Περιεχόμενα
Το μπάσκετ είναι το σπορ των ψηλών. Υπάρχουν κι εξαιρέσεις, βέβαια, κι εμείς στην Ελλάδα είχαμε την τύχη να θαυμάσουμε από κοντά μια από τις λαμπρότερες, το Νίκο Γκάλη. Αλλά ο κανόνας είναι αυτός. Όσο ψηλότερος είσαι, τόσες περισσότερες πόρτες ανοίγονται για να παίξεις.
Οι ψηλότεροι άνθρωποι του κόσμου, λοιπόν, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το μπάσκετ. Το Νότιο Σουδάν, η πατρίδα των Ντίνκα, με μια εντυπωσιακή πορεία στα προκριματικά της Αφρικής σφράγισε το εισιτήριό του για την τελική φάση του Μουντομπάσκετ, που θα γίνει το φθινόπωρο στα γήπεδα τριών ασιατικών κρατών (Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Ινδονησία).
H ανεξαρτησία έφερε εμφύλιο
Για τους μη έχοντες στενή σχέση με τη γεωγραφία, το Νότιο Σουδάν είναι το νεότερο κράτος του κόσμου. Ανεξαρτητοποιήθηκε μόλις το 2011. Κι όπως λέει το όνομά του, πρόκειται για το νότιο τμήμα του άλλοτε ενιαίου Σουδάν. Ενιαίου, τρόπος του λέγειν. Μόνο τα αποικιακά σύνορα το έκαναν ενιαίο. Στην ουσία ήταν ανέκαθεν δύο εντελώς διαφορετικές περιοχές, με διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες και τρόπο ζωής.
Στο νότιο τμήμα του Σουδάν, αυτό που ανεξαρτητοποιήθηκε, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ανήκουν σε φυλές με χαρακτηριστικά της μαύρης Αφρικής και όχι με αραβικά, όπως συμβαίνει στο βορρά της χώρας. Στο νότο είχαν καρποφορήσει οι χρόνιες ιεραποστολικές προσπάθειες και μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι χριστιανοί. Όσοι δεν είναι, ακολουθούν τις τοπικές παραδοσιακές θρησκείες. Πολύ λίγοι είναι μουσουλμάνοι, όπως στην υπόλοιπη χώρα.
Δυστυχώς, ο διαχωρισμός δεν έγινε αναίμακτα, ούτε βελούδινα. Ακριβώς πάνω στα νέα σύνορα των δύο κρατών έχουν ανακαλυφθεί δεκαετίες τώρα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου. Οπότε οι δύο γειτόνισσες και πρώην σιαμαίες, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, διεκδικούν αυτή την περιοχή με τα όπλα. Συν τοις άλλοις, διάφορες ένοπλες ομάδες στο Νότιο Σουδάν, οι οποίες πολεμούσαν εναντίον της εξουσίας των αραβογενών Σουδανών του βορρά, όχι μόνο δεν κατέθεσαν τα όπλα μετά την ανεξαρτησία, αλλά συνέχισαν τη δράση τους πολεμώντας μεταξύ τους, για την εξουσία του νέου κράτους.
Προσφυγιά και μπάσκετ
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αποφάσισαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, όχι μόνο σε γειτονικά κράτη, αλλά ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου. Η μεγαλύτερη κοινότητα Νοτιοσουδανών εκτός Αφρικής βρίσκεται σήμερα στην Αυστραλία.
Ο αθλητισμός, όπως γίνεται συχνά, καλείται να παίξει το ρόλο της συγκολλητικής δύναμης. Το ποδόσφαιρο έκανε πιο γρήγορα βήματα για την διεθνή του αναγνώριση, μάλιστα η ημέρα της ανεξαρτησίας γιορτάστηκε μ’ ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά, στο οποίο η εθνική ομάδα του Νότιου Σουδάν έγραψε την πρώτη της επίσημη συμμετοχή. Το μπάσκετ, όμως, έφερε την πρώτη πραγματικά μεγάλη επιτυχία. Δεν είναι λίγο για μια ρημαγμένη χώρα, με υποδομές άθλιες και παίκτες που βγάζουν το ψωμί τους στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, να βρίσκεται στις 32 καλύτερες του κόσμου. Ενώ έπαιξε το πρώτο της επίσημο ματς μόλις το 2017.
Οι πιο ψηλοί του πλανήτη!
Το ύψος, βέβαια, κάνει τη διαφορά. Οι Ντίνκα, που αποτελούν σχεδόν το 40% των 10,5 εκατομμυρίων Νοτιοσουδανών, είναι σύμφωνα με τις μετρήσεις οι ψηλότεροι άνθρωποι του πλανήτη. Ο μέσος όρος ύψους ενός ενήλικα άνδρα Ντίνκα είναι στο 1μ.85, λίγο ψηλότερα από τους Τούτσι της Ρουάντα (1μ.83) και τους Μαυροβούνιους (1μ.82), στη γειτονιά μας τα Βαλκάνια.
Από τη 12άδα του τελευταίου ματς των προκριματικών, οι εννέα παίκτες έχουν ύψος πάνω από 2 μέτρα. Και ο πιο κοντός στέκεται στο 1μ.93. Χωρίς αμφιβολία, οι Νοτιοσουδανοί θα παρουσιάσουν μια πολύ ψηλή ομάδα στο Μουντομπάσκετ.
Οργανωμένο μπάσκετ στην περιοχή παίζεται μόνο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο τα μάτια της παγκόσμιας μπασκετικής κοινότητας βρίσκονταν από δεκαετίες στο νότιο τμήμα του Σουδάν. Από εκεί, άλλωστε, κατάγεται κι ο ψηλότερος παίκτης που έχει παίξει ποτέ μπάσκετ στο ΝΒΑ, o Μανούτε Μπολ των 2μ.31, ο οποίος έκανε καριέρα για μια 12ετία (1985-97) στο πιο απαιτητικό πρωτάθλημα του πλανήτη.
Επέστρεψε στις ρίζες ο Ντενγκ
Όσοι μπασκετόφιλοι δεν θυμούνται τον ξερακιανό Μπολ ασφαλώς θα έχουν στο μυαλό τους τον Λούολ Ντενγκ, ο οποίος έπαιξε για 15 χρόνια σε πέντε διαφορετικές ομάδες του ΝΒΑ. Ο Ντενγκ γεννήθηκε στο Βάου του Νότιου Σουδάν, αλλά σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του στο νότιο Λονδίνο και αποφάσισε να εκπροσωπήσει την εθνική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας όποτε του δινόταν η ευκαιρία.
Ο Ντενγκ, βεβαίως, δεν ξέχασε τις ρίζες του. Σήμερα παίζει το ρόλο του άτυπου μάνατζερ της εθνικής ομάδας του Νοτίου Σουδάν. Λέγεται, μάλιστα, ότι καλύπτει με δικά του χρήματα τα έξοδα για τα ταξίδια των παικτών και τις περισσότερες ανάγκες της ομοσπονδίας. Ο ίδιος αποτελεί ένα σύμβολο για τη νεολαία της χώρας, αλλά παραδέχεται ότι η δική του προσωπική επιτυχία δεν είναι τίποτα μπροστά στην εθνική επιτυχία της ομάδας μπάσκετ, να κάνει τη χώρα γνωστή διεθνώς με τη συμμετοχή της στην παγκόσμια γιορτή.
Photo credits: Getty Images