Μετά από 4 ημέρες σε καραντίνα, ο Novak Djokovic θα έχει την ευκαιρία να βγει από τον περιορισμό που του επέβαλλε η αυστραλιανή κυβέρνηση, καθώς στην ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη το πρωί (ζώνη Αυστραλίας), η κυβέρνηση συμφώνησε να αποσύρει την ακύρωση της βίζας του. Αυτό σημαίνει πως η ειδική εξαίρεση που πήρε από το Australian Open είναι εν ισχύ και θα μπορέσει να βρεθεί στη Μελβούρνη για να συμμετέχει στο πρώτο Grand Slam της χρονιάς και να υπερασπιστεί τον τίτλο του.

Ωστόσο, η αυστραλιανή κυβέρνηση είναι πιθανό να τον απελάσει σήμερα, παρά τη δικαστική απόφαση για την ανάκληση της βίζας του.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τενίστας φέρεται να συνελήφθη από την αυστραλιανή κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι του δόθηκε άδεια να αγωνιστεί στο φετινό Australian Open.

Συνελήφθη λίγο μετά το τέλος της δικαστικής του υπόθεσης, με τη νομική του ομάδα να εξετάζει τώρα τις επιλογές τους καθώς καταρτίζουν πλάνο για να απαντήσουν. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο 34χρονος παραμένει στο γραφείο του δικηγόρου του εξετάζοντας τις επιλογές του, υπό αστυνομικό κλοιό.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Alex Hawke, διατήρησε το δικαίωμα να παρέμβει στην απόφαση και μπορεί να ακυρώσει μονομερώς τη βίζα του Djokovic δίχως περαιτέρω συζήτηση. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, ο Nole θα βρεθεί ξανά στο δικαστήριο, αυτή τη φορά όχι για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ή να προσβάλλει την απόφαση, μα για να ακούσει τον αποκλεισμό του από την είσοδο στην Αυστραλία για τα επόμενα 3 χρόνια. Υπ΄αυτή την έννοια αυτό που διακυβεύεται πλέον είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό.

Ακόμα όμως κι αν ο Hawke δε θελήσει να τραβήξει το σχοινί στα άκρα, κάτι που σίγουρα δε θα αρέσει στο λαό της Αυστραλίας, ο Novak Djokovic δεν πρόκειται να γίνει ιδιαίτερα αποδεκτός από το κοινό του Australian Open μετά απ΄όλο αυτό το σάλο. Άλλωστε, σε ένα βαθμό ήταν και οι αντιδράσεις των πολιτών που οδηγήσαν την αυστραλιανή κυβέρνηση να ακολουθήσει αυτή τη στάση της κράτησης του Σέρβου μέχρι να διαλευκανθεί η εγκυρότητα ή μη της βίζας και της ειδικής ιατρικής εξαίρεσης που πήρε.