Το τουρκικό ποδόσφαιρο, όπως και όλος ο αθλητισμός της γειτονικής χώρας, πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στους καταστροφικούς σεισμούς, οι οποίοι κατέστρεψαν μεγάλο κομμάτι του νοτιοανατολικού τμήματος. Τα εθνικά πρωταθλήματα διακόπηκαν επί 20ήμερο έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να συνέλθει, όσο είναι δυνατόν, ο κόσμος από το σοκ.

Για ορισμένες ομάδες, βέβαια, δεν υπάρχει συνέχεια: Συνολικά πέντε σωματεία, τα οποία εδρεύουν στην περιοχή που επλήγη από τα φονικά Ρίχτερ αποφάσισαν να αποσυρθούν από τα πρωταθλήματα. Η Χατάισπορ και η Γκαζιάντεπ από την Σουπερλίγκ, η Άδανασπορ από την Λιγκ 1 (2η κατηγορία), η Αντιγιαμάνσπορ και η Ντιγιαρμπακίρσπορ από τη Λιγκ 2 (3η κατηγορία) προτίμησαν να μην συνεχίσουν τις υποχρεώσεις τους, αφού εκτός των άλλων έχουν και στελέχη τους (άλλοι παίκτες, άλλοι διοικητικούς παράγοντες) που είτε έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί, είτε ακόμη αγνοούνται.

Παρ’ όλα αυτά, η γραμμή στις ομάδες της περιοχής δεν είναι καθόλου ενιαία. Το κάθε σωματείο κλήθηκε να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει και με ποιες συνθήκες. Κι όπως αποδείχτηκε, σε αρκετές περιπτώσεις το κίνητρο της αθλητικής επιτυχίας είναι ισχυρότερο από τον πόνο που προκαλούν οι καταστροφές και οι απώλειες.

Άδανα Ντεμίρσπορ: Κυνηγάει την ιστορική επιτυχία

Η Άδανα Ντεμίρσπορ εδρεύει, όπως λέει και το όνομά της, στα Άδανα. H πόλη δεν καταστράφηκε, βέβαια, αλλά θρηνεί περισσότερους από 300 νεκρούς και έχει άλλους 2.000 στα νοσοκομεία. Σε αντίθεση, όμως, με την άλλη ομάδα της πόλης (Άδανασπορ) που αποσύρθηκε, η Άδανα Ντεμίρσπορ αποφάσισε να συνεχίσει. Κι αυτό, διότι βρίσκεται στην 4η θέση της βαθμολογίας της Σούπερλιγκ, την υψηλότερη που είχε στην ιστορία της. Ο Ιταλός προπονητής (και παλιός διεθνής παίκτης) Βιτσέντσο Μοντέλα ανακοίνωσε από τις πρώτες ημέρες ότι θα ήθελε να μείνει και να βοηθήσει την ομάδα να πετύχει τον μεγάλο στόχο του ευρωπαϊκού εισιτηρίου, που θα είναι μια τεράστια επιτυχία για τα δεδομένα του κλαμπ.

Κατά σύμπτωση, οι δύο επόμενοι εντός έδρας αγώνες που είχε να δώσει η Άδανα Ντεμίρσπορ είναι με τις ομάδες που αποσύρθηκαν (Χατάισπορ και Γκαζιάντεπ). Θα αντιμετωπίσει, λοιπόν, το ζήτημα της έδρας στις 18/3, όταν και καλείται να υποδεχτεί την Αντάλιασπορ. Ως τότε η διοίκηση της ομάδας θεωρεί ότι το γήπεδό της θα έχει πάρει την άδεια λειτουργίας από τις αρχές, ώστε να μην χρειαστεί να μετακομίσει σε άλλη πόλη για τη συνέχεια.

Συνεχίζουν για την άνοδο

Ίδια γεύση και στο Ντιγιάρμπακιρ. Μπορεί η Ντιγιάρμπακιρσπορ να απέσυρε τη συμμετοχή της από το πρωτάθλημα, όμως η άλλη ομάδα της πόλης η Αμέντ αποφάσισε να συνεχίσει να αγωνίζεται. Η Αμέντ ηττήθηκε την Κυριακή εκτός έδρας από τη Μπούρσασπορ, ωστόσο βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας του 2ου ομίλου στην Λιγκ 2 κι έχει μεγάλες πιθανότητες συμμετοχής στα πλέι οφ ανόδου. Διεκδικεί, βεβαίως, και την πρώτη θέση της βαθμολογίας, που δίνει απευθείας εισιτήριο στη Λιγκ 1.

Δύο ακόμα ομάδες της περιοχής, που συμμετέχουν στη Λιγκ 2, αποφάσισαν να συνεχίσουν με πολύ διαφορετικές συνθήκες. Η Ισκεντερούνσπορ (που εδρεύει στην πόλη της Αλεξανδρέττας, όπως και η Χατάισπορ που αποσύρθηκε) ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος της σεζόν οι δραστηριότητες του συλλόγου μετακομίζουν στην περιοχή Εγιούπ της Κωνσταντινούπολης. Η ομάδα έδωσε την Κυριακή 5 Μαρτίου και το πρώτο της ματς ως «γηπεδούχος» στο τοπικό στάδιο του Εγιούπ και νίκησε 1-0 τη Ζονγκουλντάκσπορ. Διατηρεί, λοιπόν, την 3η θέση της βαθμολογίας κι έχει ελπίδες για τα πλέι οφ ανόδου.

Την πιο εντυπωσιακή εμφάνιση, όμως, την έκανε η Σανλιούρφασπορ, από την πόλη που χτυπήθηκε από τους σεισμούς, όμως όχι σε τέτοιο βαθμό που να σταμάτησε η δραστηριότητά της. Η διοίκηση φρόντισε αμέσως να πάρει άδεια λειτουργίας το γήπεδο της πόλης (πιστοποιήθηκε ότι δεν υπήρξαν ζημιές που να το καθιστούν επικίνδυνο) και γιόρτασε το πρώτο της ματς μετά τους σεισμούς με ένα εντυπωσιακό 11-0 επί της Ταρσούς Ιντμάν Γιουρντού! Η Σανλιούρφασπορ βρίσκεται στην 2η θέση του ομίλου της, επίσης διεκδικεί την άνοδό της στη Λιγκ 1.

Photo credits: facebook@Sanliurfaspor