Η UEFA, η διοικητική Αρχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, άρχισε έρευνα σχετικά με τις φερόμενες αθέμιτες πληρωμές της Μπαρτσελόνα προς τον Χοσέ Μαρία Ενρίκεθ Νεγκρέιρα, πρώην κορυφαίο διαιτητή στην Ισπανία, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (23/03).

Ο καταλανικός σύλλογος κατηγορήθηκε από την Εισαγγελία της Βαρκελώνης για «συνεχή διαφθορά μεταξύ ατόμων στον αθλητικό τομέα», εκτός από άλλες κατηγορίες σε σχέση με ένα υποτιθέμενο σκάνδαλο πληρωμών που έχει συγκλονίσει το ισπανικό ποδόσφαιρο, όπως μετέδωσε το CNN.

Η ανακοίνωση της UEFA για την έρευνα

Πάντως, η UEFA εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία γνωστοποιεί την έρευνα για διαφθορά στην Μπαρτσελόνα σχετικά με την υπόθεση Νεγκρέιρα.

«Οι επιθεωρητές Δεοντολογίας και Πειθαρχίας της UEFA ορίστηκαν, σήμερα (23/03), να διεξάγουν έρευνα σχετικά με πιθανή παραβίαση του νομικού πλαισίου της UEFA από την Μπαρτσελόνα σε σχέση με τη λεγόμενη “υπόθεση Νεγκρέιρα”».

Το καταστατικό της διοργανώτριας Aρχής υπαγορεύει ποινές που κυμαίνονται από προειδοποιήσεις και πρόστιμα έως «αποκλεισμό από μελλοντικές διοργανώσεις» για τυχόν παραβιάσεις του νομικού πλαισίου της UEFA.

Μαζί με τον Χοσέ Μαρία Ενρίκεθ Νεγκρέιρα κατηγορούνται, επίσης, οι πρώην πρόεδροι της Μπαρτσελόνα, Σάντρο Ροσέλ και Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, Όσκαρ Γκράου, καθώς και ο πρώην διευθυντής επαγγελματικού αθλητισμού της ομάδας, Άλμπερτ Σολέρ.

Σε γραπτή καταγγελία της Εισαγγελίας της Βαρκελώνης που εστάλη στο CNN, στις 10 Μαρτίου, η Μπαρτσελόνα, καθώς και τα προαναφερθέντα φυσικά πρόσωπα του οργανισμού κατηγορούνται, επίσης, για «το έγκλημα της συνεχιζόμενης ψευδούς διοίκησης και το έγκλημα της συνεχιζόμενης παραποίησης εμπορικών εγγράφων».

Τι υποστηρίζει η Μπαρτσελόνα

Πηγή της Μπαρτσελόνα δήλωσε, τότε, στο CNN ότι ο σύλλογος δεν είχε επίσημη θέση, αν και η πρώτη αντίδρασή του ήταν ότι οι κατηγορίες θεωρούνταν αναμενόμενες μετά τα πρόσφατα γεγονότα. Η έκθεση της UEFA είναι μια «απολύτως προκαταρκτική ερευνητική υπόθεση» και επισημαίνεται ότι ο οργανισμός θα βοηθήσει την έρευνα με κάθε δυνατό τρόπο.

Η πηγή διέψευσε, επίσης, κατηγορηματικά ότι ο σύλλογος είχε δωροδοκήσει οποτεδήποτε διαιτητή ή είχε προσπαθήσει να επηρεάσει τις διαιτητικές αποφάσεις.

Ο Ισπανός δικηγόρος, Χοσέ Μαρία Φουστέρ Φάμπρα, επιβεβαίωσε τότε στο CNN ότι εκπροσωπεί τον Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου στην υπόθεση, λέγοντας: «Προετοιμάζουμε την υπεράσπιση και δεν πιστεύουμε ότι η υπόθεση θα φτάσει σε δίκη».

Photo credits: Shutterstock