Συνεχίζει να βρίσκεται σε ξενοδοχείο μεταναστών της Μελβούρνης, υπό περιορισμό, ο Novak Djokovic, αναμένοντας την απόφαση για το αν θα συμμετάσχει στο Australian Open ή θα απελαθεί τελικά, έπειτα από ακύρωση της βίζας του.

Είναι λυπηρό να βλέπεις τον νούμερο 1 τενίστα της παγκόσμιας κατάταξης να αντιμετωπίζεται ως φυγάς, τη στιγμή που ο ίδιος είχε ζητήσει στις αρχές Δεκεμβρίου την ιατρική εξαίρεση και η επιτροπή του Grand Slam την είχε αποδεχτεί. Συγκεκριμένα, μάλιστα, το 95% των παικτών που θα συμμετέχουν στο αυστραλιανό τουρνουά, είναι εμβολιασμένοι. Το υπόλοιπο όχι. Οι αιτήσεις που έγιναν αποδεκτές, έγιναν με την έγκριση του υπουργείου Αθλητισμού, άρα της κυβέρνησης της Βικτόρια (η Αυστραλία έχει δύο «κυβερνήσεις», μία κεντρική στη Βικτόρια, τη Βουλή των Εκπροσώπων, και μία ομοσπονδιακή στη Νέα Νότια Ουαλία, τη Γερουσία).

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Novak Djokovic άσκησε έφεση μέσω των δικηγόρων του στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Μελβούρνης για την ακύρωση απόφασης της αυστραλιανής κυβέρνησης. Χθες, αναμενόταν η απόφαση, ωστόσο αναβλήθηκε η ακρόαση για τη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει, πως μέχρι να βγει η απόφαση, ο ίδιος θα συνεχίζει να μένει στο Park Hotel, που χρησιμοποιεί η Μελβούρνη ως κέντρο για μετανάστες που ζητούν άσυλο.

Μπορεί να καταλάβει κανείς, πως πρόκειται για ένα μέρος που οι συνθήκες διαμονής δεν είναι από τις καλύτερες. Ενώ στο μεταξύ, πριν κάποιους μήνες είχε είχε χαρακτηριστεί ως θερμοκοιτίδα για τον κορωνοϊό , μετά από ξέσπασμα που προκάλεσε περισσότερα από 20 θετικά κρούσματα.

Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου

Μετά από μια γρήγορη προκαταρκτική ακρόαση, ο δικαστής Anthony Kelly, ενός δικαστηρίου της Μελβούρνης διέταξε και τις δύο πλευρές να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους το Σαββατοκύριακο. Μέχρις ότου να υπάρξει απόφαση, ο Novak θα πρέπει να μείνει στο ξενοδοχείο.

Την ίδια ώρα, οπαδοί συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Βουλή της Σερβίας, ενώ η σερβική κοινότητα στη Μελβούρνη διαδήλωσε και μπροστά στο ξενοδοχείο Park.

Η ένταση που προκλήθηκε στα social media

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Novak Djokovic ανακοίνωσε στα social media πως θα παίξει στο αυστραλιανό Open. Σε μια εποχή που τα εμβόλια είναι ένα θέμα σχολιασμού επί καθημερινής βάσεως, ήταν λογικό να υπάρξει έντονη κριτική κατά των διοργανωτών, που του επέτρεξαν την συμμετοχή.

Πολύς κόσμος, από πολιτικούς, αθλητές και μέχρι και από πολίτες, ήταν ενάντια σε αυτή τη συμμετοχή. Εξού και το γεγονός πως όταν έφτασε ο τενίστας στη Μελβούρνη, κρατήθηκε για περισσότερες από δέκα ώρες στο αεροδρόμιο.

Το μήνυμα της συζύγου του Novak Djokovic

Στο μεταξύ, κι ενώ οι Σέρβοι γιορτάζουν τη γέννηση του Θεανθρώπου, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο, η Jelena Djokovic έστειλε το δικό της μήνυμα, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους.

«Είναι Χριστούγεννα για εμάς, όλες μου οι ευχές είναι όλοι να είναι υγιείς, χαρούμενοι, ασφαλείς και με τις οικογένειές τους. Θα θέλαμε κι εμείς να είμαστε όλοι μαζί σήμερα αλλά η παρηγοριά μου είναι ότι τουλάχιστον είμαστε όλοι ασφαλείς. Και όλοι θα μάθουμε από αυτή την εμπειρία.

Σας ευχαριστώ όλους από όλο τον κόσμο που χρησιμοποιήσατε τη φωνή σας για να στείλετε αγάπη στον σύζυγό μου. Παίρνω μια βαθιά ανάσα για να ηρεμήσω και να αναζητήσω την ευγνωμοσύνη (και την κατανόηση) σε αυτή τη στιγμή για ό,τι συμβαίνει.

Ο μόνος νόμος που θα πρέπει να σεβόμαστε μπροστά σε κάθε σύνορο είναι η αγάπη και ο σεβασμός για τους ανθρώπους. Η αγάπη και η συγχώρεση δεν είναι ποτέ λάθος αλλά μια πανίσχυρη δύναμη. Σας ευχαριστώ».

«Πυρά» Nadal προς τον Novak Djokovic

Ο Rafa Nadal, που περίμενε πώς και πώς τον Djokovic για να βάλουν ακόμα μια επική μονομαχία στην ιστορία τους, πήρε θέση ενάντια στον Nole.

«Είναι φυσιολογικό ο κόσμος εδώ στην Αυστραλία να απογοητεύεται πολύ με την υπόθεση, επειδή έχουν περάσει πολλά και πολύ δύσκολα lockdowns… Πολλοί άνθρωποι δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Το μόνο ξεκάθαρο για μένα είναι ότι αν έχεις εμβολιαστεί, μπορείς να παίξεις στο Australian Open και παντού, και ο κόσμος κατά τη γνώμη μου έχει υποφέρει αρκετά για να μην ακολουθεί τους κανόνες. Το μόνο πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι πιστεύω αυτά που λένε όσοι γνωρίζουν από ιατρική.

Αν αυτοί λένε ότι πρέπει να εμβολιαστούμε, τότε πρέπει να εμβολιαστούμε, αυτή είναι η άποψή μου. Κόλλησα Covid-19, έχω εμβολιαστεί δύο φορές. Και αν το κάνεις αυτό, δεν έχεις κανένα πρόβλημα να παίξεις εδώ», είπε. «Αυτό είναι το μόνο ξεκάθαρο πράγμα. Αν δεν θέλεις να κάνεις το εμβόλιο, θα αντιμετωπίσεις κάποια προβλήματα. Μετά από πολλούς θανάτους εδώ και δύο χρόνια, η αίσθησή μου είναι ότι το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η πανδημία. Θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα. Νομίζω ότι αν ήθελε, θα έπαιζε εδώ στην Αυστραλία χωρίς πρόβλημα…

Πήρε τις δικές του αποφάσεις, και ο καθένας είναι ελεύθερος να πάρει τις δικές του αποφάσεις, αλλά υπάρχουν κάποιες συνέπειες. Φυσικά και δεν μου αρέσει αυτή η κατάσταση. Κατά κάποιο τρόπο τον λυπάμαι. Αλλά την ίδια στιγμή, γνώριζε εδώ και πολλούς μήνες τι έπρεπε να κάνει και τι ισχύει, οπότε πήρε τις δικές του αποφάσεις».