Πριν μερικές ημέρες ο γνωστός τενίστας Novak Djokovic, ζήτησε να παίξει στο Open Αυστραλίας με…εξαίρεση εμβολιασμού, γεγονός που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον κόσμο του τένις.

Ωστόσο ο ίδιος φαίνεται να μην μαθαίνει από τα λάθη του αφού τώρα αντιμετωπίζει ακόμα ένα πρόβλημα στη συμμετοχή του στο Australian Open εξαιτίας του τύπου της βίζας του.

Παρά τις αντιδράσεις, ο Novak πήρε εν τέλει το πράσινο φως για να συμμετάσχει στο τουρνουά, εξασφαλίζοντας μάλιστα την πολυπόθητη ιατρική εξαίρεση από τους ίδιους τους διοργανωτές, παρά το γεγονός ότι δεν έχει εμβολιαστεί.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός της χώρας Scott Morrison, έδειξε να μην συμμερίζεται τη συμπεριφορά των διοργανωτών, δηλώνοντας πως ο Σέρβος τενίστας θα έπαιρνε το επόμενο αεροπλάνο της επιστροφής σε περίπτωση που δεν παρείχε αρκετές αποδείξεις πως όντως υπάρχει πρόβλημα υγείας που τον αποτρέπει από το να εμβολιαστεί.

Εν τέλει, αυτό που εμπόδισε την είσοδο του στη χώρα ήταν πως η visa που έδειξε στην ομάδα, δεν επιτρέπει ιατρικές εξαιρέσεις σε ανεμβολίαστους. Κάπου εδώ να σημειώσουμε πως ο Djokovic έχει εκφράσει κατά καιρούς την αντίθεση του στον εμβολιασμό κατά του covid-19.

Αν και η συνοριακή αρχή ζήτησε από την κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώρια να δεχτεί τη βίζα του τενίστα, το αίτημα της απορρίφθηκε.

Χθες, ο Novak (Djokovic) ανακοίνωσε μέσα από τους λογαριασμούς του στα social media ότι έχει λάβει ειδική ιατρική άδεια που του επιτρέπει να αγωνιστεί στη Μελβούρνη παρότι δεν έχει εμβολιαστεί. Η δήλωση αυτή, όπως ήταν φυσικό, εξόργισε τους πολίτες της Αυστραλίας, οι οποίοι απειλούν να μποϊκοτάρουν ολόκληρη τη διοργάνωση του Grand Slam.

Σε ανακοίνωση της, η διοργανώτρια αρχή του “Tennis Australia” ανέφερε πως: «Ο Novak έκανε αίτηση για ιατρική εξαίρεση που του δόθηκε μετά από διαδικασία ενδελεχούς ελέγχου από δύο ξεχωριστές ανεξάρτητες ομάδες ιατρικών ειδικών. Η μία από αυτές ήταν η Ανεξάρτητη Ομάδα Ελέγχου Ιατρικής Εξαίρεσης που ορίστηκε από τo Τμήμα Υγείας της Βικτώρια. Αξιολόγησαν όλες τις αιτήσεις για να δουν αν πληρούν τις οδηγίες της Australian Technical Advisory Group on Immunisation (ATAGI)».

Από ότι φαίνεται, ο Σέρβος τενίστας δεν ήταν ο μόνος που ζήτησε να εξαιρεθεί από τους κανονισμούς εμβολιασμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πολιτειακής κυβέρνησης της Βικτώρια, άλλοι 26 αθλητές ζήτησαν να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Στην Αυστραλία, πάνω από το 90% των πολιτών άνω των 16 ετών έχει εμβολιαστεί. Ήταν φυσικό επόμενο λοιπόν, ακόμη και οι πιο ένθερμοι φαν του αθλήματος να θέλουν να μποϊκοτάρουν το δημοφιλές τουρνουά.