«Δεν το περίμενα να κερδίσω με αυτό το τρόπο. Σήμερα ήμουν τυχερός και άτυχος ταυτόχρονα. Δεν ξέρω τι έπαθα στις πρώτες προσπάθειες μου, ήταν χάλια», είπε μετά τη νίκη του ο Μίλτος Τεντόγλου για να συνεχίσει: «Στο τέλος έκανα ακριβώς την ίδια επίδοση με τον πρώτο Κουβάνο που η αλήθεια είναι πως ήταν καλύτερος από εμένα σήμερα. Στην τελευταία μου προσπάθεια προσπάθησα να κάνω ένα απλό… αλματάκι, απ’ αυτά που έχω συνηθίσει να κάνω. Στις προηγούμενες μάλλον το σκεφτόμουν περισσότερο και δεν μπορούσα να το βρω».