Μια κουκίδα γης στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, μια συστάδα ηφαιστειακών νησιών. Οι πιο διαβασμένοι τα ξέρουν ως τον τόπο που οι Αμερικανοί έκαναν επί σειρά ετών (1946-58) τις πυρηνικές τους δοκιμές, 67 συνολικά, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου – ακόμα ανιχνεύεται ραδιενέργεια ανά σημεία. Τα Νησιά Μάρσαλ ελπίζουν πια ο κόσμος να στρέψει το βλέμμα του πάνω τους για άλλο λόγο: Το ποδόσφαιρο.

Είναι η τελευταία χώρα στον πλανήτη χωρίς Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Μια έλλειψη που έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για να πάψει να είναι τέτοια. Ενορχηστρωτής του σχεδίου είναι ένας Άγγλος. Ονοματι Λόιντ Όουερς. Ένας προπονητής-γυρολόγος που έχει ταξιδέψει σε διάφορες χώρες του κόσμου προκειμένου να ασκήσει το επάγγελμά του.

Νησιά Μάρσαλ

Με τα Νησιά Μάρσαλ «έμπλεξε» κατά τύχη. Μέσω blog που διαθέτει, ήρθε σε επαφή μαζί του ο πρόεδρος της ιδρυθείσας μόλις το 2020 ποδοσφαιριστής ομοσπονδίας της νησιωτικής χώρας, Σεμ Λίβαϊ. Αρχικά με mail και εν συνέχεια με τη βοήθεια του WhatsApp, οι 2 τους έχτισαν μια καλή επικοινωνία.

Κουβέντα στην κουβέντα, του το ξεφούρνισε: «Θες να έρθεις εδώ μόνιμα να αναλάβεις τη δημιουργία Εθνικής ομάδας;». Ο 33χρονος Όουερς, άνθρωπος της περιπέτειας και της δράσης, είπε αμέσως το «ναι» σε μια φαινομενικά τρελή ιδέα.

Τα Νησιά Μάρσαλ είναι μικρά, αλλά οι άνθρωποι κάνουνε σχέδια μεγάλα

Το καλοκαίρι και μετά από ταξίδι συνολικά 40 ωρών (!) πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στα Νησιά Μάρσαλ. Είδε έτσι από κοντά τα ποδοσφαιρικά project που έχουν ξεκινήσει εκεί και αφορούν τμήματα υποδομής κατά κύριο λόγο. Και κατάλαβε πως μπορεί να οργανώσει κάτι από το μηδέν, με το δικό του τρόπο, για να γίνει πραγματικότητα μια άκρως φιλόδοξη ιδέα.

Ο απώτερος στόχος είναι να καταφέρει αυτό το έθνος των 60 χιλ. κατοίκων να γίνει μέλος της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας της Ωκεανίας (OFC) και μελλοντικά της FIFA. Να μπει δηλαδή στον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Δεν έχει τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά ο Όουενς πιστεύει πως αν συνεχιστεί η δουλειά όπως έχει ξεκινήσει, τότε θα είναι εφικτό εντός 10ετίας, να μπορέσουν τα Νησιά Μάρσαλ, που είναι ανεξάρτητο κράτος από το 1986, να έχουν ένα αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που θα συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις.

Νησιά Μάρσαλ

Σύμμαχοι σε κάθε γωνιά του κόσμου

Το ποδόσφαιρο για τη χώρα είναι ένας τρόπος να ακουστεί δυνατά παγκοσμίως. Τα ραδιενεργά κατάλοιπα λόγω των πυρηνικών δοκιμών του παρελθόντος ακόμα επηρεάζουν τους κατοίκους. Αλλά η πλέον μεγάλη απειλή πια, είναι άλλη: Η κλιματική αλλαγή. Η προβλεπόμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μειώσει δραματικά τα επίπεδα ξηράς αυτής της μικροσκοπικής ούτως ή άλλως χώρας ως το 2050.

Από τότε που τα Νησιά Μάρσαλ ανακοίνωσαν, μέσω Twitter, την πρόθεσή τους να φτιάξουν Εθνική ομάδα, έχει γεννηθεί ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης από ανθρώπους που ζουν σε διάφορες γωνιές του κόσμου και βλέπουν με συμπάθεια το όλο εγχείρημα. Είναι πολύ σημαντικό και ενθαρρυντικό. Υπάρχει πλέον κόσμος που ξέρει, που ενδιαφέρεται, που θέλει να βοηθήσει.

Επίσης, έχει ήδη παρουσιαστεί αυτό που θα είναι η φανέλα της Εθνικής (την οποία έφτιαξε μια αργεντίνικη εταιρεία που κέρδισε διαγωνισμό με 200 συμμετέχοντες), ενώ στόχος είναι να δοθεί το πρώτο φιλικό της ομάδας το καλοκαίρι του 2024.

Το βάρος πέφτει στη δημιουργία εγκαταστάσεων και υποδομών που θα βοηθήσουν τον Όουενς να βελτιώσει τους ταλαντούχοςυ παίκτες που εντοπίζει καθώς και να αξιοποιηθεί η γνώση ξένων που ζουν στη χώρα και μπορούν να βοηθήσουν στο αντικείμενο. Τα Νησιά Μάρσαλ, ναι, είναι η τελευταία χώρα στον πλανήτη χωρίς Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Αλλά όπως όλα δείχνουν σύντομα θα πάψει να έχει αυτή την ιδιαιτερότητα.  

Photo Credits: Twitter@SoccerFedMI