Το Australian Open ξεκινάει στις 17 Ιανουαρίου και ήδη αρκετοί τενίστες βρίσκονται στην Αυστραλία είτε για να προπονηθούν είτε για να συμμετέχουν στα pretournaments, όπως αυτό της Αδελαΐδας. Ο Rafa Nadal, παρόλο που πέρασε ένα πρόβλημα τραυματισμού, βρίσκεται εκεί από την 1η του έτους, ενώ ο Novak Djokovic έλυσε τελικά το μυστήριο και θα είναι παρών στο πρώτο grand slam του 2022.

Ο 34χρονος Σέρβος τενίστας είχε προκαλέσει αντιδράσεις τους τελευταίους μήνες του 2021 με το ζήτημα του εμβολιασμού του. Καθώς η διοργανώτρια αρχή του Australian Open είχε ξεκαθαρίσει πως οι ανεμβολίαστοι αθλητές δε θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής, ήταν μεγάλη η συζήτηση για το αν θα βρεθεί ο νικητής των 3 μεγάλων Grand Slam του 2021, μεταξύ των οποίων και της περσινής διοργάνωσης, στο τουρνουά.

Εν τέλει, ο Novak Djokovic κατάφερε να πάρει ειδική άδεια συμμετοχής και με ανάρτησή του ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Μελβούρνη.

«Καλή χρονιά σε όλους. Εύχομαι υγεία, αγάπη και ευτυχία σε όλους αυτή τη στιγμή και μακάρι να νιώσετε αγάπη και σεβασμό προς όλα τα όντα του υπέροχου αυτού πλανήτη. Πέρασα φανταστικό ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους μου στις διακοπές και σήμερα κατευθύνομαι στο Down Under (έτσι λέγεται η Αυστραλία) με ειδική άδεια. Πάμε 2022!» έγραψε στη φωτογραφία ο Nole.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Novak Djokovic (@djokernole)

Πριν λίγες εβδομάδες πάντως, ο μπαμπάς του Novak Djokovic έδειχνε τον εκνευρισμό του με την υποχρεωτικότητα. «Υπό αυτούς τους εκβιασμούς και τις συνθήκες, ο Djokovic μάλλον δεν θα παίξει. Δεν θα το έκανα αυτό. Και είναι ο γιος μου, οπότε αποφασίζεις μόνος σου. Το αν θα εμφανιστεί ή όχι στο Australian Open εξαρτάται από εκείνους (τους Αυστραλούς). Φυσικά και θέλει να παίξει με όλη του την καρδιά γιατί είναι αθλητής. Με εκβιασμούς και υπό αυτές τις συνθήκες, όμως, μάλλον δεν θα παίξει. Εγώ στη θέση του δεν θα το έπαιζα. Και είναι γιος μου, οπότε καταλαβαίνετε».

Τι απαντούν οι διοργανωτές για τη συμμετοχή του Novak Djokovic

Η συμμετοχή του Nole θα προκαλέσει σίγουρα αντιδράσεις και δη στο αυστηρό αυστραλιανό κοινό. Οι διοργανωτές προέβησαν σε ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για ενδελεχή εξέταση του ιατρικού αιτήματος του Novak Djokovic που οδήγησε στη χορήγηση άδειας.

«Ο Νόβακ έκανε αίτηση για ιατρική εξαίρεση που του δόθηκε μετά από διαδικασία ενδελεχούς ελέγχου από δύο ξεχωριστές ανεξάρτητες ομάδες ιατρικών ειδικών. Η μία από αυτές ήταν η Ανεξάρτητη Ομάδα Ελέγχου Ιατρικής Εξαίρεσης που ορίστηκε από τo Τμήμα Υγείας της Βικτόρια. Αξιολόγησαν όλες τις αιτήσεις για να δουν αν πληρούν τις οδηγίες της Australian Technical Advisory Group on Immunisation (ATAGI)».

 

Αμφίβολος ο Τσιτσιπάς

Σε αντίθεση με τον Novak Djokovic, θολό είναι ακόμα το τοπίο για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Ο 23χρονος Έλληνας τενίστας φαίνεται πως δεν έχει κάνει ακόμα το εμβόλιο, με τις αντιδράσεις από τις δηλώσεις του το περασμένο καλοκαίρι να είναι ακόμα νωπές στο μυαλό. Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου σε όσους παίξουν στο αυστραλιανό όπεν τον έχει βάλει σε σκέψεις και δήλωσε πως ακόμα δεν γνωρίζει τι θα κάνει.

«Δεν ξέρω ποια είναι τα σχέδιά μου για το τουρνουά. Δεν είμαι σίγουρος. Πραγματικά δεν ξέρω πως θα αισθάνομαι αύριο. Αυτή ήταν και μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μου. Πώς θα πήγαινε το ματς και τι θα γίνει με την αποκατάσταση μετά από αυτό. Όταν τελείωσα τον αγώνα του διπλού το Σάββατο την επόμενη ημέρα δεν μπορούσα να σερβίρω. Πονούσα αρκετά.

Ελπίζω, λοιπόν, να μπορώ να βγω αύριο στο γήπεδο και να μπορέσω να σερβίρω χωρίς πόνο. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος στόχος μου τώρα, να αποθεραπευτώ 100% στον αγκώνα. Έχω κάνει πολλά πράγματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να το προστατέψω και να είμαι ξανά στο 100%. Το θέμα αυτή τη στιγμή είναι η υγεία μου».

Στην περίπτωση του Τσιτσιπά παίζει ρόλο και η κούραση. Το 2021 δεν άφησε τουρνουά για τουρνουά ο Τσιτσιπάς κι ίσως το 2022 θα πρέπει να προσέξει τον οργανισμό του περισσότερο, δεδομένου κι ότι στις αρχές Δεκεμβρίου έκανε εγχείρηση στον αγκώνα του.